Moneywise.nl » Weblog » Financieel Advies » Wat zijn redelijke kosten voor advies of de aanschaf van een financieel product?

Wat zijn redelijke kosten voor advies of de aanschaf van een financieel product?

vrijdag 29 augustus 2014 om 07:52:40 Jeroen Wolfsen 2 reacties
logo Autoriteit Financiele Markten (AFM)Vanaf 2013 moet u als consument betalen voor advies over financiële producten. Per 1 januari 2013 is namelijk het provisieverbod van kracht en dat betekent dat banken en verzekeraars geen vergoeding meer mogen betalen aan tussenpersonen en adviseurs.  Ook als u een product rechtstreeks, dus zonder adviseur aanschaft, moet u hiervoor kosten betalen aan de bank of verzekeraar.  U kunt te maken krijgen met 2 soorten kosten: kosten voor advies en kosten voor het regelen of aanschaffen van een product (distributiekosten).

Anderhalf jaar na invoering van het provisieverbod zien we nog steeds dat consumenten moeten wennen aan het betalen voor advies. Blijkbaar vinden veel consumenten de kosten te hoog voor de dienstverlening die men hiervoor krijgt. We spreken regelmatig consumenten die vele honderden euro’s meer moeten betalen voor de aanschaf van bijvoorbeeld een bankspaarrekening dan in onze ogen noodzakelijk is.

Wat is een redelijke prijs voor advies of een product?
Veel mensen zijn op zoek naar een financieel product zonder tussenkomst van een adviseur. Men zit simpelweg niet te wachten op een uitgebreid financieel advies omdat ze precies weten welke product men zoekt. Deze klanten willen geholpen worden op basis van Execution Only. Ze willen een product kopen zonder advies en dus ook zo weinig mogelijk kosten betalen voor het aanschaffen van dat product. Een overlijdensriscoverzekering is een product wat zich daar heel goed voor leent. Maar ook het overzetten van een woekerpolis naar lijfrente banksparen is heel goed door de consument zelf te regelen zonder hoge advieskosten.

AFM controleert op te hoge advieskosten.
Afgelopen juli heeft de  Autoriteit Financiële Markten (AFM)  een bestuurlijke boete van € 100.000 opgelegd aan een assurantiekantoor vanwege te hoge advieskosten voor het oversluiten van beleggingsverzekeringen.

De AFM heeft vijf klantdossiers onderzocht waarin Cas Assurantiën B.V. heeft geadviseerd over het oversluiten van beleggingsverzekeringen. De boete is opgelegd omdat Cas in de vijf klantdossiers vergoedingen in rekening heeft gebracht die gezien de aard van de dienstverlening kennelijk onredelijk en te hoog zijn.
Zo bracht Cas B.V. voor het oversluiten van bijvoorbeeld 1 beleggingsverzekering € 1.200, voor het oversluiten van 2 beleggingsverzekeringen € 1.000 en voor het oversluiten van 3 beleggingsverzekeringen € 1.900 in rekening. De in rekening gebrachte vergoedingen staan niet in verhouding tot de werkzaamheden zoals die blijken uit de klantdossiers. Men kon ook niet aantonen dat er daadwerkelijk zo veel uren aan werk verricht waren voor deze klanten.

Woekerpolis zelf oversluiten naar banksparen voor € 169.
Veel van die beleggingsverzekeringen zijn woekerpolissen. Het oversluiten van uw beleggingsverzekering is relatief simpel. Via MoneyWise sluit u zelf uw woekerpolis over voor een eenmalig bedrag van € 169,--. Het oversluiten van uw woekerpolis doet u via onze woekerpolis oversluitservice
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van financieel advies.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Gerrit

29 oktober 2014 9:13:15

Beste Jeroen

Ik heb al enkele jaren een gouden handdruk opbouw rekening
Deze komt binnenkort vrij moet ik dan kiezen voor een uitkeer regeling of kan dit bedrag
gewoon in één keer op mijn rekening gestort worden?

Mvrgr Gerrit

reageer op Gerrit

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 oktober 2014 11:02:45

Beste Gerrit,

Een gouden handdruk moet altijd in delen worden uitgekeerd. Dus bijvoorbeeld gedurende een aantal jaren. Je ontvangt dan iedere maand een uitkering en over deze uitkering betaal je dan belasting. Dat is de hoofdregel. Je laat het uitkeren via een bankspaar uitkeerrekennig en die kun je hier vergelijken.


Nu is het vanaf 2014 mogelijk om de gouden handdruk wel in een keer te laten uitkeren. Dat betekent dat je in een keer belasting betaald over de totale uitkering. De kans is groot dat je dan meer betaald dan bij de gespreide uitkering in maanden. Dus het is belangrijk om te kijken wat voordeliger is voor je.

Als je voor 31-12-2014 laat uitkeren dan krijg je 20% korting Maar ook dan is de kans aanwezig dat je meer betaald dan bij gespreide betaling

hier vind je meer info:
http://weblog.moneywise.nl/ontslagvergoeding/stamrecht-afkopen-wacht-niet-te-lang/
http://weblog.moneywise.nl/ontslagvergoeding/wlke-mogelijkheden-zijn-er-nog-met-een-ontslagvergoeding-na-1-januari-2014/
http://weblog.moneywise.nl/ontslagvergoeding/hoeveel-houd-ik-over-als-ik-mijn-stamrecht-afkoop/

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662