Lijfrente

Mijn verzekeraar doet er lang over om mijn geld uit te keren. Heb ik recht op een vergoeding?

Jeroen Wolfsen maandag 19 januari 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Als uw levensverzekering vrijkomt, moet u aangeven wat u met het geld wilt doen. Als het een lijfrente betreft, bent u verplicht om een lijfrente uitkering aan te kopen. In veel gevallen willen mensen het geld laten overboeken naar een andere aanbieder omdat die een hogere uitkering biedt.

U moet de oude verzekeraar dan opdracht geven om uw geld over te boeken naar een andere bank of verzekeraar. Vaak gaat het goed maar we komen ook voorbeelden tegen waarbij het lang duurt voordat het geld wordt overgeboekt. In die gevallen kunt u recht hebben op een schadevergoeding.

Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten

Verzekeraars en banken hebben duidelijke afspraken gemaakt over de manier waarop het geld naar elkaar wordt overgeboekt en binnen welke termijn dit plaats moet vinden. Ze noemen dit het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten.

In dit protocol worden afspraken gemaakt over de overdracht van de volgende producten:

  • Lijfrenteverzekeringen en lijfrente banksparen
  • Gouden handdruk verzekeringen en gouden handdruk banksparen (stamrecht)
  • Kapitaalverzekeringen en bankspaarrekeningen gekoppeld aan de Eigen Woning (KEW)
  • Pensioenkapitaal

 Overdacht binnen 14 dagen

De deelnemers (banken en verzekeraars ) zijn verplicht om binnen 14 dagen na ontvangst van alle benodigde stukken het vrijkomende geld over te boeken naar de andere partij. Op dat zelfde moment stuurt de overdragende partij het kapitaalsoverdracht formulier naar de nieuwe aanbieder op. Dat doet men bij voorkeur per email. In dit overdrachtsformulier wordt aangegeven wat de fiscale achtergrond van het vrijkomende geld is. Op die manier voorkomt men dat er fouten worden gemaakt bij een nieuwe product met mogelijke fiscale gevolgen voor de klant.

Recht op wettelijke rente bij te late overdracht

Zijn alle stukken op tijd bij de overdragende partij binnen, maar maakt deze het vrijkomende geld pas na 14 dagen over? Dan heeft u recht op een schadevergoeding. U heeft dan recht op de wettelijke rente van 2% (2015). U hoeft hiervoor de uitkerende partij niet in gebreke te stellen. U heeft zondemeer recht op deze wettelijke vertragingsrente als men te laat is. De overdragende partij is verplicht om uw vrijkomende kapitaal en de wettelijke rentevergoeding in één bedrag over te maken naar de nieuwe aanbieder.

Welke stukken heeft uw oude aanbieder nodig?

Het recht op schadevergoeding ontstaat dus pas 14 dagen nadat de oude verzekeraar alle stukken die nodig zijn voor de overdracht van u ontvangen heeft. Daarom is het belangrijk dat u dit ook juist aanlevert. Anders gebeurt er niks met uw polis en staat de uitkering dus stil.

Verzekeraars willen altijd een getekend verzoek hebben en stellen daarnaast soms ander voorwaarden voor het uitkeren van het geld. Leest u goed de informatie van de oude verzekeraar door. U behoort een zogenaamde expiratiebrief te ontvangen waarin men aangeeft wat men aan stukken van u wil ontvangen. Heeft u geen expiratiebrief of is het onduidelijk? Neemt u contact met ze op om te vragen wat ze nodig hebben.

Voorbeelden van de stukken die verzekeraars nodig hebben:


  • Kopie van uw geldige legitimatiebewijs
  • Oude polis of verklaring dat de originele polis niet meer in uw bezit is
  • Kopie van uw recente bankafschrift
  • Attestatie de vita

Een attestatie de vita is een bewijs van in leven zijn. Die kunt u verkrijgen bij de gemeente. De kosten verschillen per gemeente maar bedragen gemiddeld € 12,50. In plaats van een attestatie de vita nemen sommige verzekeraars genoegen met een getekende krantenkop.

Fiscaal geruisloze overgang

Zodra het juiste en volledig ingevulde overdrachtsformulier en de overdrachtswaarde zijn ontvangen, neemt de ontvangende aanbieder de fiscale aansprakelijkheid over. We noemen dit fiscaal geruisloze overgang.

Schade door het verlopen van de rentegarantietermijn van uw nieuwe aanbieder

Als uw geld later wordt overgeboekt loopt u misschien een paar dagen of weken rente mis. Dat is jammer, maar het kan veel erger. Als uw verzekeraar uw geld te laat overboekt naar de nieuwe partij en u daar de rentegarantie op uw offerte misloopt kan het veel meer geld kosten. Veel bankspaarproducten kennen een rentegeldigheid. Komt uw geld te laat binnen en de rente is gedaald, dan kan het in een keer om honderden en zelfs duizenden euro’s gaan. Ook hiervoor kunt u de oude partij aansprakelijk stellen. Dat is geen gemakkelijk traject en vergt soms een lange adem, maar wij hebben dit voor tientallen klanten in het verleden geregeld.

Voorkomen is beter dan genezen

Zorgt u zelf voor de overdracht van uw vrijkomende lijfrentekapitaal? Controleer dan regelmatig of alle stukken binnen zijn en in behandeling zijn. Alleen op die manier kunt u tijdig ingrijpen en voorkomen dat er vertraging ontstaat. Heeft u hier allemaal geen zin in? U kunt het overdrachtstraject ook uitbesteden aan Moneywise.nl. Dat kost € 60 extra voor de eerste polis en € 30 voor elke volgende. Wij zorgen dan voor spoedige overdracht en bewaken uw dossier. Wij kunnen niet garanderen dat de oude verzekeraar zijn werk snel en goed doet, maar we houden alles goed in de gaten en treden op waar mogelijk. Zo weet u zeker dat uw geld snel en goed wordt overgedragen.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.019 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube