Moneywise.nl » Weblog » Financieel Advies » Afscheidscadeautje bij scheiding: de studieschuld van je ex!

Afscheidscadeautje bij scheiding: de studieschuld van je ex!

donderdag 07 februari 2019 om 09:59:25 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
gescheidenHet leek zo mooi, trouwen. Voor altijd bij elkaar, samen alles delen. Maar 1 op de 3 huwelijken eindigt in een echtscheiding. En bij een huwelijk in gemeenschap van goederen is het dan echt samen alles delen. En dat kan nog wel eens een verrassing opleveren.

Onbekende studielening toch samen verdelen
Uit een recente uitspraak van de rechtbank wordt een vrouw na een kort huwelijk geconfronteerd met een haar niet bekende studieschuld van haar ex. Het huwelijk was kort, ook de samenwoon periode voor het huwelijk was kort en ze hadden allebei hun eigen bankrekening. De schuld was de vrouw niet bekend en ze vindt het niet eerlijk dat ze nu ook verantwoordelijk voor deze schuld. Deze studielening is 'verknocht' aan haar ex-man, is haar stelling. Hiermee wordt bedoeld dat deze lening echt toebehoord aan de man en buiten de gemeenschap valt. Hiermee gaat de rechter niet akkoord en het gevolg is dat de vrouw na een kort en heftig huwelijk tot haar grote schrik een flinke schuld overhoudt.

Dit heeft nogal wat gevolgen. Als haar ex de lening niet terugbetaalt kan zijn door de bank aangesproken worden voor de hele lening. En een huis kopen zit er voorlopig ook niet in door deze schuld. De gevolgen van trouwen in gemeenschap van goederen kunnen groter zijn dan men zich vaak realiseert. Toch is ongeveer 75% van de huwelijken in het verleden gesloten in algehele gemeenschap van goederen. Maar dit is per januari 2018 veranderd.

Sinds 2018 trouwen in beperkte gemeenschap van goederen
Om dit soort problemen te voorkomen is het vanaf 2018 anders geregeld bij een huwelijk.
Als je vooraf geen andere afspraken maakt (huwelijkse voorwaarden), trouwen je in beperkte gemeenschap van goederen.
In het kort zijn dit de gevolgen:

Persoonlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk blijven van jou.
Gezamenlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk blijven gezamenlijk.
Gaan jullie uit elkaar, dan heb je recht op al je persoonlijke bezittingen en schulden. Gezamenlijke bezittingen moeten jullie verdelen.

Op die manier voorkom je dat je na een scheiding blijft zitten met privé schulden van je x van voor het huwelijk. Wel zo eerlijk, lijkt mij.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van financieel advies.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons