Hypotheken

Je hypotheek van box 1 naar box 3 verhuizen

Jeroen Wolfsen vrijdag 31 mei 2019 - bijgewerkt op: 13 april 2021
Heb je veel vermogen ? Dan betaal je vermogensrendementsheffing  in box 3. En dat kan best oplopen. Daarom kan het aantrekkelijk zijn als je ook een schuld hebt in box 3. De schuld (minus een drempelbedrag) mag je namelijk aftrekken van je vermogen. Op die manier bespaar je dan belasting in box 3. Ook kun je nog steeds voordeel hebben van de wet Hillen. Je hoeft een gering eigenwoningforfait meer bij te tellen als je geen hypotheek hebt in box 1.  De makkelijkste manier om dit te regelen is gewoon je hypotheek verhuizen van box 1 naar box 3, zou je dan misschien denken. Maar daar zitten toch nog wel wat haken en ogen aan.

Geen keuzevrijheid box 1 of box 3
Het is helaas niet zo makkelijk als je misschien dacht. Gewoon even in de belastingaangifte de bestaande hypotheek niet meer opgeven in box 1 maar daarvoor in de plaats een schuld in box 3 opgeven. Maar zo werkt het dus niet. De fiscus is in principe vrij stellig. Eens box 1, altijd box 1. Toch zijn er manieren om je hypotheekschuld te verhuizen naar box 1.

Hypotheek voor of na 2013 afgesloten
Allereerst is het belangrijk om te weten of je hypotheek valt onder de nieuwe regels van na 2013. Vanaf dat moment moet je het bedrag dat je leent aflossen in 30 jaar tijd. Voldoe je niet aan die aflossingsverplichting?  Dan straft de fiscus je door je hypotheek in box 3 te plaatsen. Vervelend als het niet je bedoeling is maar makkelijk als je juist je hypotheek in box 3 wil hebben. Gewoon stoppen met de verplichte aflossingen en de hypotheek verhuist vanzelf naar box 3.  Maar in de praktijk zullen de meeste hypotheken in dit soort situaties van voor 2013 zijn.

Eerst hypotheek aflossen
Bij een hypotheek van voor 2013 zul je deze eerst uit eigen middelen moeten aflossen. Daarna kun je een nieuwe hypotheek afsluiten en omdat je al hebt afgelost zal de nieuwe hypotheek niet meer in box 1 vallen. Het is namelijk geen hypotheek voor aanschaf of woningverbetering.  Maar let op! De fiscus kan van mening zijn dat hier sprake is van een causaal verband. Als de tijd tussen aflossen  van de oude hypotheek en opnemen van een nieuwe hypotheek in box 3 kort is, zal de inspecteur hier niet mee akkoord gaan. Laat je goed adviseren door een fiscalist als je gebruik wil maken van deze optie! Het valt mij op dat hier op internet heel makkelijk over gedacht wordt. De kans is misschien klein dat de inspecteur het ziet maar als die het ziet zal hij zeker zijn best doen om de hele oefening terug te draaien naar box 1.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.950 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube