Moneywise.nl » Weblog » Financieel Advies » Valt de gouden handdruk in gemeenschap van goederen bij scheiding?

Valt de gouden handdruk in gemeenschap van goederen bij scheiding?

woensdag 05 juni 2013 om 08:03:21 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
gouden handdrukIk heb in het verleden een gouden handdruk ontvangen maar ik ga scheiden. Kan mijn echtgenote aanspraak maken op mijn gouden handdruk? Ik ben getrouwd in gemeenschap van goederen.

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag is het van belang om te weten wat u precies heeft gedaan met u gouden handdruk.

Aanvulling op uw inkomen
Heb je van de gouden handdruk bij een bank of verzekeraar een aanvulling op uw inkomen geregeld? Dan valt de waarde van je bankspaarrekening of verzekering niet in de gemeenschap van goederen. In 2008 heeft de Hoge Raad beslist dat periodieke uitkeringen uit een gouden handdruk moet worden gezien als verknochte goederen. Verknochte goederen zijn goederen die in dusdanige mate aan een echtgenoot verbonden zijn, dat zij niet tot de gemeenschap behoren. Ze zijn als het ware privévermogen, ook als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen. De gouden handdruk is immers een vervanging voor het loon dat je normaal zou ontvangen als het dienstverband niet beëindigd was. En na een echtscheiding kan de ex-echtgenoot geen aanspraak meer maken op het loon van de ander.  De uitkeringen uit een gouden handdruk worden overigens wel meegenomen in de alimentatieberekening.


Reservering voor de toekomst
Heb je de gouden handdruk gestort op een bankspaarrekening of stamrechtverzekering als inkomstenvoorziening in de toekomst?
Dan is de rechtbank van mening dat de gouden handdruk niet verknocht is en het dus tot de gemeenschap van goederen behoort. Het saldo van de bankspaarrekening of de gouden handdruk verzekering dient dan ook verrekend te worden tussen beide echtgenoten. ( uitspraak van Hof Amsterdam 22 januari 2013, nr. 200.111.263/01)

Gouden Handdruk in één keer afgerekend
Heb je de gouden handdruk in één keer via de werkgever uit laten keren? Dan is de gouden handdruk netto vermogen en valt de ontvangen netto uitkering meteen in de gemeenschap en moet dus bij echtscheiding worden verdeeld.

In onderstaand schema zie je per situatie of de gouden handdruk in de gemeenschap van goederen valt.

 

schema stamrecht echtscheiding


 

NB: Krijgt u een gouden handdruk en maakt u gebruik van de fiscale voordelen? Dan is de fiscaal juridische term daarvoor "stamrecht".
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van financieel advies.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons