Moneywise.nl » Weblog » Autoverzekering » Opbouw en terugval schadevrije jaren bij alle verzekeraars gelijk

Opbouw en terugval schadevrije jaren bij alle verzekeraars gelijk

zondag 17 januari 2016 om 20:35:00 Jochem Kessens 8 reacties
autoWie zijn auto wilt verzekeren krijgt ermee te maken: de schadevrije jaren. Wie een jaar verzekerd is en geen schade rijdt, bouwt een schadevrij jaar op. En dat is belangrijk want op o.a. je schadevrije jaren wordt je premiekorting bepaald. Veroorzaak je een schade en claim je die op je verzekering, dan raak je weer schadevrije jaren kwijt. Hoeveel dat is hangt vooral af van je verzekeraar. Bij de ene verzekeraar val je 2 schadevrije jaren terug, terwijl je bij de ander er gelijk 10 kwijt bent. En dat maakt het direct lastig, want als je wisselt van verzekeraar, kun je schadevrije jaren verliezen. Tenminste tot vorig jaar werkte dat zo, want sinds 1 januari 2016 hanteren alle verzekeraars dezelfde manier van opbouwen en terugvallen in schadevrije jaren.

Waarom schadevrije jaren


Verzekeraars gebruiken je schadevrije jaren o.a. om een inschatting te maken van het risico dat ze lopen als ze jou willen verzekeren. Iemand die al jaren is verzekerd en nog nooit een schade heeft geclaimd (lees: veel schadevrije jaren heeft) geeft een lager risico dan iemand die in 10 jaar tijd 3 schades heeft geclaimd. De persoon in de 1e situatie zal een lagere premie betalen dan de persoon in de 2e situatie.
Schadevrije jaren zijn dus belangrijk voor de verzekerde. Het is een soort bewijs van goed gedrag. En omdat je schadevrije jaren mag meenemen naar een andere verzekeraar, zijn verzekeraars verplicht te registreren hoeveel schadevrije jaren iemand heeft. Je vind dit bijvoorbeeld terug op je polis, maar er is ook een centrale databank waarin de schadevrije jaren worden geregistreerd. Die databank heet "Roy Data".

Een nieuwe regeling voor schadevrije jaren


Tot 31-12-2015 mochten verzekeraars zelf weten hoeveel schadevrije jaren je verliest na een schade. Bij de ene verzekeraar verloor je 4 schadevrije jaren, terwijl je bij de ander er 7 verliest voor dezelfde schade. Dit maakt het systeem onduidelijk voor consumenten, waardoor consumenten niet goed wisten wat ze konden verwachten na het melden van een schade.
Het Verbond van Verzekeraars heeft daarom een nieuwe tabel opgesteld die alle verzekeraars moeten gebruiken. Zo bouwt de consument bij iedere verzekeraar op dezelfde manier schadevrije jaren op en verlies je bij iedere verzekeraar het zelfde aantal schadevrije jaren als je schade claimt.

De tabel ziet er als volgt uit:

 • het minimale aantal schadevrije jaren is -5;

 • elk jaar zonder schade levert 1 schadevrij jaar op;

 • bij een schade die je claimt, val je 5 schadevrije jaren terug;

 • zodra je meer schadevrije jaren hebt dan 15, val je altijd terug naar 10 schadevrije jaren;

 • het maximum aantal schadevrije jaren is 99.


Bij welke schades val je niet terug?


Je valt niet terug in schadevrije jaren bij de volgende schadegevallen:

 • ruitschade;

 • brandschade;

 • stormschade;

 • hagelschade;

 • schade door een aanrijding met een wild dier;

 • inbraakschade;

 • schade door joyriding;

 • (schade door) diefstal of verduistering;

 • schade aan de auto ontstaan door een luchtvaartuig;

 • schade aan de auto door het vervoer van gewonde personen;


Premies en kortingen blijven verschillen


Dat de schadevrije jaren nu gestandaardiseerd zijn betekent niet dat verzekeraars geen kortingen meer kunnen geven. Verzekeraars blijven hun eigen bonus/malus ladder gebruiken en bepalen de korting o.a. schadevrije jaren, kilometrage en leeftijd van de regelmatig bestuurder. Het vergelijken van autoverzekeringen blijft dus belangrijk voor het vinden van de juiste verzekeraar.
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. autoverzekering.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

w.v.sabben

29 februari 2016 11:16:27

Mijn vraag is of u ook mobilhomes verzekert .
Tevens de vraag of een alles in een verzekering bij u mogelijk is .opstal/inboedel/reis/auto, en verder wat onder de totaal verzekering wordt verstaan. vr.gr. w.v.sabbe.4461LA15

reageer op w.v.sabben

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 februari 2016 11:43:47

Beste heer of mevrouw Sabben,
Op dit moment hebben nog geen online module hiervoor. Maar als u contact met ons opneemt, kunnen wij u wel helpen. U kunt ons tijdens kantooruren bereiken op 085-760 7600.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

T Dorsman

12 februari 2017 16:54:22

Hallo....ik rij al vanaf 1990 in lease auto's, heb nooit een aanrijding gehad. dit jaar ga ik met pensioen en wil dus een auto aanschaffen. alleen hoe ga ik mijn schade vrije jaren claimen.....heb bij mijn vorige werkegever wel een verklaring gevraagd dat ik daadwerkelijk schadevrij gereden heb en wil dat ook bij mijn huidige werkgever doen....welke maatschappij zou voor mij het voordeligste zijn en deze verklaring gewoon accepteren....
Mvr groet Tom

reageer op T Dorsman

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 februari 2017 9:17:29

Geachte heer Dorsman,
Als u een verklaring heeft van de werkgever, maar nog veel beter een verklaring van de leasemaatschappij die aansluit tot heden dan kunnen we bij verschillende verzekeraars vragen om rekening te houden met de schadevrije jaren uit die leaseverklaring. De verzekeraars wil dat document dan ook daadwerkelijk opgestuurd krijgen.
Er zijn dus zeker mogelijkheden! We helpen u hier graag mee.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Carolina Woltjer

22 september 2017 16:53:57

Goedemiddag,
Vanaf 1984 rijd ik schadevrij en heb, behalve een enkele keer storm- en ruitschade nog nooit schade geclaimd. Vier jaar geleden heb ik door verlies van baan mijn auto verkocht en reed ik o.a. in de auto's van partner en kind. Ik heb dus 29 jaar schadevrij gereden en zit (zat) dus al geruime tijd op de hoogste trede no-claim. Ik ben voornemens weer een auto aan te schaffen. Ben ik bij het af sluiten van een verzekering mijn opgebouwde no-claimkorting kwijt of word ik toch nog beloond vanwege mijn "no-claim-gedrag"? Alvast dank voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Carolina Woltjer

reageer op Carolina Woltjer

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 september 2017 17:12:24

Beste Carolina,
Schadevrije jaren zijn helaas maar beperkt geldig. De meeste verzekeraars hebben een 'houdbaarheidheid' van 3 jaar. Een enkeling hanteert 4 jaar. Ook zijn er verzekeraars die de schadevrijejaren al na 1 jaar laten vervallen.
Ik raad u aan de verzekeraar waar u verzekerd was te bellen en te vragen of u nog schadevrije jaren heeft.

Bekijk ook ons overzicht met het beleid rondom schadevrije jaren per verzekeraar

Met vriendelijke groet,

Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Mieke Heijnen

13 april 2019 14:37:03

Beste Jochem Ik heb heel wat schadevrije jaren opgebouwd. Nu heb ik onlangs mijn auto verkocht en maak ik, samen met mijn man, gebruik van de auto die op zijn naam staat. Hij heeft ook veel schadevrije jaren opgebouwd. We willen graag een autoverzekering voor deze ene auto waarbij wij beiden onze schadevrije jaren behouden. Bestaat een dergelijke verzekering? Is het ook mogelijk een auto op ons beider naam te hebben? We zijn allebei eigenaar van de auto in de zin dat we allebei de helft van de auto betaald hebben. Met vriendelijke groet, Mieke Heijnen

reageer op Mieke Heijnen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 april 2019 8:46:55

Mieke,
Als je op de polis ook als regelmatige bestuurder staat ingeschreven dan kun je aan de verzekeraar vragen of ze bij beëindigen van de verzekering ook jouw je schadevrije jaren weer weer op willen geven. Dat kan waarschijnlijk niet bij iedere verzekeraar maar er moet toch een verzekeraar zijn die je daarmee wil helpen. Dus misschien moet je op zoek naar een andere autoverzekering.
Jeroen Wolfsen

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662