Moneywise.nl » Weblog » Financieel Advies » Verhoogde assurantiebelasting levert minder op dan beraamd

Verhoogde assurantiebelasting levert minder op dan beraamd

dinsdag 02 september 2014 om 18:00:28 Jochem Kessens nog geen reacties
berekenenHet verhogen van de assurantiebelasting levert de staat minder geld op dan beraamd, zo meldt de Algemene Rekenkamer. De verhoging van de assurantiebelasting leverde de schatkist tussen 2011 en 2013 € 1,5 miljard euro op en dat is € 70 miljoen euro minder dan beraamt. De overheid ging er vanuit dat gezinnen ieder jaar meer zouden uitgeven aan verzekeringspremies, maar dat blijkt nu ten onrechte. Er werden zelfs  minder verzekeringen verkocht.

Dijsselbloem
Minister Dijsselbloem denkt dat het verschil aan werkelijk opgebrachte belastingopbrengst en de begrootte te wijten valt aan de tegenvallende economische ontwikkelingen van de afgelopen jaren, maar om dat vast te kunnen stellen is extra onderzoek nodig. De minister wil echter niet iedere maatregel uit het regeerakkoord nader laten onderzoeken. "De Algemene Rekenkamer geeft aan daar begrip voor te hebben, maar vindt evaluaties wel gewenst voor de belangrijkste bezuinigingsmaatregelen."

Eerder bleek al dat de begrootte opbrengst van het afschaffen van het stamrecht niet gehaald zullen gaan worden. Zie ook: Tegenvaller dreigt voor Dijsselbloem

Tariefverhoging assurantiebelasting
De tarieven voor de assurantiebelasting zijn in twee stappen verhoogd. Van 7,5 procent naar 9,7% en daarna naar 21% procent. Door deze verhoging zijn bijvoorbeeld auto-, inboedel- en brandverzekeringen 12,6 procent duurder geworden.

Een huishouden betaalt nu gemiddeld 970 euro per jaar aan premies en belastingen voor verzekeringen. Daarvan gaat 170 euro op aan assurantiebelastingen. Voor de tariefsverhoging lagen die bedragen op respectievelijk 860 euro en 61 euro.
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. financieel advies.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons