Lijfrente

Verzekeraars bieden negatief rendement op lijfrente

Jeroen Wolfsen vrijdag 13 november 2015 - bijgewerkt op: 09 november 2020
benedenMoneyWise.nl doet ieder najaar een lijfrenteonderzoek naar alle aanbieders van lijfrenteproducten en berekent meer dan 270 tarieven van banken en verzekeraars om te onderzoeken welke aanbieder het meeste oplevert. Het beeld van de onderzoeken van de afgelopen jaren geldt ook voor het onderzoek van 2015. Door de steeds lagere rentestand zijn de uitkeringen steeds lager geworden. In alle gevallen levert een lijfrente uitkering bij een bank meer op dan bij een verzekeraar. Maar dit jaar zijn de tarieven bij steeds meer verzekeraars zo laag dat men in veel gevallen minder terugkrijgt dan men inlegt.

Negatief rendement bij verzekeraars

In 54% van de berekeningen voor een uitkering van 5 tot 15 jaar krijg je bij een verzekeraar minder terug dan je inlegt.
Zo levert een storting van € 50.000 bij 4 van de 5 verzekeraars in 10 jaar minder op dan de inleg. Verzekeraar Delta Lloyd keert bijvoorbeeld maar € 49.087 bij een inleg van € 50.000. Dat is bijna € 1.000 minder in 10 jaar tijd! Bij de veel gekozen looptijd van 5 jaar krijgt men in 93% van de berekeningen minder terug dan men inlegt. Ook voor de opbouw van een lijfrente bij een verzekeraar zien we dat er vaak negatief rendement wordt gehaald. Een aantal verzekeraars brengen dan ook geen offerte uit in dat geval. Het negatieve rendement ontstaat door hoge poliskosten in een lijfrenteverzekering in combinatie met de lage (reken)rente.

Grote verschillen in poliskosten van verzekeraars

MoneyWise.nl heeft ook de poliskosten van verzekeraars vergeleken en daar komen grote verschillen uit. Om een lijfrentekapitaal van € 50.000 in 10 jaar tijd te kunnen uitkeren, rekent Nationale-Nederlanden in totaal € 1.798,80 aan poliskosten. REAAL rekent hiervoor € 592,15 aan kosten. Nationale-Nederlanden rekent dus 3 keer zoveel kosten. Toch levert de lijfrente uitkering per maand bij Nationale-Nederlanden meer op dan bij REAAL. Nationale-Nederlanden biedt € 419,87 per maand en REAAL € 404,70. In 10 jaar tijd scheelt dat uiteindelijk € 1.820,40. Conclusie is dat Nationale-Nederlanden hogere kosten rekent, maar blijkbaar een betere rekenrente hanteert.

Banksparen wel rendement

Zou men kiezen voor lijfrente banksparen in plaats van een lijfrente verzekering dan zou men in alle gevallen meer terugkrijgen dan men inlegt. Banken kennen op dit moment een lage rente, maar rekenen in de meeste gevallen geen kosten voor een lijfrente uitkering. Alleen de Rabobank, ABN AMRO Bank, Delta Lloyd Bank en Ohra Bank rekenen respectievelijk € 2,50, € 2,20 en € 1,00 voor iedere (maandelijkse) uitkering.

Uitkeringen gedaald t.o.v. van 2014

De daling van de marktrente met ongeveer 0,5% in 2015 levert bij banksparen gemiddeld een 3,5% lagere uitkering op. De uitkering bij verzekeraars daalde gemiddeld met 2%.

Lijfrente bij verzekeraar?

Alleen als het moet. Waarom zou je nog een lijfrente onderbrengen bij een verzekeraar als je niet of nauwelijks het ingelegde geld terugkrijgt? In sommige gevallen moet je je lijfrente onderbrengen bij een verzekeraar, omdat er in de afgelopen jaren verschillende fiscale regels voor lijfrentes zijn geïntroduceerd. Heeft men bijvoorbeeld een lijfrente afgesloten om de periode van leeftijd 60 tot AOW-leeftijd te overbruggen? Dan kan men alleen bij een verzekeraar terecht. Wil men een levenslange uitkering, dan kan men ook alleen bij een verzekeraar terecht. Maar ook dan kan banksparen met een looptijd van 30 jaar of meer een interessant alternatief zijn.

Steeds minder verzekeraars

De laatste jaren zijn er veel verzekeraars van de markt verdwenen. Dit jaar verdwenen bijvoorbeeld Erasmus en Conservatrix van het toneel. In de online vergelijking van MoneyWise worden nog maar 7 verzekeraars getoond voor een uitkerende lijfrente. Een aantal daarvan geeft geen offerte af bij een negatieve rente. De lijfrentemarkt is voor veel verzekeraars niet interessant meer.
Maar er is nog een andere reden waarom mensen hun lijfrente laten uitkeren door een verzekeraar. Niet alle verzekeraars hebben een bankvergunning waarmee ze banksparen kunnen aanbieden. De klant met een vrijkomende lijfrenteverzekering wordt echt niet doorgestuurd naar de bankafdeling van een concurrent. En dus tekenen veel klanten klakkeloos voor een nieuwe lijfrenteverzekering bij de huidige verzekeraar.

Shoppen en vergelijken voor de hoogste lijfrente

Consumenten met een vrijkomende lijfrenteverzekering zijn vrij om te shoppen voor de hoogste uitkering. Men doet er dus goed aan om te vergelijken. Voor een uitkering van 10 jaar kan bij een inleg van € 50.000 het verschil tussen een verzekeraar en bank oplopen tot € 5.000.

Conclusies MoneyWise Lijfrente Onderzoek:

- Lijfrente uitkeren via een verzekeraar levert in veel gevallen een negatief rendement op. Dit ontstaat door lage rekenrente en hoge poliskosten.
- Banksparen levert door lage rentestand minder op dan vorige jaren.
- Banksparen levert in alle gevallen een positief rendement.
- Er zijn steeds minder verzekeraars die een lijfrenteproduct aanbieden.
- Ga alleen naar een verzekeraar als banksparen fiscaal niet is toegestaan of niet past.
- Shoppen en lijfrente vergelijken loont nog steeds, de verschillen lopen op tot duizenden euro’s.

Het volledige onderzoek vindt u hier: Moneywise Lijfrente Onderzoek 2015.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.963 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube