Rentemiddeling is bij veel geldverstrekkers helaas niet meer mogelijk. ING biedt als één van de weinige banken het nog wel aan maar komt wel met maatregelen. Hoe zit dat nu met die rentemiddeling
Wat is rentemiddeling?Als je gebruik maakt van
rentemiddeling zet je de rente voor je lopende hypotheek opnieuw vast. En dat kan dus ook als je lopende rentevastperiode nog niet is afgelopen. Je breekt als het ware de oude rente afspraak open. Normaal moet je dan in één keer de boeterente betalen. Maar bij rentemiddeling wordt deze boete uitgesmeerd over je nieuwe rentevastperiode. De rente die je gaat betalen wordt het gemiddelde tussen je oude (hoge) rente en je nieuwe (lage)rente.
Waarom zijn banken gestopt met rentemiddeling?Veel banken zijn gestopt met rentemiddeling door verscherpte wetgeving. Banken mogen de kosten die ze verwachten te gaan maken niet meer meenenemen bij rentemiddeling. Dat deze ze vroeger door een opslag te rekenen bij rentemiddeling. Die opslag rekenen banken omdat klanten die na rentemiddeling gingen verhuizen eigenlijk te weinig boete hadden betaald via rentemiddeling. Maar de opslag is nu verboden en daarmee vinden banken rentemiddeling te duur worden.
ING biedt rentemiddeling wel aanOm het voor de bank betaalbaar te houden en kiest ING er voor om rentemiddeling aan te blijven bieden maar alleen voor een nieuwe rentevastperiode van maximaal 12 jaar. Daarmee beperkt ING het risico dat ze te weinig boeterente ontvangen als klanten voortijdig gaan verhuizen. Alleen op die manier kan ING rentemiddeling betaalbaar houden en voor klanten blijven aanbieden. Op zich is het mooi dat ING rentemiddeling als een van de weinige banken aanbiedt. Helaas is het zo dat de meeste mensen juist kiezen voor een lange rentevastperiode dan 12 jaar.
Is rentemiddeling verstandig?
Rentemiddeling is een makkelijke manier om meteen te profiteren van lagere maandlasten zonder dat je een boete hoeft te betalen.
Maar of het voordelig is geweest moet later blijken als je oorspronkelijke rentevastperiode af zou zijn gelopen. Is de rente op dat moment fors gestegen dan heb je voordeel gehad van rentemiddeling. Is die rente gedaald, dan ben je over de hele periode duurder uit. Maar dat weet je nooit van te voren. En daarom is rentemiddeling vooral interessant als je zonder al te veel kosten wil profiteren van de lagere rente. Heb je wel voldoende eigen middelen om de kosten en boete rente te betalen ( of kun je de boeterente meefinancieren) dan is dat vaak voordeliger.
Wil je weten wat voor jou het verstandigst is? Neem dan contact op met onze
hypotheekexperts.