Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Je hypotheek van box 1 naar box 3 verhuizen

Je hypotheek van box 1 naar box 3 verhuizen

vrijdag 31 mei 2019 om 16:13:13 Jeroen Wolfsen 4 reacties
berekenenHeb je veel vermogen ? Dan betaal je vermogensrendementsheffing  in box 3. En dat kan best oplopen. Daarom kan het aantrekkelijk zijn als je ook een schuld hebt in box 3. De schuld (minus een drempelbedrag) mag je namelijk aftrekken van je vermogen. Op die manier bespaar je dan belasting in box 3. Ook kun je nog steeds voordeel hebben van de wet Hillen. Je hoeft geen eigenwoningforfait meer bij te tellen als je geen hypotheek hebt in box 1.  De makkelijkste manier om dit te regelen is gewoon je hypotheek verhuizen van box 1 naar box 3, zou je dan misschien denken. Maar daar zitten toch nog wel wat haken en ogen aan.

Geen keuzevrijheid box 1 of box 3
Het is helaas niet zo makkelijk als je misschien dacht. Gewoon even in de belastingaangifte de bestaande hypotheek niet meer opgeven in box 1 maar daarvoor in de plaats een schuld in box 3 opgeven. Maar zo werkt het dus niet. De fiscus is in principe vrij stellig. Eens box 1, altijd box 1. Toch zijn er manieren om je hypotheekschuld te verhuizen naar box 1.

Hypotheek voor of na 2013 afgesloten
Allereerst is het belangrijk om te weten of je hypotheek valt onder de nieuwe regels van na 2013. Vanaf dat moment moet je het bedrag dat je leent aflossen in 30 jaar tijd. Voldoe je niet aan die aflossingsverplichting?  Dan straft de fiscus je door je hypotheek in box 3 te plaatsen. Vervelend als het niet je bedoeling is maar makkelijk als je juist je hypotheek in box 3 wil hebben. Gewoon stoppen met de verplichte aflossingen en de hypotheek verhuist vanzelf naar box 1.  Maar in de praktijk zullen de meeste hypotheken in dit soort situaties van voor 2013 zijn.

Eerst hypotheek aflossen
Bij een hypotheek van voor 2013 zul je deze eerst uit eigen middelen moeten aflossen. Daarna kun je een nieuwe hypotheek afsluiten en omdat je al hebt afgelost zal de nieuwe hypotheek niet meer in box 3 vallen. Het is namelijk geen hypotheek voor aanschaf of woningverbetering.  Maar let op! De fiscus kan van mening zijn dat hier sprake is van een causaal verband. Als de tijd tussen aflossen  van de oude hypotheek en opnemen van een nieuwe hypotheek in box 3 kort is, zal de inspecteur hier niet mee akkoord gaan. Laat je goed adviseren door een fiscalist als je gebruik wil maken van deze optie! Het valt mij op dat hier op internet heel makkelijk over gedacht wordt. De kans is misschien klein dat de inspecteur het ziet maar als die het ziet zal hij zeker zijn best doen om de hele oefening terug te draaien naar box 1.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Anja

10 augustus 2019 11:21:10

Is het ook noodzakelijk om eerst af te lossen inbox 1 en vervolgens een nieuwe lening in box 3 af te sluiten als ik aan kan tonen dat er voor hetzelfde bedrag als de hypotheek een privéuitgave is gedaan? Bijvoorbeeld een camper gekocht?

reageer op Anja

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 augustus 2019 13:02:27

Beste Anja, Als u geld heeft geleend dmv een hypotheek en dit geld is nooit gebruikt voor een eigen woning of de verbetering daar van dan is deze hypothecaire lening automatisch een box3 lening.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Pieter

28 september 2019 12:31:49

Hoe lang moet de tijd zijn tussen het aflossen van een oud-regime hypotheek in box 1 met eigen middelen en het opnemen van een nieuwe hypotheek in box 3 ? En mogen de eigen middelen ook gegenereerd worden door het belenen van eigen beleggingen?

reageer op Pieter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

30 september 2019 10:55:45

Pieter,
Er is geen duidelijke termijn bekend, althans niet bij mij. Zoals ik al schreef kan de fiscus lastig doen als het er duidelijk boven op dat het de bedoeling is om van box 1 naar box 3 te gaan. Waar het geld waarmee je de hypotheek mee af sost vandaan komt is in principe niet van belang als het box 3 geld is. Maar als je het eer gaat lenen ( belenen) wordt het wer complexer. Darom hga naar een fiacalist want de fiscale gevolgens kunne groot zijn met deze materie.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons