Moneywise.nl » Weblog » Financieel Advies » Is mijn geld nog veilig bij SNS REAAL?

Is mijn geld nog veilig bij SNS REAAL?

woensdag 16 januari 2013 om 21:32:26 Jeroen Wolfsen 4 reacties
Logo SNS REAALIn de media is al geruime tijd aandacht voor de situatie bij SNS REAAL . Deze bank en verzekeraar staat negatief in de schijnwerpers  omdat er financiële problemen zijn.  MoneyWise wil duidelijkheid bieden aan consumenten die een bankspaarrekeningen bij SNS REAAL hebben lopen of zich hierop aan het oriënteren zijn.

Wat is het probleem?
Om u inzicht te geven wat er speelt bij SNS REAAL is het goed om eerst uit te leggen uit welke onderdelen het bedrijf bestaat en welk onderdeel het probleem is.

De SNS Reaal groep bestaat uit meerdere bedrijven :

 SNS REAAL


Het probleem van SNS REAAL zit in de laatste tak van het bedrijf, Property Finance. Dit onderdeel is enkele jaren geleden voor veel geld overgenomen van  ABN AMRO ( bouwfonds). Property Finance verstrekt leningen voor vastgoed en is door de slechte resultaten in de vastgoed branche in de problemen gekomen. De afgelopen jaren heeft men flink moeten afschrijven, alleen al in het laatste kwartaal 99 miljoen euro.

Daarnaast moet men eind dit jaar 848 miljoen aan ontvangen staatssteun terugbetalen. Waarschijnlijk wordt dit omgezet in aandelen. En daarmee wordt de Nederlandse Staat dus aandeelhouder van SNS REAAL. Of de staat alle aandelen over gaat nemen van de bank is nog niet duidelijk. Volgens Harald Bennink,  Hoogleraar Bankwezen is de kans groot dat dit gebeurt. Maar zover is het nog niet.

Voorlopig is men aan het onderzoeken of het noodlijdende Property Finance kan worden ondergebracht in een ‘Bad Bank’. Deze ‘Bad Bank‘ zou de Nederlandse staat, ING, ABN AMRO  en RABO als aandeelhouders moeten krijgen. Dit plan wordt echter gedwarsboomd door de Europese commissie.  Het is niet onwaarschijnlijk dat de plaats van ABN en ING worden ingenomen door een buitenlandse bank. Op die manier kan het verder goed draaiende deel ( SNS bank, REAAL en Zwitserleven) gewoon verder gaan.

Welke risico’s loopt u met uw geld bij SNS REAAL?
Het allerbelangrijkste is dat een bankspaarrekening bij REAAL of de SNS bank  gewoon onder het depositogarantiestelsel van de Nederlandste Bank valt. U bent dus altijd gedekt tot € 100.000. Een uitkering uit het garantiestelsel wordt binnen 3 maanden gedaan, mochten er problemen ontstaan.

Daarbij is het van belang dat REAAL  onder de bankvergunning van Regio  bank valt en deze dus samen een apart bedrijf vormen en een eigen bankvergunning hebben. Deze twee banken hebben dus ook een eigen dekking binnen het depositogarantiestelsel.
De SNS bank deelt zijn bankvergunning met BLG en tot slot heeft ASN bank nog een eigen vergunning en dus ook een eigen dekking binnen het depositogarantiestelsel. Alle bankspaarproducten vallen onder dit depositogarantiestelsel.

Daarnaast is het zo dat de SNS Bank als systeembank gezien wordt door de Nederlandse staat. Dat betekent dat men de bank zo belangrijk vindt dat men altijd zal ingrijpen en de bank niet failliet zal laten gaan. Maar zelfs als de SNS bank failliet gaat is het nog niet  automatisch zo dat REAAL bancaire diensten ook failliet gaat. Dit is immers samen met Regiobank een apart bedrijf.

De verzekeraars REAAL en Zwitserleven
Voor de polishouders van een levensverzekering geldt een andere situatie dan voor rekeninghouders bij een bank. Bij een levensverzekering is er geen garantiestelsel. Er zijn wel afspraken over een vangnet. Andere levensverzekeraars zullen een omgevallen verzekeraar overnemen. Het is alleen echter nog nooit in de praktijk voorgekomen en het is onduidelijk hoe dit er dan uit zal zien. De reden dat er nog nooit een verzekeraar is omgevallen ligt in het feit dat je geld bij een verzekeraar veel veiliger staat. Het zijn namelijk allemaal langlopende contracten waar je niet zo maar aan kan komen. En een verzekeraar moet ook veel meer geld in kas houden dan een bank. Dat noemt men solvabiliteit  De Nederlands bank houdt streng toezicht hierop.  De solvabiliteit van REAAL en Zwitserleven is ongeveer twee maal zo hoog als voorgeschreven. Er is dus meer dan voldoende geld in kas om aan hun verplichtingen te voldoen. Er is dus geen enkele reden om je als polishouder zorgen te maken hierover.

Kijk naar de feiten maar volg uw gevoel
Op basis van de thans bekende informatie en de meningen van expert zijn er eigenlijk geen risico’s zo lang als u zich houdt aan de spelregel van € 100.000 per rekening per bank in verband met de garantiedekking. Maar ook hier geldt dat als u zich ergens niet prettig bij voelt, u ook dat gevoel mee moet nemen in uw beslissing. Baseer de keuze voor een bank op verstand maar ook uw hart.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van financieel advies.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Greet

18 januari 2013 21:55:33

Dit artikel gaat over SNS banksparen, dat valt onder het depositogarantiestelsel. Dat geldt niet voor een REAAL beleggingsverzekering. Ben je de inleg i.c. de waarde van de beleggingspolis kwijt bij omvallen van SNS Reaal? Gezien de berichten afgelopen dagen lijkt nog niet veel belangstelling te zijn om de verzekeringspoot over te nemen.

reageer op Greet

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 januari 2013 22:22:31

Beste Greet,
Eigenlijk heb ik op deze vraag al antwoord gegeven in de reactie van de de heer Groenendal hierboven. Een verzekeraar is minder risicovol dan een bank. Maar formeel is er voor verzwkeraars geen garantiedekking. Wel is er een afspraak tussen verzekeraars dat ze een vangnetregeling hebben. Hoe deze er in de praktijk uit ziet is echter niet helemaal duidelijk. Er is eigenlijk ( bij mijn weten) nog nooit sprake van geweest dat dit speelde.

reageer op Jeroen Wolfsen

JT Groenendal

20 januari 2013 23:29:14

LS

Gaarne zou ik het volgende willen weten:
Ik heb een lijfrentepolis lopen bij Zwitserleven waarbij op de polis vermeld staat dat de uiterste einddatum in maart 2018 is.
Ten eerste ben ik al niet blij dat vele verzekeringsmaatschappijen tot in het oneindige fusies aangaan waarbij de klant aan het einde een puzzel moet oplossen waar zijn geld gebleven is.
Nu hebben we weer het gedoe over de samenwerking Zwitserleven-SNS Reaal enmoet ik weer lezen dat SNS-Reaal in de gevarenzone verkeert.
Eigenlijk ben ik het een beetje zat om steeds weer als klant in onzekerheid te worden gebracht omwille van de winsten van de fuserende maatschappijen.
Mijn vraag is nu: wat is wijsheid in deze. Kan ik met een gerust hart de polis door laten lopen zonder bedrijfsmatige risico''s of: Kan ik, ondanks de einddatum van de Polis het huidige kapitaal overhevelen naar een andere maatschappij die het dan de resterende tijd belegt of kan ik het straffeloos doorschuiven naar de bankspaarrekening die ik reeds bij OHRA heb lopen(uiteraard worden er dan geen beleggingswinsten of -verliezen gemaakt)???

Graag zou ik van u een antwoord vernemen.
Met bij voorbaat dank,
Ruud Groenendal

reageer op JT Groenendal

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 januari 2013 22:16:26

Beste Ruud,
Het is inderdaad vervelend dat je als klant van een verzekeraar door de fusies van de afgelopen jaren van links naar rechts gestuurd wordt. De communicatie met klanten is er bij de verzekeraars in ieder geval niet beter op geworden.
Er zijn inderdaad problemen met de SNS Groep maar die spitsen zich vooral toe op het bankgedeelte. De verzekeraar staat daar helemaal los van, zwisterleven is een apart bedrijf. Verzekeraars worden door de DNB streng gecontroleerd op voldoende solvabiliteit. En de solvabiliteit van Zwitserleven is meer dan 200 % en daarmee dik in orde. Een verzekeraar gaat anders dan een bank, ook niet zo snel failliet. Je kunt namelijk niet zomaar je geld ophalen bij een verzekeraar. Het staat meestal vast. Bij een bank kun je binnen een dag je saldo overboeken. Dus er is geen enkele reden om hiervoor bang te zijn. Maar zoals met heel veel zaken, volg je hart...
Los daarvan kun je kijken of het qua kosten en rendement interessant is om dor te gaan met deze polis. In veel gevallen levert banksparen meer op dan een polis. Als u hier meer over wilt weten , bel dan even.

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662