Moneywise.nl » Weblog » Financieel Advies » Rem op stijging AOW leeftijd

Rem op stijging AOW leeftijd

vrijdag 03 november 2017 om 18:51:45 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
lijfrenteDe AOW leeftijd stijgt van vanaf 2022 mee met de levensverwachting. Ik denk dat veel mensen er dan ook vanuit gingen dat de AOW leeftijd zou gaan stijgen in 2023.
Maar er blijkt nu dat die levensverwachting niet is gestegen maar zelfs iets is gedaald. Dat betekent dat er in 2023 geen verhoging van de AOW leeftijd zal komen. De AOW leeftijd zal dus in 2023 op 67 jaar en drie maanden blijven staan.

Zelf maatregelen treffen
Elk jaar wordt berekend of de AOW-leeftijd moet worden aangepast op basis van de levensverwachting. Dat moet vijf jaar van tevoren worden gemeld om mensen tijdig hierover te informeren. Door mensen 5 jaar van te voren te informeren, hebben ze nog de tijd om zelf maatregelen te nemen. Het verhogen van de AOW leeftijd heeft immers tot gevolg dat de AOW uitkering later start. Dat moet de burger dus zelf financieel zien op te vangen. In een verklaring zegt minister Koolmees hierover: ‘Het idee is dat er dan nog voldoende tijd is om zelf aanvullende maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld extra sparen voor (aanvullend) pensioen of om nu alvast een extra verzekering af te sluiten als ze toch eerder willen stoppen met werken’.

Domme opmerking van de minister
Het is mooi bedacht om de burger op tijd te informeren. Maar zelf maatregelen treffen is nauwelijks mogelijk. Als je nog wil sparen voor een aanvulling op je pensioen dan kan dat alleen in de vorm van een lijfrente. Maar minister Koolmees is blijkbaar niet op de hoogte dat de overbruggingslijfrente al sinds 2006! is afgeschaft.
En de inleg op een lijfrente na 1 januari 2014 mag pas worden gebruikt voor aan aanvulling vanaf de AOW leeftijd (officieel het jaar waarin men de AOW bereikt).
Hoe mensen dan een fiscaal vriendelijke manier moeten sparen voor het wegvallen van de AOW, is mij een raadsel. Voor dit probleem is namelijk helemaal geen verzekering te sluiten! De enige optie is dus sparen in box 3. Dan ga je dus gewoon weer vermogensrendementsheffing betalen als je teveel spaargeld hebt.
Het goede nieuws is, die vermogensrendementsheffing gaat in 2018 eindelijk omlaag.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van financieel advies.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662