Heb je een pensioentekort en wil je sparen voor een
aanvullend pensioen? Dat kan fiscaal interessant zijn, want als je voldoet aan bepaalde voorwaarden, dan betaalt de fiscus mee aan jouw pensioen! Maar wees wel op tijd, want je moet jouw geld uiterlijk op 31-12 hebben gestort!
Pensioen in het kort
Je kunt in Nederland op 3 manieren pensioen opbouwen, we noemen dit de 3 pijlers van ons pensioenstelsel.
Pijler 1: De Algemene Ouderdomswet (AOW)
Wie zijn voorafgaand aan de AOW-gerechtigde leeftijd 50 jaar in Nederland heeft gewoond heeft recht op een volledige AOW uitkering.
Je bouwt dus per jaar 2% aan AOW recht op. Heb je bijvoorbeeld 5 jaar in het buitenland gewoond? Dan heb je dus recht op 90% van de AOW-uitkering.
Pijler 2: Werkgever / werknemers pensioen
Veel werkgever bieden een pensioenregeling aan. De werkgever betaalt dan maandelijks een premie aan een pensioenfonds, een pensioenverzekeraar of een Premie Pensioen Instelling (PPI).
Deze partijen beleggen de premie en zorgen dat jij op AOW-gerechtigde leeftijd een pensioenuitkering krijgt.
Pijler 3: Zelf aanvullen via een lijfrente
Ben je zelfstandig (zzp / freelancer) of biedt jouw werkgever geen (volledig) pensioen aan? Dan kun je via een lijfrente jouw pensioen aanvullen.
Je stort dan ieder jaar een bedrag op een pensioenrekening en op AOW-gerechtigde leeftijd zet je dat saldo om in een pensioenuitkering.
Jaarruimte 2021
Om in aanmerking te komen voor een lijfrente (pijler 3) moet je aantonen dat je een pensioentekort hebt.
Je doet dit middels de
jaarruimte formule. De formule houdt rekening met jouw salaris en kijkt naar hoeveel jouw pensioen is aangegroeid (factor A).
De uitkomst van de berekening wordt de jaarruimte genoemd: de ruimte die je hebt om zelf voor een aanvullend pensioen te sparen.
Jaarruimte 2021 gebaseerd op cijfers van 2020Om de jaarruimte van 2021 te berekenen, gebruik je de cijfers uit 2020.
De overheid weet dat pensioenfondsen pas wat later in het jaar het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) afgeven. Ook ondernemers hebben altijd wat maanden nodig om een jaar boekhoudkundig af te sluiten.
Vroeger was er een zogeheten terugwentelingstermijn, dit gaf wat ruimte om de juiste cijfers boven tafel te krijgen. De terugwentelingstermijn is afgeschaft en de storting moet nu uiterlijk op 31-december van het betreffende jaar gestort zijn. Omdat de cijfers van 2021 dan nog niet bekend zijn, moet je de jaarruimte dus baseren op de cijfers 2020.
Jaarruimte 2021 berekenen
Bereken snel en eenvoudig de jaarruimte op onze website. Je krijgt dan direct online een persoonlijke jaarruimterapport, met het berekeningsresultaat, uitleg van de begrippen en tips & tricks zodat jij optimaal gebruik maakt van de jaarruimte.
Jaarruimte berekenenPensioensparen met fiscaal voordeel
Heb je de jaarruimte berekend? En heb je jaarruimte? Dan mag je dit bedrag aftrekken van de inkomstenbelasting als je het voor 31 december hebt gestort op een pensioenspaarrekening of beleggingsrekening. Het is daarbij wel een voorwaarde dat het om een lijfrenterekening gaat.
Geef jouw storting op in jouw aangifte inkomstenbelasting en je ontvangt tot maximaal 49% van de storting terug.
Bereik je uiteindelijk de AOW-gerechtigde leeftijd, dan moet je jouw pensioensaldo omzetten in een uitkering van tenminste 5 jaar. De uitkeringen die je ontvangt worden dan wel weer belast met inkomstenbelasting. Maar AOW-gerechtigden betalen over het algemeen minder belasting en zo ontstaat er fiscaal voordeel.