Hypotheken

KIFID: Waarde verpande polis telt niet mee voor verlagen hypotheken rente

Jeroen Wolfsen vrijdag 08 december 2017 - bijgewerkt op: 11 december 2017
De rente die je betaalt op je hypotheek wordt bepaald door de risico-opslag die voor jouw situatie van toepassing is. Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger de rente.
Heb je een flinke waarde opgebouwd in een verpande polis, dan zou je mogen verwachten dat die waarde meegenomen wordt door de bank bij het bepalen van de risico-opslag. Helaas, het Kifid is van mening dat de bank daar geen rekening mee hoeft te houden.

De waarde van een verpande polis
De klacht van deze klant ging over het feit dat hij een hypotheek heeft bij ABN AMRO met 2 delen. Het eerste deel van de hypotheek betreft een bankspaarhypotheek en het andere deel is een aflosvrij deel met daaraan een polis waarvan de waarde is verpand aan de bank.
De waarde op de gekoppelde spaarrekening wordt wel in mindering gebracht op de lening voor het berekenen van het juiste rentetarief. De waarde die is opgebouwd in de polis wordt echter niet meegenomen door de bank. Het argument van de bank is dat het een externe polis betreft. Het geld staat niet bij de bank maar bij een andere verzekeraar. In dit geval Reaal.

De klant geeft aan dat dit geen enkel verschil maakt, immers de polis bij REAAL is, net als de bankspaarrekening verpand. Hij kan op geen enkele manier aan dit geld komen. Eigenlijk is ABN AMRO al eigenaar van het gespaarde bedrag. Daarom is het ook onlogisch en niet reëel dat de bank de waarde van de polis niet wil meenemen in het bereken van de restschuld. Voor de klant heeft dit als nadeel dat hij in een hogere risicocategorie valt en meer rente moet betalen over zijn hypotheek.

Het Kifid is duidelijk in haar conclusie:
De Commissie constateert dat de bank niet verplicht de waarde van een elders aangehouden spaarverzekering zoals de Reaal Spaarpolis mee te rekenen bij het bepalen van de tariefklasse. Er is ook geen rechtsregel die de bank daartoe verplicht.

Met andere woorden, Het KIFID geeft de klagende de klant geen gelijk.

Mijn mening
Ik heb hier een andere mening over. Maar deze doet er helaas niet toe, want met welk reëel argument ik ook op de proppen kom, het KIFID heeft besloten dat er geen reden is waarom de bank verplicht kan worden om de waarde van de externe polis mee te nemen in het bepalen van het rentepercentage van de klant. Dat zal juridisch gezien wel kloppen.

Maar je kunt als bank er ook op een andere manier mee omgaan. Want linksom of rechtsom, het geld is gewoon verpand aan de bank. De klant kan op geen enkele manier aan dit geld komen. En dus is het reëel om te zeggen dat je hier rekening mee kan houden bij het bepalen van de restschuld en het rentepercentage. Daar is zelfs een woord voor in de Nederlandse taal. Dat is het woord klantvriendelijk.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.967 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube