Hypotheken

Rentemiddeling bij ING alleen nog maar tot 12 jaar rentevast

Jeroen Wolfsen geschreven op dinsdag 02 juni 2020 om 17:43:20
Rentemiddeling is bij veel geldverstrekkers helaas niet meer mogelijk. ING biedt als één van de weinige banken het nog wel aan maar komt wel met maatregelen. Hoe zit dat nu met die rentemiddeling

Wat is rentemiddeling?
Als je gebruik maakt van rentemiddeling zet je de rente voor je lopende hypotheek opnieuw vast. En dat kan dus ook als je lopende rentevastperiode nog niet is afgelopen. Je breekt als het ware de oude rente afspraak open. Normaal moet je dan in één keer de boeterente betalen. Maar bij rentemiddeling wordt deze boete uitgesmeerd over je nieuwe rentevastperiode. De rente die je gaat betalen wordt het gemiddelde tussen je oude (hoge) rente en je nieuwe (lage)rente.

Waarom zijn banken gestopt met rentemiddeling?
Veel banken zijn gestopt met rentemiddeling door verscherpte wetgeving. Banken mogen de kosten die ze verwachten te gaan maken niet meer meenenemen bij rentemiddeling. Dat deze ze vroeger door een opslag te rekenen bij rentemiddeling. Die opslag rekenen banken omdat klanten die na rentemiddeling gingen verhuizen eigenlijk te weinig boete hadden betaald via rentemiddeling. Maar de opslag is nu verboden en daarmee vinden banken rentemiddeling te duur worden.

ING biedt rentemiddeling wel aan
Om het voor de bank betaalbaar te houden en kiest ING er voor om rentemiddeling aan te blijven bieden maar alleen voor een nieuwe rentevastperiode van maximaal 12 jaar. Daarmee beperkt ING het risico dat ze te weinig boeterente ontvangen als klanten voortijdig gaan verhuizen. Alleen op die manier kan ING rentemiddeling betaalbaar houden en voor klanten blijven aanbieden. Op zich is het mooi dat ING rentemiddeling als een van de weinige banken aanbiedt. Helaas is het zo dat de meeste mensen juist kiezen voor een lange rentevastperiode dan 12 jaar.

Is rentemiddeling verstandig?
Rentemiddeling is een makkelijke manier om meteen te profiteren van lagere maandlasten zonder dat je een boete hoeft te betalen.
Maar of het voordelig is geweest moet later blijken als je oorspronkelijke rentevastperiode af zou zijn gelopen. Is de rente op dat moment fors gestegen dan heb je voordeel gehad van rentemiddeling. Is die rente gedaald, dan ben je over de hele periode duurder uit. Maar dat weet je nooit van te voren. En daarom is rentemiddeling vooral interessant als je zonder al te veel kosten wil profiteren van de lagere rente. Heb je wel voldoende eigen middelen om de kosten en boete rente te betalen ( of kun je de boeterente meefinancieren) dan is dat vaak voordeliger.

Wil je weten wat voor jou het verstandigst is? Neem dan contact op met onze hypotheekexperts.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.007 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube