Lijfrente

Moneywise Lijfrente onderzoek november 2016

Jeroen Wolfsen woensdag 16 november 2016 - bijgewerkt op: 01 november 2023
Grootbanken laten lijfrente bankspaar klant links liggen.
Lijfrente uitkeringen in 2016 gemiddeld 2,8% lager.

Moneywise doet ieder najaar het lijfrenteonderzoek naar de aanbieders van uitkerende lijfrente producten. Hierbij worden verzekeraars en banken met elkaar vergeleken. Moneywise vergelijkt banken en verzekeraars op basis van 15 verschillende scenario’s en 180 uitkomsten.

Centraal Beheer bank duidelijke winnaar
Centraal Beheer is voor het vierde jaar op rij de beste aanbieder. In 70% van de gevallen levert een lijfrente bij Centraal Beheer de hoogste uitkering op. In alle andere gevallen staat Centraal Beheer op de 2e plaats. Een verzekering bij Centraal Beheer keert altijd minimaal het ingelegde bedrag uit. Bij alle andere verzekeraars krijgt men bij looptijden tot 10 jaar minder terug dan men heeft ingelegd.

Grootbanken laten lijfrente bankspaar klant links liggen
De grote banken als RABO, ABN AMRO, SNS bieden in bijna alle gevallen de laagste rentes voor banksparen met een lijfrente. ING biedt zelf geen lijfrente uitkeringen via banksparen aan stuurt klanten door naar Nationale Nederlanden. ABN AMRO scoort ronduit slecht. Waar Centraal Beheer 1,6% biedt voor een uitkering van 15 jaar komt ABN AMRO niet verder dan 0,70%. Dat is 56% lager.

Uitkeringen lager in 2016
Het mag geen verrassing zijn dat door de dalende marktrente de uitkeringen in 2016 lager zijn. Uit het onderzoek blijkt dat de uitkeringen in 2016 gemiddeld 2,8% lager zijn dan in 2015. Op de veel gekozen looptijd van 5 jaar zijn de uitkeringen gemiddeld 0,7% lager. De daling is het hoogst bij lange looptijden. De uitkering op een lijfrente voor 30 jaar daalde 6.3%. Een uitkering van bijvoorbeeld € 200 per maand daalt dus naar € 187,40. Nog steeds zijn de uitkeringen bij een bank in alle gevallen hoger dan bij een verzekeraar.

De verschillen tussen de banken onderling zijn relatief klein. De verschillen tussen banken en verzekeraars zijn enorm. Een lijfrentekapitaal van € 75.000 levert in 20 jaar bij een bank € 9.859 meer op dan bij een verzekeraar.

De voordelen van banksparen
Naast het feit dat banksparen altijd meer oplevert dan een uitkering via een verzekeraar, kent banksparen nog meer voordelen. Zo is er het Deposito Garantie Stelsel dat tot € 100.000 dekking biedt als de bank failliet gaat en gaat er bij overlijden nooit geld verloren.

Waarom zou je een lijfrente nog laten uitkeren door een verzekeraar?
In alle gevallen levert banksparen meer op. Waarom zou je dan toch je lijfrente laten uitkeren via een verzekeraar? Er zijn 2 redenen waarom de consument toch nog laat uitkeren via een verzekering:
Ten eerste een fiscale reden, sommige uitkeringen mogen alleen uitgekeerd worden via een verzekering. Bijvoorbeeld de uitkering voor een overbrugging van 60 tot AOW leeftijd.
De tweede reden is dat nog steeds veel mensen niet weten dat ze mogen ‘shoppen’ met hun lijfrentekapitaal en daardoor nog steeds klakkeloos kiezen voor een uitkering via een verzekering bij de verzekeraar waar de lijfrente vrijkomt.
En dat is jammer want shoppen met een lijfrente levert duizenden euro’s winst op.

Grote verschillen in advies- en afsluitkosten
Door goed te vergelijken kunnen consumenten een hogere lijfrente uitkering ontvangen maar ook fors besparen op de advies – en afsluitkosten. De kosten voor een volledig advies kunnen bij Nationale Nederlanden oplopen tot € 1.030. Terwijl de consument bij ABN Amro online kan afsluiten zonder advies voor € 25. Als men een lijfrente wil afsluiten zonder advies, spreekt men over Execution Only en hiervoor is een kennis – en ervaringstoets verplicht. Zakt men voor deze toets dan is men vaak alsnog verplicht om advies af te nemen.

Moneywise ziet dat deze markt nog steeds in ontwikkeling is en nog veel onduidelijkheden voor de consument kent. De prijsverschillen zijn opmerkelijk groot en het is voor de consument vooraf onduidelijk wat de kwaliteit van het advies is.
De consument moet dus goed onderzoeken welke dienstverlening er wordt aangeboden en tegen welke prijs. Online vergelijkingssites zoals Moneywise helpen de consument hierbij.

Zelf vergelijken en online lijfrente afsluiten
Zelf lijfrente vergelijken is heel simpel via de website van Moneywise. Hiermee vergelijk je alle banken en verzekeraars en kun je binnen 2 minuten één of meerdere offertes opvragen. Het openen van een lijfrente is in de meeste gevallen binnen 2 werkdagen geregeld.

De belangrijkste conclusies:
- Grootbanken bieden lage rentes
- In alle gevallen levert lijfrente banksparen meer op dan uitkeren middels een verzekering.
- Consumenten doen er verstandig aan bij een vrijkomende lijfrente om te vergelijken.
- De bank met de laagste uitkering levert meer op dan de beste verzekeraar.
- Vooral op korte looptijden krijgt men bij veel verzekeraar minder terug dan men inlegt.
- De kosten voor advies en openen van een lijfrente bankspaarrekening verschillen enorm.

Bekijk hier het hele lijfrenteonderzoek 2016
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.961 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube