Financieel Advies

Eindejaartips van Moneywise

Jeroen Wolfsen geschreven op woensdag 30 november 2022 om 19:57:36
Nog een paar weken en dan is het bijzondere jaar 2022 weer voorbij. Een jaar waarbij de energieprijzen hard stegen, de rente flink steeg en de inflatie een hoogtepunt bereikte. Wat kunt u nog doen om te besparen. Hier de tips van Moneywise.

De  jubelton

De laatste kans op de mogelijkheid om belastingvrij te schenken voor de aankoop van een eigen woning. Als u dit jaar uw kind, kleinkind (of anderen) tussen de 18 en 40 jaar nog €106.671 belastingvrij wil schenken voor een eigen woning moet dat bedrag hebben overgemaakt voor 31 december. Het geschonken bedrag  moet dan in 2024 uiterlijk worden besteed aan een huis. Voor volgend jaar is het bedrag wat je eenmalig belastingvrij mag schenken verlaagd naar €27.231. Kunt u niet het volledige bedrag schenken? Schenk dan een klein deel. Als u 1 euro meer schenkt dan de jaarlijkse vrijstelling van € 5.677 kan uw kind volgend jaar nog gebruik maken van de vrijstelling. Volgens jaar mag u dan de rest aanvullen tot het maximum.

Hypotheek: aflossen of niet

Zit u met uw vermogen boven de box 3 vrijstelling? Dan kan het verstandig zijn om uw hypotheek versneld af te lossen. De meeste geldverstrekkers bieden hier ieder kalenderjaar ruimte voor. De besparing is dan dubbel: geen vermogensrendementsheffing en u bespaart ook hypotheekrente. En wie hiermee het huis helemaal schuldenvrij weet te maken, profiteert dan ook nog van een lager huurwaardeforfait en betaalt dus minder belasting in box 1.

Vermogensrendementsheffing

De peildatum voor de vermogensrendementsbelasting is 1 januari. Heeft u op 1 januari dan €57.000 (1 persoon) of €114.000 (met fiscaal partner) aan vermogen, dan betaalt u daarover belasting. Grote aankopen (een nieuwe auto) is dan verstandiger op 31 december dan op 2 januari.

Zelf sparen voor pensioen met een lijfrente

Als u een aantoonbaar pensioengat mag u zelf extra sparen voor een privé pensioen. We noemen dat een lijfrente. De inleg op uw lijfrente mag u aftrekken als u jaar- of reserveringsruimte heeft. De belastingdienst betaalt mee aan uw opgespaarde pensioenkapitaal. Op AOW leeftijd moet u over de uitkeringen belasting betalen maar als u dat slim spreidt kan het zijn dat u minder moet betalen dan dat u aan belastingvoordeel heeft gehad. Zo maakt u rendement op uw spaargeld en betaalt de fiscus mee. Stort overigens nooit meer dan u aan jaar – en reserveringsruimte heeft. Dan loopt u het belastingvoordeel mis. Volgend jaar (als de nieuwe pensioenwet ingaat) wordt het bedrag dat u af mag trekken overigens flink verhoogd. U kunt dan bijna 3 keer zoveel aftrekken.

Groenfondsen

Wie belegt in groenfondsen profiteert van extra belastingvoordeel. U heeft dan een hogere vrijstelling in box 3: in 2022 is dat € 61.215 (wordt verdubbeld bij een fiscaal partner). Kijk bijvoorbeeld eens bij ASN bank

Nog 1 keer de middelingsregeling gebruiken

Heeft u een sterk wisselend inkomen. Onderzoek dan of u in aanmerking komt voor de middelingsregeling. Deze wordt afgeschaft per 1 januari 2023. U kunt uw box 1-inkomen (uit werk en woning) over de jaren 2022, 2023 en 2024 nog middelen op basis van een overgangsregeling. Verwacht u een hoger inkomen in  2023 of 2024 een aanzienlijk hoger inkomen te behalen dan gemiddeld? Dan kan middeling leiden tot een teruggave.

Giften en zorgkosten

Voeg zowel uw giften als zorgkosten zoveel mogelijk samen, zodat u maar één keer te maken krijgt met de drempel. Betaal giften en zorgkosten dus zoveel mogelijk in 2022 of stel ze anders uit tot 2023. Samenvoegen levert meer voordeel op omdat u dan sneller de drempel bereikt. Vervang gewone giften door periodieke giften, de drempel van 1% van uw inkomen is dan niet van toepassing. De gift moet een looptijd hebben van 5 jaar, mits de gift wordt betaald aan een instelling met een ANBI status.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.971 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube