Financieel Advies

Tips voor je belastingaangifte 2022

Jeroen Wolfsen dinsdag 07 maart 2023 - bijgewerkt op: 08 maart 2023
Het is weer zover, de jaarlijkse belastingaangifte moet weer worden gedaan. Slim omgaan met je aangifte kan tot duizenden euro's aan voordeel opleveren. Maar helaas zijn er veel fiscale regels waar je rekening mee moet houden. Met deze tips haal je het maximale uit je belastingaangifte.

Tip 1. Vrijwillig belastingaangifte doen kan voordeel opleveren

Niet iedereen krijgt automatisch een brief van de fiscus dat men aangifte moet doen. Toch is het verstandig om wel een aangifte in te vullen. Vooral ouderen en chronisch zieken kunnen recht hebben op aftrekposten die je niet krijgt als je zelf geen aangifte doet. Ook vanwege je recht op toeslagen kan het lonen om aangifte te doen.

Je kan ook een aangifte ’voor proef’ invullen op Mijn Belastingdienst. Je ziet dan of je voordeel hebt om aangifte te doen.  Zolang je de gegevens niet verstuurt, doe je geen definitieve aangifte.

Tip 2. Fiscaal partnerschap en aftrekposten

Als je een fiscaal partner hebt, moet je samen met je partner de belastingaangifte doen. Je kunt dan de inkomsten en aftrekposten zo gunstig mogelijk verdelen. Hier lees je alles over fiscaal partnerschap.
Fiscaal partnerschap kan veel voordeel opleveren als je de aftrekposten van het hoogste inkomen aftrekt en de bijtellingen juist bij het laagste inkomen optelt. Zo mag je hypotheekrente bijvoorbeeld aftrekken van het hoogste inkomen, ook al ben je beiden eigenaar van de woning.

Het is niet altijd voordeliger om elkaars fiscaal partner te zijn en samen aangifte te doen. Als je bijvoorbeeld zorgkosten wil aftrekken, dan wordt er naar beide inkomens gekeken, waardoor de aftrek lager kan uitvallen. Vul de aangifte eventueel twee keer in. Zo zie je direct het verschil.

Tip 3. Wacht niet te lang met aangifte doen

Je kunt aangifte doen vanaf 1 maart tot  1 mei. Het is niet zo dat de je eerder je geld terug krijgt als je ook eerder aangifte doet. Maar als vóór 1 april de aangifte indient,  krijg je vóór 1 juli bericht. Wie na 1 mei pas aangifte kan of wil doen, moet voor die tijd uitstel vragen.

Tip 4. Controleer de vooraf in gevulde gegevens

Steeds meer gegevens worden al automatisch ingevuld door de belastingdienst. Lekker makkelijk want dan hoef je niet alles zelf meer op te zoeken. Controleer de gegevens echter wel! Niet alles wat automatisch is ingevuld klopt. Vergelijk het met de aangifte van vorig jaar.

Tip 5 Verkeerde aangifte gedaan?

Ontdek je een fout in je aangifte? Dan kun je tot vijf jaar erna belasting terugvragen.  Dus ook nog over de aangifte van vorig jaar. In 2023 kan dat dus over de jaren 2018 tot en met 2022. Maar let op: dit geldt niet voor de verdeling van de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten die je hebt met je fiscale partner. Die kun je alleen nog aanpassen binnen 6 weken na de datum van de definitieve aanslag. Daarna niet meer.

Tip 6. Hypotheekrente en andere kosten voor de eigen woning

Heb je een ander huis gekocht of je hypotheek gewijzigd? Dan kun je een aantal kosten van de belasting aftrekken. Hier lees je welke kosten je af mag trekken als je een huis gekocht hebt. Heb je de hypotheek aangepast of overgesloten? Dan mag je ook kosten aftrekken.

Tip 7. Wisselend inkomen? Pas de middelingsregeling toe (nu het nog kan…)

Heb je een sterk wisselend inkomen? Dan kan het zijn dat je te veel belasting hebt betaald. Deze kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Dat heet een “verzoek om middeling”. Dit kun je wel pas doen als je de definitieve aanslagen van al die jaren binnen hebt. Dus doe in dat geval op tijd aangifte. Helaas is de middelingsregeling afgeschaft. Het tijdvak 2022 – 2024 is de laatste periode waarin een middeling gedaan kan worden.

Tip 8.  Vergeet giften niet af te trekken

Doneer je regelmatig aan goede doelen? Dan mag je -onder voorwaarden- een deel van de gift daarvan aftrekken. Dit kan als je meer betaalt dan 1% van je inkomen. Soms kan het daarom voordeliger zijn om eens per twee jaar het dubbele bedrag te doneren.

Tip 9. Vraag je dividendbelasting terug

Heb je dividend uitgekeerd gekregen vanuit aandelen? Hou dan rekening met de dividendbelasting die is ingehouden. De dividendbelasting kun je in mindering brengen op je aangifte inkomstenbelasting.

Tip 10. Reiskosten openbaar vervoer voor werk

Werk je in loondienst en reis je minimaal 1 keer per week  10 kilometer of meer met openbaar vervoer? Dan kan je recht hebben op aftrek van de reiskosten. gaan.

Tip 11. lijfrente aftrekken

Inleg op een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening mag je aftrekken. Je moet hiervoor de jaarruimte berekening maken op de site van de fiscus. Hoeveel je af mag trekken hangt af van je inkomen en je pensioen dat je opbouwt bij een werkgever. Stort nooit meer dan je jaar- en reserveringsruimte want dan heb je geen belastingvoordeel. Een lijfrente voor extra pensioen kan je onderbrengen bij een bank of verzekeraar.

Tip 12. Aftrek zorgkosten

Heb je extra kosten omdat je ziek bent of voor zorg? Een deel van die zorgkosten kun je misschien aftrekken van de belasting. Niet alle kosten zijn aftrekbaar. Je krijgt alleen een vergoeding als de kosten boven een bepaalde inkomensdrempel uitkomen en in dat jaar zijn betaald.

Ook extra vervoerskosten i.v.m. ziekte kunnen aftrekbaar zijn. Het gaat om een totaalbedrag aan vervoerskosten. Dus ook afschrijving, onderhoud en de verzekering van een auto. Maar ook de kosten van openbaar vervoer worden meegenomen.

Tip 13. Box 3 kies voordelig

Voor 2022 heeft de belastingdienst 2 manieren om de belasting over je box 3 vermogen te berekenen. En je mag kiezen welke methode voor jou het voordeligst is. In de nieuwe berekening van uw box 3-inkomen gaat de fiscus uit van de werkelijke verdeling van je vermogen, en niet meer van de fictieve verdeling.

In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.964 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube