Hypotheken

Moneywise bij Tros Radar over overbruggingshypotheek

Jeroen Wolfsen geschreven op maandag 08 mei 2023 om 22:57:28
Steeds meer mensen komen in problemen door hun overbruggingshypotheek. Tros Radar schonk daar op maandag 8 mei aandacht aan en zoals wel vaker, vroeg men Jeroen Wolfsen van Moneywise als expert om uit te leggen wat het probleem is en hoe men deze problemen met een overbruggingshypotheek kan voorkomen.

Wat is een overbruggingshypotheek eigenlijk?

Met een overbruggingshypotheek kun je de overwaarde van je huidige woning alvast gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Het is het makkelijkste uit te leggen met een (versimpeld) voorbeeld.

Je hebt een paar jaar geleden een woning gekocht en wil deze verkopen. Op deze woning zit nog een hypotheek van € 200.000. Je verwacht de woning te kunnen verkopen voor €300.000. Je hebt dus een overwaarde van €100.000. Dat geld kun je goed gebruiken voor je nieuwe woning, Die gaat namelijk €400.000 kosten. Met een overbruggingshypotheek kun je de € 100.000 overwaarde alvast gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis.  Voor je nieuwe woning heb je dan een hypotheek van € 300.000 nodig en samen met de tijdelijke overbruggingshypotheek van €100.000 kun je dan het huis van €400.000 kopen.

Maandlasten bij overbruggingshypotheek

Klinkt makkelijk! Maar je moet je wel realiseren dat je tijdelijk 2 woningen op je naam hebt staan en 3 hypotheken! Namelijk je oude hypotheek van € 200.000, je overbruggingshypotheek van € 100.000 en je nieuwe hypotheek van € 300.000. Je hebt dus tijdelijk een hypotheekschuld van € 600.000. Zodra je oude huis echt verkocht is (bij de notaris) wordt je oude hypotheek van € 200.000 en de overbruggingshypotheek van € 100.000 afgelost. Tot die tijd heb je dus flink hogere maandlasten.

Probleem 1: variabele rente overbruggingshypotheek

Voor je overbruggingshypotheek betaal je uiteraard rente. En er zijn banken die hiervoor een variabele rente vragen. Een goed jaar geleden betaalde je nog een variabele rente van ongeveer 2% voor een overbruggingshypotheek. Maar vandaag de dag is die rente gestegen tot boven de 5% bij een aantal banken. Zeker mensen die een jaar geleden een nieuwbouwwoning hebben gekocht met een lange bouwtijd kunnen hiermee te maken hebben. De rentelasten voor de overbruggingshypotheek kunnen honderden euro’s per maand hoger zijn geworden.

Probleem 2: Je verkoopt je huis voor een lager bedrag dan verwacht

Nu de prijzen op de woningmarkt onder druk staan en dalen, kan het gebeuren dat je je oude woning voor een lager bedrag verkoopt dan verwacht. Als je echter een te hoog bedrag als overbruggingshypotheek hebt afgesloten kan het dus gebeuren dat je onvoldoende overwaarde overhoudt om het opgenomen bedrag aan overbrugging af te lossen. Als je in bovengenoemd voorbeeld je woning voor slechts €280.000 verkoopt in plaats van € 300.000 kom je € 20.000 te kort en zul je de overbruggingshypotheek met eigen spaargeld moeten aflossen.

Hoe kun je problemen met een overbruggingshypotheek voorkomen?

Hieronder vind je enkele tips om te zorgen dat je jezelf niet in de vingers snijdt met een overbruggingshypotheek. De allerbelangrijkste is: schakel een hypotheekadviseur in!  Een goede hypotheekadviseur (eentje van Moneywise) hoedt rekening met de risico’s en zorgt dat je hier niet mee te maken krijgt.

  1. Verkoop eerst je bestaande woning. Dan weet je precies hoeveel overwaarde je te besteden hebt.
  2. Schat je overwaarde niet te hoog in als je je huis nog moet verkopen. Dus leen niet teveel overbrugging gebaseerd op een woning die nog niet verkocht is.
  3. Kies voor een vaste rente voor je overbruggingshypotheek in plaats van een variabele rente
  4. Hou een extra spaarbuffer aan voor het bepalen van de rente voor je overbruggingshypotheek
  5. Als je op basis van je inkomen voldoende kunt lenen, dan is het vaak voordelig meer normale hypotheek te nemen en juist minder overbruggingshypotheek. De hypotheekrente voor een normale hypotheek is vaak lager dan de rente voor een overbruggingshypotheek. Bij meerdere hypotheekverstrekkers kun je altijd boetevrij de hoofdhypotheek aflossen als je toch meer overwaarde ontvangt voor je oude huis.
  6. Zorg voor een zo kort mogelijke periode waarin je 2 woningen hebt. Dus plan je verhuizing en een eventuele verbouwing goed. Hoe korter, hoe goedkoper.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.030 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube