Financieel Advies

Moet ik mij zorgen maken over de banken? En mijn verzekeraar, is dat nog veilig?

Jeroen Wolfsen donderdag 23 maart 2023 - bijgewerkt op: 27 maart 2023
In korte tijd gingen er 2 banken failliet. De een relatief kleine bank in Amerika en een grote speler in Europa: Credit Suisse. Het rommelt dus op de financiële markt. Zit er weer net als in 2008 een kredietcrisis aan te komen en gaan er meer banken om vallen. En hoe zit het eigenlijk met je lijfrente- en pensioenkapitaal bij een verzekeraar. Wat gebeurt er als een verzekeraar failliet gaat? In de uitzending om Omroep Flevoland vertelt Jeroen Wolfsen van Moneywise wat er allemaal aan de hand is.

Op zich zelf staande zaken

Als er binnen korte tijd twee banken failliet gaan dan geeft dat onrust op de financiële markt en ook bij consumenten. Het zijn echter 2 op zich zelf staande zaken. De Amerikaanse bank ging failliet omdat ze als kleinere bank minder scherp onder toezicht stonden. Men belegde bij de Amerikaans SVB bank teveel en eenzijdig in langlopende leningen. Toen de rente hard steeg werden die leningen minder waard. Tegelijkertijd trokken veel grote klanten in korte tijd miljarden weg omdat men ongerust werd over de situatie bij deze bank. Dit veroorzaakte het faillissement van de bank. De Zwitserse bank Credit Suisse is failliet gegaan door slecht beleid, corruptieschandalen en grote verliezen door dubieuze klanten. Het rommelde daar al tijden.
Dus in zekere zin is het toeval dat 2 banken tegelijkertijd failliet gaan. Er is dus geen sprake van een crisis zoals in 2008 toen banken elkaar onderling beleggingen verkochten die later niks waard bleken te zijn. Er was toen echt sprake van een domino-effect waardoor één na de andere bank in problemen kwam.
Op dit moment rommelt het ook bij Deutsche bank. Ook hier is er al jaren spraken van slecht beleid, schandalen De laatste jaren heeft de bank zijn leven gebeterd. Er wordt al bijna 4 jaar winst gemaakt en de kapitaal buffers zijn op orde. Toch daalde koers de afgelopen dagen hard. Volgens de Duitse overheid hoeft niemand zich zorgen te maken. Maar we weten uit het verleden: waar rook is, is vuur.
Het toezicht op de Europese banken is streng en er is tot € 100.000 dekking op basis van het depositogarantiestelsel. Dus consumenten met spaargeld hoeven zich geen zorgen te maken. Toch is het verstandig om je geld over meerdere banken te spreiden en het financiële nieuws in de gaten te houden.

Hoe zit het met de zekerheid bij een verzekeraar?

Voor verzekeraars is geen garantiestelsel. Een verzekeraar kan failliet gaan. Dat is in Nederland ook twee maal gebeurd. In 1994 ging Vie d'Or failliet en in 2017 greep DNB in bij levensverzekeraar Conservatrix. De polissen van deze verzekeraars zijn ondergebracht bij andere verzekeraars. Wel krijgen klanten een lagere uitkering. Het kost zo al snel tussen de 10% tot 20% van hun kapitaal. Niet fijn maar beter dan alles kwijt zijn.
Verzekeraars staan in Nederland onder toezicht van DNB. DNB bewaakt de solvabiliteit van de verzekeraars. De solvabiliteit (of Solvency) geeft aan in hoeverre een verzekeraar in staat is om aan zijn verplichtingen te voldoen. In gewoon Nederlands: of ze voldoend geld in kas hebben om alle uitkeringen te kunnen doen aan klanten. Nederlandse verzekeraars hebben allemaal een prima solvabiliteit. Hier zie je solvabiliteit van Nederlandse lijfrente- en pensioen verzekeraars.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.966 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube