Moneywise.nl » Weblog » Zorgverzekering » AFM positief maar ook kritisch over vergelijkingssites

AFM positief maar ook kritisch over vergelijkingssites

dinsdag 18 november 2014 om 09:07:32 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
logo AFMDe AFM heeft 30 vergelijkingssites onderzocht en heeft daarbij speciaal aandacht gehad voor de 5 grootste vergelijkingssites. De 5 grootste vergelijkers op basis van marktaandeel zijn Independer, prizewize, Consumentenbond, hoyhoy en zorgkiezer. De producten die worden vergeleken door deze sites zijn voornamelijk schade verzekeringen zoals auto-, inboedel- en zorgverzekeringen. Het onderzoek dat de AFM samen heeft gedaan de Nederlands Zorgautoriteit en de Autoriteit Cconsument en Markt heeft zich vooral toegespitst op de vergelijking van zorgverzekeringen.

Vergelijken is verstandig


De conclusie van de AFM is dat deze 5 vergelijkers zeker waarde hebben voor de klant maar dat er nog wel ruimte is voor verbetering. De AFM ziet dat er bij de verschillende websites verschillende uitkomsten zijn. Dat komt omdat vergelijkers niet alleen naar prijs kijken maar ook een oordeel geven over kwaliteit. De AFM vindt het goede zaak dat prijs en kwaliteit vergeleken wordt maar vindt dat het niet altijd duidelijk is hoe er precies vergeleken wordt.

Betaalde top 3


Veel vergelijkers laten op basis van de wensen van de klant een top 3 zien maar het blijkt in veel gevallen dat alleen de verzekeraars die een vergoeding betalen voorkomen in de top 3. Hierdoor krijgt de consument niet het volledige overzicht en kan hij het beste aanbod dus missen. Het is vaak wel mogelijk om door te klikken naar een volledig overzicht maar veel consumenten doen dat in de praktijk niet en missen daardoor in sommige gevallen de beste aanbieder.
De AFM zou graag zien dat vergelijkingssites stoppen met deze  ‘betaalde  top 3”

Tijdelijke korting op premies


Ook ziet de AFM dat er tijdelijke kortingen op premies worden verwerkt waardoor sommige aanbieders beter uitkomen. Na het vervallen van de korting stijgt de premie echter en worden consumenten geconfronteerd met een hogere premie.

Pas op met advertentiesites


De AFM is zeer kritisch over de advertentiewebsite. Dit zijn websites die de indruk geven dat er een echte onafhankelijke vergelijking wordt gemaakt terwijl dat niet zo is. Veel van deze websites voldoen niet aan de kwaliteit die een consument mag verwachten. Men stelt geen relevante vragen om de beste aanbieding te selecteren. Alleen die verzekeraars die veel geld betalen worden meegenomen in een overzicht dat lijkt op een vergelijking.  Veel van deze websites hebben ook geen AFM vergunning en echte product kennis.

Tips van de AFM


De AFM heeft 7 tips gepubliceerd die iedereen die een financieel product wil afsluiten zou moeten lezen. MoneyWise .nl adviseert u sterk om deze tips dan ook echt mee te nemen in uw zoektocht naar een goede vergelijker en financieel product.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van zorgverzekering.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons