Pensioen

Prinsjesdag, wat betekent dat voor ons pensioen en AOW in 2023?

Jeroen Wolfsen donderdag 22 september 2022 - bijgewerkt op: 29 september 2022
Het komende jaar is er een aantal belangrijke wijzigingen voor mensen die gepensioneerd zijn of binnenkort hun AOW gerechtigde leeftijd bereiken. In dit artikel leggen we uit wat de plannen van het kabinet zijn voor ouderen en de pensioenen.

Verhoging AOW-uitkering

Omdat het minimumloon verhoogd wordt, stijgt ook de AOW uitkering. De AOW uitkering is immers gekoppeld aan het minimumloon. De AOW uitkering zal in 2023 ruim 10% hoger worden.

IOAW

Volgens het kabinet is daardoor een aanvullende inkomensondersteuning IOAOW niet meer nodig. Daarom verlaagt het kabinet de IOAW in 2023. De IOAW wordt in 2025 afgeschaft. Dit leidt tot een hoger inkomen bij AOW-gerechtigden. Gepensioneerden met weinig of geen aanvullend pensioen kunnen daardoor beter de stijgende kosten van levensonderhoud opvangen.

Tien Procent van het pensioen in één keer ontvangen

Vanaf 1 juli kan iedereen die na deze datum de pensioenleeftijd bereikt er voor kiezen om 10% van het opgebouwde ouderdomspensioen één keer te ontvangen. Dit geldt dus alleen voor mensen die vanaf die datum de pensioenleeftijd bereiken. Mensen die eerder de pensioenleeftijd datum hebben bereikt kunnen hier geen gebruik van maken. Het is overigens erg onduidelijk hoe deze 10% berekend gaat worden. Daar zal de komende tijd meer duidelijkheid over moeten komen.

Wetsvoorstel toekomst pensioenen

Het kabinet wil nog steeds dat het nieuwe pensioenstelsel ingaat vanaf 1 januari 2023. Het is de grootste wijziging van ons pensioenstelsel ooit. Bij de nieuwe pensioenregeling  zal sprake zijn van een geïndividualiseerd pensioen. Zowel in de opbouwfase maar ook in de uitkeerfase. Doel is dat  pensioenuitkeringen eerder verhoogd kunnen worden als de financiële resultaten goed zijn. De pensioenuitkering kan daarbij eerder worden verlaagd als de financiële resultaten slecht zijn. Het voordeel maar ook het risico komt dus meer bij de pensioendeelnemer te liggen. Het is een erg ingewikkelde operatie waar het laatste woord voorlopig nog niet over gezegd is.

Afschaffing FOR

Voorzelfstandig ondernemers die gebruik maken van de FOR komt er een belangrijke wijziging. De fiscale oudedagsreserve (FOR) wordt vanaf 2023 uitgefaseerd. Vanaf 1 januari 2023 kan een oudedagsreserve niet meer worden opgebouwd of aangevuld. Wel kan iedereen die FOR heeft opgebouwd deze afstorten bij een bank of verzekeraar in een lijfrente. Deze lijfrente kan nog een aantal jaren opbouwen of, als men de AOW leeftijd bereikt beginnen met uitkeren. Met deze lijfrente kan men het zelfde fiscale voordeel behalen als met de FOR.

Oudedagsverplichting gebruiken voor een lijfrente

Ondernemers die Pensioen in Eigen Beheer hebben omgezet naar een  oudedagsverplichting (ODV) krijgen meer mogelijkheden bij het uitkeren van die ODV. Tot nu toe kom men een lopende ODV uitkering niet omzetten naar een lijfrente als men ouder was dan 5 jaar na de AOW datum. Dit had als gevolg dat veel ondernemers op latere leeftijd verplicht een dure BV moesten aanhouden. De staatssecretaris van Financiën heeft goedgekeurd dat men ook op latere leeftijd de ODV kan omzetten in een lijfrente uitkering, bijvoorbeeld via direct ingaande lijfrenteverzekering of een lijfrente bankspaarrekening.

 
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.017 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube