Financieel Advies

Gaan deze Prinsjesdagplannen onze energie problemen oplossen?

Marije Wijshake-Hellemons donderdag 22 september 2022 - bijgewerkt op: 23 september 2022
In 2023 wil het kabinet een aantal maatregelen nemen tegen de hoge energieprijzen. Er worden een aantal maatregelen getroffen. En dat is nodig ook want steeds meer mensen komen in financiële problemen door de hoge energieprijzen.

De energietoeslag wordt een jaar verlengd

Het kabinet wil € 1,4 miljard beschikbaar stellen waardoor gemeenten nog eens een energietoeslag van € 1.300 kunnen geven aan hun burgers in 2023. Het gaat hierbij om huishoudens die een inkomen hebben tot 120% van de bijstandsnorm.

Verlaging van de energiebelasting

De energiebelasting voor gas en elektriciteit wordt verlaagd. De energiebelasting op gas daalt met € 0,0631 per m3 en elektriciteit daalt met € 0,0706 per kWh. Ook wordt er gesproken over een bijmengverplichting voor groen gas. Hiervoor is een wetsvoorstel in de maak.

Er wordt een prijsplafond ingesteld voor gas en elektriciteit

Ook wil het kabinet een tijdelijk prijsplafond instellen voor gas en elektriciteit, omdat steeds meer gezinnen en bedrijven in de problemen komen door de hoge energieprijzen. Het prijsplafond zou op 1 januari 2023 in moeten gaan, maar het kabinet wil vanaf 1 november dit jaar al een tussenvariant voor een prijsplafond. Er wordt gedacht aan een volumegrens van 1.200 m3 voor gas en 2.400 kWh voor elektriciteit. Het bedrag voor het bijbehorende prijsplafond is maximaal € 1,50 voor gas en € 0,70 voor elektriciteit. De precieze details worden nog uitgewerkt en we weten nu al dat het laatste woord hierover nog niet is gevallen.

Geen btw meer op zonnepanelen

Er komt een btw-vrijstelling voor zonnepanelen. Op dit moment kunnen particulieren die zonnepanelen aanschaffen de btw (21%) geheel of gedeeltelijk terugvragen door zich te registreren als ondernemer voor de omzetbelasting (btw). Dit is een hoop gedoe, en weerhoudt particulieren om zonnepanelen aan te schaffen. Om investeringen in zonnepanelen te stimuleren en de administratieve lasten voor zonnepaneelhouders en de Belastingdienst te verminderen, wordt vanaf 2023 een btw-vrijstelling voor de levering en installatie van zonnepanelen ingevoerd.

Meer geld voor isolatie van woningen

Een besparing op de energierekening kan worden gerealiseerd door het goed isoleren van woningen. Het kabinet stelt in 2023 en 2024 in totaal driehonderd miljoen euro extra beschikbaar voor het Nationaal Isolatieprogramma. Hierdoor kunnen meer gemeenten hun inwoners ondersteunen met het toepassen van energiebesparende maatregelen zoals isolatie.

Huiseigenaren kunnen nog subsidie aanvragen met terugwerkende kracht

Vanaf 2023 is het mogelijk om als huiseigenaar een subsidieaanvraag binnen de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) in te dienen wanneer je vanaf 2 april 2022 één isolatiemaatregel gerealiseerd heeft. In dat geval krijgen huiseigenaren onder voorwaarden tot 15% van de kosten terug. Wanneer je een isolatiemaatregel combineert met een tweede isolatiemaatregel of een investering in een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting, dan krijg je net als in 2022 tot 30% van de totale kosten terug.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.030 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube