Woekerpolis

Pak je woekerpolis aan!

Jeroen Wolfsen donderdag 10 december 2015 - bijgewerkt op: 22 oktober 2017
Heeft u nog steeds een woekerpolis? Dan verliest u nog steeds iedere maand geld. Dat is zeker zo als u iedere maand nog premie betaald aan de polis maar ook als u de polis inmiddels premievrij heeft gemaakt. Het is mogelijk om uw woekerpolis om te zetten naar een product met lagere kosten. Ook als de woekerpolis gekoppeld is aan uw hypotheek. We leggen u in dit artikel graag uit welke mogelijkheden u heeft.

Er zijn 4 soorten woekerpolissen

Er zijn honderden verschillende woekerpolissen door verzekeraars ontwikkeld. Allemaal met hun eigen naam en productkenmerken. Maar om te weten wat u nu eigenlijk met uw woekerpolis kunt moeten we vooral eerst kijken naar de (fiscale) spelregels die voor uw polis van toepassing zijn. Als we daar naar kijken dan kunnen we 4 soorten polissen onderscheiden.

De belastingvrije polis

De belastingvrije polis (ook wel spaar-of studieverzekering genoemd) leverde na minimaal 15 of 20  jaar sparen een belastingvrij kapitaal op dat u naar eigen inzicht mocht gebruiken. Misschien voor de studie van de kinderen of de lang gekoesterde wereldreis. Was de polis gesloten voor 14 september 1999 dan was de polis vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing in box 3. U kunt deze polis afkopen en zelf bepalen wat u met de afkoopwaarde doet. Doet u dat binnen 15 jaar dan moet u wel kijken of de afkoopwaarde niet hoger is dan de ingelegde premies. Anders betaalt u over het meerdere belasting. Bij veel woekerpolissen is dat niet het geval, immers de kosten zijn te hoog en het rendement te laag waardoor de opbrengst zwaar tegenvalt. Is de afkoopwaarde lager dan de ingelegde premies, dan kunt u afkopen zonder belasting te moeten betalen.

Is de polis gesloten na 14 september 1999 dan zat er eigenlijk helemaal geen belastingvoordeel op. In dat geval kunt u de polis gewoon afkopen als u deze niet langer wilt voortzetten. Het afkoopbedrag kunt u daarna vrij besteden. Houdt u altijd wel rekening met een eventueel garantiekapitaal op einddatum. Als de polis bijna op einddatum is en er sprake van een goed garantiekapitaal dan kan het interessant zijn om de polis door te laten lopen.

Woekerpolis gekoppeld aan de hypotheek

Veel woekerpolissen zijn verpand aan de hypotheek. De polis moet dan na 30 jaar de hypotheek aflossen. Inmiddels is wel duidelijk dat dit in de meeste gevallen niet gaat lukken. Door de hoge kosten en tegenvallende rendementen komt er gewoon niet genoeg geld uit dergelijke polissen. Deze polis kunt u niet zomaar opzeggen, hij is immers verpand aan de bank. Eigenlijk is de bank een beetje de eigenaar geworden van deze polis.
Toch is het ook in dat geval mogelijk om verbeteringen aan te brengen. In veel gevallen is het mogelijk om de polis af te kopen en met de afkoopwaarde uw hypotheek te verminderen. Het restant van de hypotheek zetten we dan om naar een annuïteiten hypotheek. Hiermee lost u daadwerkelijk de lening af. Op einddatum heeft u dan veel lagere hypotheeklasten. En dat kan u duizenden euro's besparen.

De lijfrentepolis

Als u een woekerpolis heeft met een lijfrentecalusule dan heeft u (als het goed is) de premies afgetrokken van de inkomstenbelasting. Daar staat dan tegen over dat de uitkeringen uiteindelijk belast worden. Omdat de fiscus heeft meebetaald aan de waarde in deze polis door het belastingvoordeel mag u deze polis niet zomaar afkopen. Als u dat wel doet betaalt u in één keer alle belasting (oplopend tot 52%) en daarover heen nog een boete van 20% (revisierente). Maar u mag wel afkopen en de afkoopwaarde meteen doorstorten naar een andere aanbieder. En dan komt u al snel uit bij banksparen. U opent dan een lijfrente bankspaarrekening en spaart verder op een rekening zonder kosten. Dat kan heel gemakkelijk en snel via onze lijfrente vergelijkingsmodule.
Wilt u liever beleggen? Dat kan ook met een lijfrente bankspaarrekening. Via MoneyWise zijn er meerdere aanbieders die het mogelijk maken om te beleggen met uw lijfrente.

Woekerpensioen

Woekerpolissen komen ook voor bij pensioenregelingen. Als u een zogenaamde beschikbare premieregeling via uw werkgever heeft dan is er een kans dat ook dit een polis is met te hoge kosten. Het vervelende is dat u hier zelf niet zoveel aan kunt doen. Uw werkgever heeft voor deze polis gekozen. U kunt de pensioenregeling niet zelf omzetten naar een andere verzekering.
U kunt wel of werkgever en collega's er op wijzen en samen op zoek gaan naar betere oplossingen.

Meldt u aan bij claimstichting of vereniging

Het is in ieder geval verstandig om u aan te melden bij een partij die de schade door een woekerpolis claimt bij de verzekeraars. Een van de grootste partijen hierin is de vereniging woekerpolis.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.009 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube