Lijfrente

Bijstorten op een lijfrente bankspaarrekening. Hoe werkt dat?

Jeroen Wolfsen vrijdag 05 december 2014 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Als u een bankspaarrekening heeft, waarop u in het verleden al een lijfrente heeft gestort, kunt u zo vaak bijstorten op de ze rekening als u wilt.  U hoeft dus geen nieuwe rekening te openen  als u een nieuwe storting wilt doen. Hierbij maakt het niet uit of de storting uit eigen middelen komt om basis van jaarruimte of dat het geld afkomstig is van een andere lijfrentepolis of bankspaarrekening.

Lijfrente aftrekken op basis van jaarruimte

Als u geld stort uit eigen middelen dan is het belangrijk dat u vooraf hebt berekend of u voldoende jaarruimte heeft. U hebt jaarruimte als u een aantoonbaar pensioengat heeft. Hoe minder pensioen u opbouwt , hoe hoger het bedrag is dat u mag storten als lijfrente en af mag trekken van de inkomstenbelasting. U moet nooit meer storten dan u uw jaarruimte.

Variabele rente of vast rente

Als u in het verleden geld heeft gestort op een deposito met een vaste rente en vaste looptijd kunt u niet meer bij storten op dat deposito. Maar uiteraard kunt u wel gewoon geld storten op de lopende bankspaarrekening. U bepaalt dan zelf of dat weer moet worden vastgezet in een nieuw deposito tegen een vaste rente of dat u het op variabele rente laat staan. Wilt u meer weten of de keuze tussen vaste of variabele rente? we hebben hier een artikel over geschreven op ons weblog.

Meerdere deposito’s op 1 bankspaarrekening

We vertellen u graag hoe banken omgaan met een lijfrente opbouw rekening waar meerdere stortingen op worden gedaan. Stel dat u een lijfrente opbouwrekening opent om daar de komende jaren uw jaarruimte op te storten. Hoe werkt dat dan?

Als u uw geld niet vastzet in een deposito komt het bij de bank binnen en opent men voor u de rekening. Het geld wordt op variabele rente gezet. We noemen dit de hoofdrekening. Als u daarna weer een storting doet en u geef hierbij aan dat u het geld 10 jaar vast wenst te zetten, komt het bij de bank binnen op de hoofdrekening op variabele rente en opent men daarna een subrekening met meestal een eigen rekeningnummer. Dat is het rekeningnummer van het deposito en die hangt men administratief gezien onder de hoofd rekening.

Als u een jaar later weer geld stort en weer kiest voor vastzetten in een deposito is de werkwijze het zelfde. Het komt binnen op de variabele hoofdrekening en het wordt daarna vast gezet met een nieuwe rekeningnummer op een deposito. Nu heeft u dus een hoofdrekening op variabel rente en daaronder 2 subrekeningen waar geld vaststaat in 2 deposito’s.

In principe kunt u zoveel deposito’s openen als u wil. De bank koppelt ze administratief aan uw hoofdrekening en u ziet alles op 1 rekening staan via uw inlogmogelijkheid op het internetbankieren van de bank.

Toch vergelijken

Ondanks dat u al een bankspaarrekening heeft kan het, als u een nieuwe storting wilt doen, interessant zijn om dit bij een andere bank te doen. De rentepercentages bij banken wisselen regelmatig en het kan goed zijn dat de bank die vorig jaar u de beste aanbieding deed, dit jaar een minder goede rente aan kan bieden.

Het is verstandig om de aanbieders van lijfrente banksparen te vergelijken. Zeker bij een iets hogere storting kan het de moeite waard zijn om bij een andere bank een nieuwe rekening te openen. U maakt wel opnieuw kosten voor het openen van een nieuwe rekening dus daar moet u dan wel rekening mee houden.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.011 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube