Moneywise.nl » Weblog » Zorgverzekering » Zorgverzekering 2014 - 5 tips voor de beste zorgverzekering

Zorgverzekering 2014 - 5 tips voor de beste zorgverzekering

zondag 08 december 2013 om 14:32:21 Jochem Kessens nog geen reacties
zorgHet jaar is bijna voorbij, dus het is weer tijd voor de zorgverzekering. Per 1 januari mag u switchen van verzekeraar en dat doen heel veel Nederlanders ieder jaar weer. Verstandig, want zowel de zorgbehoefte als de premies en voorwaarden van verzekeraars kunnen ieder jaar wijzigen.
Gaat u dit jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Zo vindt u de zorgverzekering die bij u past:

1. Blijf kritisch bij aanvullende verzekeringen
Blijf kritisch als het gaat om aanvullende verzekeringen. Verzeker alleen datgene dat u niet zelf kunt betalen. Zet daarbij de premie die u betaalt voor de aanvullende verzekering af tegen de vergoeding die wordt uitbetaald. Bij sommige tandartsverzekeringen betaalt u bijvoorbeeld € 15,- per maand om voor € 250,- verzekerd te zijn. De premie is op jaarbasis € 180,-. U verzekert dus feitelijk € 70,-.
Daarnaast is het de vraag of u hier een beroep op gaat doen. Heeft u een sterk gebit en heeft u jaarlijks een of twee snelle controles door de tandarts? Dan zijn de kosten bij twee controles zo'n €130,-. Dat is lager dan de totale premie die u anders betaald had.

2. Kijk naar uw zorgkosten van het afgelopen jaar
Veel verzekeraar maken (online) inzichtelijk hoeveel zorgkosten u heeft gemaakt. Zo krijgt u een beter beeld waar uw zorg- en dus verzekeringsbehoefte ligt.
Maak daarbij een inschatting van de te verwachten kosten voor het komende jaar. Bent u al jaren fit? Dan is fysiotherapie wellicht voor u niet belangrijk. Maar denkt u het komende jaar wel naar de fysiotherapeut te moeten? Dan kan een aanvullende verzekering uitkomst bieden. Let dan wel weer op de premie die u betaalt en hoeveel de fysiotherapeut uiteindelijk zal gaan kosten. Is het verschil tussen de zorgkosten en de te betalen premie de moeite van het verzekeren waard?

3. Bepaal uw eigen risico
In 2014 geldt een verplicht eigen risico van € 360,-. Dit mag u vrijwillig verhogen met stappen van € 100,-  tot maximaal € 860,-
Voor jonge mensen die weinig zorgkosten hebben, kan het interessant zijn het eigen risico te verhogen, omdat de premie daarmee omlaag gaat (meestal € 3,-  tot € 5,- per € 100,- extra eigen risico). Zo betaalt u voor de laagste basisverzekering met het standaard eigen risico zo'n € 80,- per maand. Maar met een maximaal eigen risico van € 860,- betaalt u zo'n € 65,-. Een korting van € 180,- op jaarbasis.

Met de basisverzekering bent u verzekerd voor:

 • Huisartsenzorg

 • Behandeling en verblijf in het ziekenhuis

 • Geneesmiddelen

 • Psychologische hulp

 • Verloskundige zorg

 • Kraamzorg

 • Tandheelkundige zorg tot 18 jaar


Maakt u zorgkosten? Dan betaalt u eerst het eigen risico. Dit geldt niet voor:

 • zorg door de huisarts

 • (tandheelkundige) zorg uit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar

 • verloskundige zorg

 • kraamzorg

 • bruikleenartikelen

 • gratis bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld naar borstkanker)

 • de griepprik voor risicogroepen


Het kan wel zo zijn dat u voor zorgkosten een eigen bijdrage moet betalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde medicijnen, kraamzorg en een hoorapparaat.

4. Restitutie of een naturapolis
Bij een restitutiepolis krijgt u een vergoeding bij alle zorgaanbieders in Nederland. U hoeft zich dan dus geen zorgen te maken over in welk ziekenhuis u terecht komt.
Bij een naturapolis krijgt u alleen een vergoeding als u terecht komt bij een zorgaanbieder waarmee de verzekeraar een contract heeft. Bij situaties waarbij u geen macht heeft om te kiezen voor een ziekenhuis, worden de kosten vaak alsnog vergoed.
Er zijn ook naturapolissen waarbij de vergoeding veel lager is als u terecht komt in een ziekenhuis waarmee de verzekeraar geen contract heeft. In zo'n situatie krijgt u dus te maken met kosten die u (groten)deels zelf moet voldoen.

Een naturapolis kent doorgaans lagere premies dan een restitutiepolis. Heeft de zorgverzekeraar een contract met het ziekenhuis in uw regio, dan kan het erg interessant zijn te kiezen voor een naturapolis. Heeft u liever keuzevrijheid in zorgaanbieders? Kies dan voor een restitutiepolis.

5. Vergelijk online alle aanbieders
Door online alle zorgverzekeraars te vergelijken, krijgt u een goed beeld van de verschillen in premie.
MoneyWise.nl heeft de premies van bijna alle verzekeraars op een rij gezet als het gaat om de basisverzekering.
Wilt u een aanvullende verzekering? Vergelijk dan via een vergelijkingssite zoals Independer of Zorgkiezer.nl. Deze partijen bieden u bovendien vaak een collectiviteitskorting, waardoor de premie tot 12% lager uitval kan vallen.

Vergelijk alle zorgverzekeringen
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. zorgverzekering.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons