Moneywise.nl » Weblog » Financieel Advies » Hoeveel van je inkomen ben jij kwijt aan hypotheek en vaste lasten?

Hoeveel van je inkomen ben jij kwijt aan hypotheek en vaste lasten?

maandag 18 maart 2019 om 12:04:07 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
berekenenVolgens het Nibud is een gemiddeld huishouden meer dan 50% van het inkomen kwijt aan vaste lasten. Dat is 5% meer dan 10 jaar geleden. Hoe meer mensen kwijt zijn aan vaste lasten, hoe belangrijker het wordt om planmatiger met geld om te gaan. Het Nibud maakt zich zorgen als meer dan 60% van het inkomen opgaat aan vaste lasten. Heb jij een goed beeld van de vaste lasten die je betaald?

Hypotheeklasten
Een tweepersoonshuishouden met een inkomen van € 3.378 (1,5 keer modaal) betaalt gemiddeld € 610 per maand aan hypotheek. Het gaat dan om netto inkomen en de netto hypotheeklasten. Bij een netto inkomen van twee personen van € 3.378 hoort een bruto inkomen van ongeveer € 5.000 tot € 5.500. Wanneer ik een berekening maak van de maximale hypotheek bij dit inkomen dan mogen netto maandlasten ongeveer € 1.041 bedragen. Dat is zo'n 40% meer dan het gemiddelde waar het Nibud opkomt. De netto maandlast van € 1.041 is gebaseerd op een annuïtaire hypotheek die je daadwerkelijk in 30 jaar tijd aflost. Veel hypotheken in Nederland zijn echter aflosvrij. Het voordeel hiervan is een lagere maandlast. Je betaalt immers alleen hypotheekrente. Het nadeel mag duidelijk zijn, omdat je niet of weinig aflost blijf je die rente betalen zolang als de hypotheek loopt.

Energielasten
Energiekosten zijn een steeds groter onderdeel van de vaste lasten. In 2019 stijgen de kosten flink. Een gemiddeld gezin is daardoor honderden euro's per jaar meer kwijt aan energiekosten. Dat komt omdat vooral gas duurder wordt maar ook de belastingen op energie stijgen fors. Het vergelijken van energie is dan ook echt de moeite waard. Nieuwe klanten worden door energiebedrijven fors beloond met een welkomstbonus. En door over te stappen van een vast naar een variabel tarief valt er op jaarbasis gemiddeld zo'n € 300 te besparen. Ben je benieuwd wat jij kan besparen? Maak dan een berekening op de energievergelijker van Moneywise.

Besparen op je hypotheek
Nog even terug naar de hypotheek. In veel gevallen is het mogelijk om ook fors te besparen op de hypotheeklasten. Zo kun je kiezen voor rentemiddeling. Hierbij sluit je bij dezelfde bank een nieuwe rentevast periode of op je lopende hypotheek. De rente die je gaat betalen is de gemiddelde rente van je huidige hoge rente en de nieuwe lage rente. Natuurlijk is het ook mogelijk om de hypotheek echt over te sluiten. Voorwaarde is dat de kosten die je hiervoor gaat maken wel terugverdient. Met de huidige lage hypotheekrente is dat goed mogelijk. Maar niet altijd. Laat je daarom goed adviseren door één van onze hypotheekadviseurs.

Besparen op je overlijdensverzekeringen
We hebben er al heel vaak op gewezen. Echt snel en makkelijk besparen doe je op je overlijdensverzekering. De premies daarvoor zijn de laatste jaren sterk gedaald. Een besparing van enkele tientjes per maand is snel en makkelijk geregeld. Reken zelf maar eens uit wat je kunt besparen door je overlijdensverzekering over te sluiten.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van financieel advies.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons