Hypotheken

Begrotingsakkoord: einde bankspaarhypotheek?

Jochem Kessens zondag 29 april 2012 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Als het begrotingsakkoord van de CDA, VVD, D66, GroenLinks en de ChristenUnie stand houdt, bestaat vanaf 2013 de hypotheekrenteaftrek alleen nog voor de annuïteitenhypotheek. In het begrotingsakkoord stelt de regering dat het van belang is om het vertrouwen op de woningmarkt te bevorderen. De hypotheekrenteaftrek blijft daarom bestaan echter "Vanaf januari 2013 moeten nieuwe hypotheken in dertig jaar volledig en ten minste annuïtair worden afgelost om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek." De hypotheekrenteaftrek voor de bankspaarhypotheek komt daarmee te vervallen, mits het akkoord de verkiezingen van 12 september 2012 overleeft.

Verschil tussen annuïteitenhypotheek en (bank)spaarhypotheek
Vanwege de hypotheekrenteaftrek zijn er diverse hypotheekvormen ontwikkeld die ervoor zorgen dat u als consument maximaal kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Het belangrijkste verschil tussen de bankspaarhypotheek en de annuïteitenhypotheek is dat de aflossing bij de bankspaarhypotheek op een gekoppelde bankspaarrekening wordt gestort. Op deze manier spaart u voor de aflossing op de einddatum van de hypotheek.  Omdat u tussentijds niet aflost, blijft de hypotheekschuld de hele looptijd evenhoog. Hierdoor betaalt u gedurende de looptijd de maximale hypotheekrente, maar geniet u ook maximale hypotheekrenteaftrek.
Als we uitgaan van een hypotheek van € 200.000,- waarover een hypotheekrente van 5,2% moet worden betaalt dan is de bruto maandlast voor beide hypotheken zo'n € 1.098,- per maand. Daarin zit dus geen verschil.
De netto maandlast daarentegen laat verschillen zien vanaf het 2e jaar. Binnen de annuïteitenhypotheek wordt immers afgelost, waardoor de hypotheekschuld afneemt en dus de te betalen rente afneemt.

Als we er van uitgaan dat de hypotheekrente tegen 42% kan worden afgetrokken, dan wordt er bij de bankspaarhypotheek in 30 jaar iets meer dan € 130.000 teruggegeven door de overheid. Bij de annuïteitenhypotheek is dan nog geen € 86.000. Een behoorlijke besparing voor de rijksoverheid.

Nieuwe regelgeving alleen voor nieuwe hypotheken
Voor hypotheken afgesloten voor 31-12-2012 veranderd er niets. De hypotheekrenteaftrek blijft voor alle hypotheekvormen gesloten voor 31-12-2012 gewoon aftrekbaar.
Echter, als u uw hypotheek wilt verhogen, dan geldt over die verhoging wel de nieuwe wetgeving. De verhoging zal dan dus annuïtair moeten worden afgelost om de hypotheekrente over de verhoging te kunnen aftrekken.

Ondanks dat deze ingreep 5 miljard besparing voor de staat oplevert, is er ook kritiek. Zo zit de woningmarkt in het slop, o.a. doordat starters moeilijk een hypotheek kunnen krijgen. Deze maatregel zorgt ervoor dat starters het moeilijker hebben terwijl bestaande hypotheeknemers er niet direct hinder van ondervinden.
Een positieve kant van deze maatregel is dat banken sneller hun uitgeleende geld terughebben, omdat straks iedereen maandelijks de hypotheek aflost. Hierdoor lopen banken minder risico, waardoor de hypotheekrente vermoedelijk om laag zou kunnen.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.363 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube