Financieel Advies

Valt de gouden handdruk in gemeenschap van goederen bij scheiding?

Jeroen Wolfsen woensdag 05 juni 2013 - bijgewerkt op: 22 oktober 2017
Ik heb in het verleden een gouden handdruk ontvangen maar ik ga scheiden. Kan mijn echtgenote aanspraak maken op mijn gouden handdruk? Ik ben getrouwd in gemeenschap van goederen.

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag is het van belang om te weten wat u precies heeft gedaan met u gouden handdruk.

Aanvulling op uw inkomen
Heb je van de gouden handdruk bij een bank of verzekeraar een aanvulling op uw inkomen geregeld? Dan valt de waarde van je bankspaarrekening of verzekering niet in de gemeenschap van goederen. In 2008 heeft de Hoge Raad beslist dat periodieke uitkeringen uit een gouden handdruk moet worden gezien als verknochte goederen. Verknochte goederen zijn goederen die in dusdanige mate aan een echtgenoot verbonden zijn, dat zij niet tot de gemeenschap behoren. Ze zijn als het ware privévermogen, ook als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen. De gouden handdruk is immers een vervanging voor het loon dat je normaal zou ontvangen als het dienstverband niet beëindigd was. En na een echtscheiding kan de ex-echtgenoot geen aanspraak meer maken op het loon van de ander.  De uitkeringen uit een gouden handdruk worden overigens wel meegenomen in de alimentatieberekening.


Reservering voor de toekomst
Heb je de gouden handdruk gestort op een bankspaarrekening of stamrechtverzekering als inkomstenvoorziening in de toekomst?
Dan is de rechtbank van mening dat de gouden handdruk niet verknocht is en het dus tot de gemeenschap van goederen behoort. Het saldo van de bankspaarrekening of de gouden handdruk verzekering dient dan ook verrekend te worden tussen beide echtgenoten. ( uitspraak van Hof Amsterdam 22 januari 2013, nr. 200.111.263/01)

Gouden Handdruk in één keer afgerekend
Heb je de gouden handdruk in één keer via de werkgever uit laten keren? Dan is de gouden handdruk netto vermogen en valt de ontvangen netto uitkering meteen in de gemeenschap en moet dus bij echtscheiding worden verdeeld.

In onderstaand schema zie je per situatie of de gouden handdruk in de gemeenschap van goederen valt.

 

schema stamrecht echtscheiding


 

NB: Krijgt u een gouden handdruk en maakt u gebruik van de fiscale voordelen? Dan is de fiscaal juridische term daarvoor "stamrecht".
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.951 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube