Moneywise.nl » Weblog » Financieel Advies » Huis kopen? Wees verstandig, gebruik een aankoopmakelaar!

Huis kopen? Wees verstandig, gebruik een aankoopmakelaar!

maandag 31 juli 2017 om 22:18:01 Jeroen Wolfsen 1 reacties
huis te koopDe meeste mensen die hun huis verkopen, maken gebruik van een makelaar om hun huis te verkopen. Blijkbaar vindt men het prettig om gebruik te kunnen maken van een expert. Maar bij het kopen van een huis zien we dat dit meestal gebeurt zonder aankoopmakelaar. Best bijzonder want juist bij het nieuwe huis dat men niet kent en waarbij men dus veel onzekerheden heeft, kiest men ervoor om geen expert in te schakelen en het allemaal zelf te doen.

Wat doet een aankoopmakelaar?
Dat ligt eraan wat je met hem afspreekt. Echt op zoek naar dat ene droomhuis hoeft hij niet voor je te doen, dat kan je zelf dankzij Funda en andere woningwebsites. De aankoopmakelaar kan je helpen met het bepalen van een goede prijs en de onderhandelingen voor je doen. Hij kan je iets vertellen over de buurt en het huis. Hij kan de koopovereenkomst controleren. Handig als je daar zelf onvoldoende ervaring in hebt.

Waar moet je opletten als je een aankoopmakelaar inschakelt?
Een aankoopmakelaar kost geld. En het allerbelangrijkste is dat hij dat terugverdient door je nieuwe woning veel goedkoper aan te kopen. Dat lukt niet altijd. En dus is het belangrijk om duidelijk af te spreken wat de kosten zijn van een aankoopmakelaar. Over het algemeen zijn er 3 varianten.

1.Je betaalt de aankoopmakelaar een vast bedrag voor zijn werkzaamheden
In dat geval is er voor de makelaar geen echte prikkel om het onderste voor je uit de kan te halen en de laagste prijs te bedingen. Natuurlijk doet de makelaar zijn best voor je maar hij heeft er zelf vooral baat bij dat de onderhandelingen en het hele traject snel klaar zijn.

2.Je betaalt de makelaar courtage over de aankoopprijs.
Bij deze variant betaal je een van te voren afgesproken percentage over de koopprijs. Lijkt logisch maar dat is het niet als je een woning koopt. Sterker nog, het is niet in jouw belang. De makelaar gaat minder verdienen als hij heel veel van de prijs af krijgt. Ik wil zeker niet alle makelaars over één kam scheren maar je kunt je voorstellen dat er makelaars zijn die dan minder hun best doen voor het bedingen van de laagste prijs.

3.Je betaalt de aankoopmakelaar courtage over het prijsvoordeel dat hij voor jouw weet te verdienen.
Bij deze variant verdient de aankoopmakelaar meer naarmate hij meer van de prijs af weet te halen voor je. Bij deze variant lopen jouw belangen in ieder geval gelijk met die van je makelaar.

TIP: Libero Aankoop werkt op No cure No Pay basis
Er is een aankoopmakelaar die landelijk werkt en afwijkt van de meeste aankoopmakelaars door een andere beloningstructuur: Libero Aankoop.
Libero hanteert een vast basisbedrag vanaf € 665. Voor dat bedrag krijg je in ieder geval een taxatie van een erkend taxateur en bouwkundig specialist die met je door de woning loopt. Op die manier weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt. Naast het vaste basisbedrag betaal je Libero Aankoop als ze meer voor je van de prijs weten af te dingen. Dus jouw belang is ook hun belang.

Nog een voordeel: je voorkomt ook problemen bij een verborgen gebrek
Als je een huis koopt kan er later sprake zijn van een verborgen gebrek. Een verborgen gebrek is een gebrek waarvan de vorige eigenaar wist dat het er was maar dat hij bij de verkoop niet gemeld heeft. Een voorbeeld van een verborgen gebrek is bijvoorbeeld een lekkage die op een slimme manier aan het zicht onttrokken is. Maar je hebt als koper ook een onderzoeksplicht. En als je geen makelaar en geen bouwkundige hebt ingeschakeld is het een stuk lastiger om te bewijzen dat je aan je onderzoeksplicht hebt voldaan.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van financieel advies.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Jan Dijkstra

29 mei 2018 11:25:43

Opmerkelijk inderdaad dat voor de verkoop vaak wel een makelaar wordt ingeschakeld, maar voor de koop niet. Goed idee om de aankoopmakelaar een courtage te betalen over het prijsvoordeel dat hij weet te verdienen. Mijn oom is makelaar en doet het ook op deze manier. Hij merkt dat klanten het erg fijn vinden als hij duidelijk uitlegt waarvoor klanten precies betalen en waarom ze het betalen. http://www.kraakdonker.nl/makelaar-heerenveen

reageer op Jan Dijkstra
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons