Financieel Advies

Tips voor belastingaangifte ZZP-ers en ondernemers

Jeroen Wolfsen geschreven op woensdag 08 maart 2023 om 09:00:54
Wat kun ie in 2023 met de FOR[/caption]Naast de algemene belastingtips die voor iedereen gelden, hebben we ook een artikel over met daarin de belangrijkste tips voor zelfstandig ondernemers en ZZP-ers. Voor deze groep  gelden een aantal speciale belastingregels die in je voordeel kunnen zijn. Kijk hier dus goed naar of laat je informeren door je accountant, boekhouder of adviseur.

Tip 1. Heb je recht op zelfstandigenaftrek?

Voldoe je aan het urencriterium? Dan heb je als zelfstandige ondernemer recht op zelfstandigenaftrek. Dat levert een flink voordeel op. De zelfstandigenaftrek bedraagt in 2023 € 5.030. Helaas wordt de zelfstandigenaftrek de komende jaren stapsgewijs afgebouwd naar € 900 in 2027.
Niet-gebruikte zelfstandigenaftrek kun je nog verrekenen in de volgende negen jaar. De winst moet in dit geval wel hoger zijn dan de maximale zelfstandigenaftrek.

Heb je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd bereikt? Dan mag je nog maar 50% van de zelfstandigenaftrek gebruiken.

Tip 2. Startersaftrek

Ben je starter? Dan kan de zelfstandigenaftrek worden verhoogd met een startersaftrek. Je mag als starter tijdens de eerste vijf jaar van het bestaan van je onderneming maximaal drie keer gebruikmaken van de startersaftrek. Deze bedraagt € 2.123. Op de site van de fiscus kun je lezen wanneer je in aanmerking komt voor startersaftrek.
Is je startersaftrek en de zelfstandigenaftrek samen hoger dan je winst, dan mag je dit verrekenen met andere inkomsten uit winst en woning. Mocht je geen andere inkomsten hebben, dan mag je dit verrekenen in een ander belastingjaar.

Heb je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd bereikt? Dan mag je net als met de zelfstandigen aftrek nog maar 50% van de startersaftrek gebruiken.

Tip 3. Meewerkaftrek

Heb je een fiscale partner en werkt je fiscale partner 525 uur of meer in jouw bedrijf, zonder hier een vergoeding voor te krijgen of een vergoeding die lager is dan € 5.000 per jaar? Dan kun je gebruikmaken van de meewerkaftrek. Ook dan moet je eerst aan het urencriterium voldoen. De meegewerkte uren moet je wel kunnen aantonen als de fiscus er om vraagt.

Tip 4. Zakelijke kosten

De kosten die je maakt als ondernemer zijn aftrekbaar. Hierdoor is je winst lager. In dit overzicht zie je welke zakelijke kosten aftrekbaar zijn.
Kosten tot een bedrag van € 450 exclusief btw mag je in één keer aftrekken. Koop je bij voorbeeld een laptop van € 1.000 dan moet je die kosten spreiden over meerdere jaren. Je houdt in deze gevallen rekening met de jaarlijkse afschrijving. De kosten die gemaakt zijn bij de oprichting van je bedrijf kun je ook aftrekken.

Tip 5. Fiscale oudedagsreserve (FOR), tot 1 januari 2023

Als IB-ondernemer kun je gebruikmaken van de FOR. Je mocht je tot 1 januari 2023 9,44% van je winst reserveren. Deze is gemaximeerd op € 9.632 over 2022. Over dit bedrag betaal je geen inkomstenbelasting. Vanaf 1 januari 2023 kun je  geen fiscale oudedagsreserve (FOR) meer vormen. Je mag ook geen bedragen meer toevoegen aan een bestaande FOR.

Als je gebruikmaakt van de FOR betekent het niet dat je daadwerkelijk geld opzij zet, het is een fiscale reservering van een deel van de winst. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst. Dit levert je dus op de korte termijn belastingvoordeel op. Maar je moet het geld dus wel apart zetten.

Je kunt je FOR laten vrijvallen maar dan betaal je over het hele bedrag in één keer belasting. Veel mensen kiezen ervoor om hun FOR om te zetten naar een lijfrente. Je laat het dan in meerdere jaren uitkeren en betaalt dan vaak een lager tarief.je Je kunt jouw oudedagsvoorziening regelen door bijvoorbeeld de aankoop van een lijfrente bij een verzekeraar. De oudedagsreserve neemt af als je voor (een deel van) de reserve een lijfrente aankoopt. Het bedrag waarmee de reserve afneemt, is belastbare winst. Daar staat tegenover dat je de premie voor de aangekochte lijfrente kunt aftrekken

Tip 6. Mkb-winstvrijstelling

Als zelfstandige ondernemer heb je recht op de mkb-winstvrijstelling. De mkb-winstvrijstelling bedraagt 14% van de winst die overblijft na de ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek, startersaftrek, startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, meewerkaftrek, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, stakingsaftrek) en toevoeging van de oudedagsreserve (FOR). De mkb-winstvrijstelling verlaagt je fiscale winst. Daardoor ben je minder belasting verschuldigd. Leid je onderneming verlies? Dan verkleint de mkb-winstvrijstelling het fiscale verlies. In dat geval is de vrijstelling dus nadelig voor je.

Tip 7. Investeringsaftrek

Heb je in 2022 geld geïnvesteerd in je onderneming, dan mag je deze kosten tijdens de belastingaangiften gedeeltelijk aftrekken van je winst uit de onderneming. De fiscus onderscheidt 3 soorten investeringsaftrek:

Energie-investeringsaftrek (EIA) Hier kun je gebruik van maken als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie.
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) Hier kun je gebruik van maken als je investeert in bedrijfsmiddelen.
Milieu-investeringsaftrek (MIA)Investeer je specifiek in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kun je gebruikmaken van MIA.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.016 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube