Lijfrente

De belangrijkste informatie over jaarruimte voor uw lijfrente

Rob van Lingen dinsdag 02 december 2014 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Ieder jaar in december sluiten veel mensen een lijfrente af via banksparen. Als u geld apart wil zetten op een lijfrente bankspaarrekening, is het belangrijk dat u zich houdt aan de fiscale spelregels. Voor het verkrijgen van belastingvoordeel bij een lijfrente is het belangrijk dat u de fiscale spelregels omtrent de jaarruimteberekening kent. Omdat we ieder jaar heel veel vragen over krijgen, hebben we de belangrijkste informatie hierover voor u verzameld in een overzicht.

Wat is jaarruimte?

De jaarruimte is het maximale bedrag  dat u per jaar op een specifieke pensioenrekening kan storten en wat vervolgens aftrekbaar is van de belasting.
De jaarruimte is voor iedereen verschillen en hoeft geen vast bedrag te zijn. De ruimte kan ieder jaar weer anders zijn. Het is afhankelijk van uw belastbaar inkomen en uw pensioentekort van het jaar daarvoor.
Via onze speciale tool kunt u eenvoudig en snel een berekening van uw jaarruimte maken. De beste methode blijft om het door een accountant/boekhouder of via de speciale tool van de belastingdienst te laten berekenen.

Hoe bereken je de jaarruimte?

Om de jaarruimte goed te kunnen berekenen, zijn de onderstaande gegevens nodig:

-          Uw belastingaangifte van 2013 voor de inkomensgegevens
-          Het UPO (Uniform Pensioen Overzicht) van vorig jaar.
-          De al betaalde premies of gestorte inleg voor pensioenaanvulling

Als u vorig jaar geen werkgever heeft gehad of was/bent u zelfstandige, dan krijgt u geen UPO. Die is dan niet nodig voor de berekening.
Vervolgens dienen deze gegevens in de tool ingevuld te worden en u ziet wat uw fiscale ruimte is.

Wat is de maximale jaarruimte?

Der maximale jaarruimte die u dit jaar mag storten is € 25.181,-. Dit maximum is alleen van toepassing als u meer dan € 162.457,- aan belastbaar inkomen heeft genoten en daarnaast nooit pensioen heeft opgebouwd. In alle ander gevallen zal de jaarruimte dus altijd minder zijn dan dit maximum.

De ZZP-er en jaarruimte

De hoogte van de jaarruimte is afhankelijk van uw belastbaar inkomen van het jaar ervoor, van de dotaties aan de FOR (Fiscale Oudedags Reserve), van stortingen op andere pensioenaanvullingsproducten en of er sprake is van een al eerder opgebouwd of opbouwend collectief pensioen.
De maximale jaarruimte bedraagt voor 2014 € 25.181,-.
Heeft u een eigen bedrijf? Dan is het vaak verstandig om uw boekhouder of accountant te raadplegen.

Lijfrente storten voor 31 december 2014 

Wilt u gebruik maken van de fiscale ruimte en de aftrekbaarheid daarvan, dan moet u voor het eind van het jaar gestort gestort hebben. Stort u later dan kan de inleg dus niet afgetrokken worden in dat jaar maar pas in het jaar erna. De uiterlijke stortingsdatum is 31-12 van een jaar. Daarvoor moet er gestort zijn als u aftrekbaar wil stellen in het jaar daarvoor. Op 31-12 moet de storting dus ontvangen zijn.
We adviseren u om uiterlijk 27-12 uw inleg te storten op de lijfrente bankspaarrekeningspecifiek gekozen oplossing.

Terug storten door fiscus

De inleg op een aanvullend pensioenrekening is (als er sprake is van jaarruimte) aftrekbaar van de belasting. U krijgt dan een gedeelte van uw inleg van de Belastingdienst terug gestort.
Die terug storting kan direct of achteraf als u de aangifte inkomstenbelasting van dat jaar doet.

Maandelijkse terugstorting kan als u maandelijks inlegt. Download het programma verzoek of wijziging voorlopige aanslag. Onder Box 1 werk en inkomen vinkt u uitgaven voor inkomensvoorziening aan. In het veldje daarna vult u de gebruikte jaarruimte in. De belastingdienst stort dan maandelijks uw teruggave op uw rekening.

Bij achteraf verrekenen vult u uw inleg het volgend jaar in bij de belastingaangifte over het jaar ervoor. U krijgt dan in één keer de teruggave gestort.

De reserverings- of inhaalruimte

Heeft u in de afgelopen jaren geen of te weinig pensioen opgebouwd, dan mag u eenmalig een zogenaamde inhaalslag maken. De Belastingdienst noemt dat de Reserverings- of inhaalruimte. Dat is de onbenutte fiscale ruimte van de afgelopen 7 jaar, die in één keer voor fiscale aftrek gebruikt mag worden. Wel is er sprake van een maximum. In 2014 is dat maximum € 6.989.- als u jonger bent dan 55 jaar. Bent u 55 of ouder dan bedraagt het maximum € 13.802,-.
Op de website van de Belastingdienst treft u  meer  informatie hierover over aan.

Nieuwe aanvullend pensioen rekening openen verstandig

Als u vorig jaar al een rekening geopend heeft voor de fiscale aftrekmogelijkheid, dan is het verstandig om nieuwe stortingen op een nieuw te openen rekening te doen.De oude rekening geeft u namelijk de mogelijkheid om al vanaf uw 65-ste met opgebouwd kapitaal een inkomensaanvulling aan te kopen. Bouwt u op met inleg vanaf 2014 dan wordt u verplicht door te sparen tot uw AOW leeftijd. Stort u vanaf 2014 bij op een al bestaande rekening, dan geldt daarvoor hetzelfde.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.027 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube