Lijfrente

Afkoopsom alimentatie lijfrente nu ook mogelijk in banksparen

Jeroen Wolfsen vrijdag 07 juni 2019 - bijgewerkt op: 15 juli 2019
De afkoopsom voor partneralimentatie mag vanaf heden ook worden afgestort in een lijfrente bankspaarrekening. Voorheen kon dit alleen worden afgestort bij een verzekeraar. Banksparen is echter veel interessanter omdat de kosten lager zijn, het rendement hoger en er geen geld verloren gaat bij overlijden.

Hoe werkt een alimentatielijfrente?
Vaak zien we dat degene die alimentatie gaat ontvangen een offerte aanvraagt voor een alimentatielijfrente. Het is echter degene die de alimentatie moet betalen die een alimentatielijfrente kan sluiten. Dit laat zich het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Het is een beetje ouderwets voorbeeld waarbij de man alimentatie moet betalen aan de vrouw maar in de praktijk komt dit het meeste voor.

Peter en Anja gaan scheiden. Gelukkig gaat alles in goed overleg en komen ze snel tot overeenstemming. Anja gaat de komende 10 jaar maandelijks € 600 partneralimentatie ontvangen. Door de verkoop van het huis heeft Peter de beschikking over een forse overwaarde en hij wil graag zijn alimentatieverplichting in één keer afkopen. Om zijn ex € 600 per maand te kunnen betalen moet hij € 69.000 storten op een bankspaarrekening.

Het bedrag van € 69.000 kan Peter fiscaal aftrekken als persoonsgebonden aftrek als hij aan de voorwaarden voldoet die de fiscus stelt. De uitkeringen zijn voor Anja belast.

Voorwaarden alimentatielijfrente
Een afkoopsom voor een alimentatie lijfrente is aftrekbaar als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
- De lijfrente moet worden ondergebracht bij een professionele verzekeraar, lijfrente bankspaarrekening of lijfrentebeleggingsrekening.
- De termijnen van lijfrente moeten toekomen aan de ex-echtgenoot, in dit voorbeeld dus Anja
- De uitkering van de termijnen moet direct ingaan na het betalen van de koopsom
-De uitkering eindigt uiterlijk bij het overlijden van de ex-echtgenoot. Een groot voordeel van een bankspaarrekening is dat het saldo bij overlijden van Anja beschikbaar is voor haar nabestaanden.

Aftrekpost persoonsgebonden aftrek
Peter mag het bedrag aftrekken als persoonsgebonden aftrek. Is de koopsom niet helemaal te verrekenen met het inkomen in box 1, 3 of 2? Dan kan hij het restant van zijn persoonsgebonden aftrek in een volgend jaar verrekenen.

Juli 2019: nog geen alimentatie bankspaarrekening!
Inmiddels is bovenstaand bericht een maandje oud en hebben we bij alle banken die banksparen aanbieden gevraagd of we een bankspaarrekening voor een alimentatielijfrente kunnen openen. Waar we al bang voor waren, blijkt waarheid: Geen enkele bank biedt het op dit moment aan. Sterker nog alle banken gaan pas over een tijdje nadenken of ze het überhaupt aan gaan bieden.

De wet kan banksparen voor een alimentatielijfrente dan fiscaal toestaan, banken zijn niet verplicht om hiervoor een product aan te bieden. In de praktijk komt een alimentatielijfrente niet vaak voor. Ik kan me voorstellen dat banken daarom niet meteen als eerste kosten zullen maken om dat nieuwe product in te kunnen inregelen in hun productadministratie.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.968 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube