Sparen

Spaarrente is laag. Hoe kun je nog wel rendement maken?

Jeroen Wolfsen dinsdag 02 juli 2019 - bijgewerkt op: 04 juli 2019
We raken er aan gewend. De spaarrente is laag, heel laag. Bij de meeste banken niet helemaal 0% maar het scheelt eigenlijk niks. Maar hoe kun je dan nog wel rendement maken met je geld? Beleggen, Bitcoins, crowdfunding? Allemaal mogelijk, maar natuurlijk meer risico. In sommige gevallen zelfs flink meer risico. We zetten wat zaken voor je op een rij om je te helpen om de juiste keuzes met je spaargeld te maken.

De rente op een spaarrekening
De rente op een spaarrekening bij grote banken als ABN AMRO, ING en Rabobank is op dit moment 0,03%. Als je een beetje zoekt en het niet erg vindt om bij een buitenlandse bank je spaarcenten onder te brengen, kun je misschien 0,25% krijgen. Nog steeds niet spectaculair. En met een vermogensrendementsheffing van 0,58% en een inflatie van rond de 2%, gooi je met sparen eigenlijk gewoon geld weg. Maar wat dan?

De alternatieven voor sparen
Zonder te willen stellen wat je het beste kunt doen met je spaargeld, geef ik je enkele mogelijkheden om meer rendement te maken met je spaargeld. Of dit interessant voor je is moet je vooral zelf bepalen aan de hand van het risico dat je wilt en kunt lopen. Maar let op, rendementen uit het verleden zeggen niets over de toekomst.

Beleggen
Het eerste en meeste voor de hand liggende alternatief is beleggen. Je hebt keuze uit meer dan tienduizend fondsen! Succes, zoek daar het beste fonds maar eens uit. Dat is eigenlijk een onbegonnen zaak. Dus laat dat gewoon over aan professionals. Maar kijk wel uit wat je die professionele daarvoor betaalt. Beleggingsfondsen zijn niet altijd even duidelijk over de kosten die in rekening gebracht worden. Het is niet moeilijk om in een fonds te stappen dat 2% kosten per jaar rekent. Daarvan zijn er nog steeds meerdere. Terwijl er ook fondsen zijn die rond de 0,5% aan kosten rekenen. Het verschil in rendement dat voor jou overblijft, is door het verschil in kosten enorm.  Natuurlijk moet je tegen de risico's kunnen. De AEX index met daarin de belangrijkste Nederlandse fondsen is dit jaar al zo'n 16%. Interessant? Het rendement was vorig jaar 11%, maar dan negatief.

Bitcoin
Vind je beleggen in aandelen spannend? Laat de Bitcoin dan maar links liggen.  De hoogste koers ooit was in 2017: 20.000 dollar. De Bitcoin was begin van het jaar  3.700 dollar waard. Vorige week tikte de Bitcoin even de 13.800 dollar aan. In twee weken tijd steeg de koers met 70%. Net ingestapt? Dan ben je inmiddels weer 30% kwijt. De Bitcoin is eigenlijk een alternatief voor een avondje casino. Heb je echter stalen zenuwen, een visie en kun je het risico nemen? Dan kan zelfs de Bitcoin een alternatief zijn. Zoals bij alle beleggingen komt het er bij de Bitcoin vooral op aan wanneer je in - en uit durft te stappen.

Crowdfunding
Wel een aan crowdfunding gedacht als alternatief voor sparen? Bij crowdfunding leen je geld uit aan bedrijven die willen starten of uitbreiden. Om te kunne groeien hebben deze bedrijven extra geld nodig en dat willen ze lenen. Omdat banken erg zuinig zijn met kredieten kunnen bedrijven dit ook lenen via crwodfundingplatformen zoals Geldvoorelkaar.nl en Collin crowdfund. Als particulier kun je geld uitlenen aan de bedrijven die groeigeld zoeken. De rente die je ontvangt is best hoog. Gemiddeld tussen de 6 en 8%. Maar let op, niet elk bedrijf komt van de grond en maakt de groeidoelstellingen waar. Als het bedrijf failliet gaat, ben je je inleg kwijt. Spreiding in meerdere bedrijven is dan ook zeer belangrijk. Op die manier kun je een mooi rendement halen en spreid je het terugbetalingsrisico. Het advies is om niet meer dan 10% van je vermogen in te leggen bij crowdfunding.

Vastgoed kopen en verhuren
Een andere hype is het kopen van een beleggingspand. Ondanks de hoge prijzen die op dit moment betaald moeten worden op de woningmarkt zijn er steeds meer particulieren die een pand kopen om te kunnen verhuren. Er zijn zelfs al banken die speciale woningverhuur hypotheken hiervoor aanbieden. Vastgoed wordt over het algemeen gezien als een waardevaste belegging. Maar het is wel een feit dat woningen erg duur zijn op dit moment. De kans is aanwezig dat je rendement dat je maakt met verhuren,  als sneeuw voor de zon verdwijnt als de woningmarkt instort en jouw pand in waarde daalt.
In dit artikel

Spaarrente vergelijken

Vergelijk alle banken en vindt de hoogste spaarrente!

Vergelijk & open rekening

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.963 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube