Hypotheken

Taxatierapport wordt honderden euro's duurder per 1 juli

Jeroen Wolfsen geschreven op woensdag 19 mei 2021 om 09:42:48
De prijs voor een taxatierapport gaat per 1 juli met honderden euro's omhoog. Er worden steeds meer eisen gesteld aan taxatierapporten waardoor taxateurs meer tijd kwijt zijn aan het maken van zo'n rapport. Als gevolg daarvan gaat de prijs fors omhoog. Taxateurs mogen zelf bepalen welke kosten ze rekenen voor een taxatierapport en daarom is vergelijken van taxatiekosten straks nog belangrijker dan ooit om te zorgen dat je niet teveel betaald voor je taxatierapport.

Wat gaat er veranderen aan het taxatierapport?

In de praktijk bleek dat de verkoopprijs en de waarde die een taxateur in zijn rapport als waarde noteerde opvallend vaak overeen kwamen. Daarom moet er in het nieuwe taxatierapport vanaf juli 2021 nog beter door de taxateur worden vastgelegd hoe hij op een bepaalde waarde is uitgekomen. De belangrijkste aanpassingen in het nieuwe taxatierapport zijn dat de taxateur ook rekening moet houden met duurzaamheid en meer aandacht moet besteden aan de bouwkundige staat van de woning. Vooral de staat van de fundering gaat meer aandacht van de taxateur vragen. Daarnaast geeft het nieuwe rapport een uitgebreidere onderbouwing hoe de taxateur de waarde heeft bepaald.

Wat kost het taxatierapport per 1 juli?

Nog niet alle partijen hebben hun prijzen bekend gemaakt maar hou maar rekening met een minimumbedrag van € 600. Alhoewel er ook taxateurs zijn die een afwachtende houding aannemen en eerst willen zien wat de extra werkzaamheden en dus extra kosten gaan worden
Via Moneywise kun je online een taxatie aanvragen voor € 475. Of deze prijs ook omhoog zal gaan is op dit moment nog niet bekend.

Extra opleiding voor taxateurs

Taxateurs moeten verplicht een extra opleiding doen van 30 uur. De kans is aanwezig dat een aantal taxateurs de eisen aan deze nieuwe rapporten te zwaar vinden en stoppen met het doen van taxaties. Dat kan ook een prijsopdrijvend effect hebben.

Goedkoper alternatief: de Bureauwaardering of desktop taxatie

Tegelijkertijd is het vanaf 1 juli mogelijk om goedkoper en sneller een alternatief taxatierapport te gebruiken in sommige gevallen. Men noemt dit de bureauwaardering op desktop taxatie. Hierbij worden gewerkt met zogenaamde modelwaarde en een taxatie op afstand. De taxateur kan uit verschillende systemen een waarde op vragen en moet daar dan een mening over vormen en verklaren hoe hij aan zijn waarde bepaling komt. Deze manier van taxeren zal niet door banken worden toegestaan voor iedere hypotheek aanvraag. vooralsnog kan de desktoptaxatie alleen gebruikt worden bij een hypotheek tot 90% van de waarde van de woning ( de schuld-marktwaarde verhouding). Omdat de taxateur niet meer de woning hoeft te bezoeken kan de desktop taxatie veel sneller en veel goedkoper. Wat de kosten gaan worden van der desktop taxatie is op dit moment nog niet bekend.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.001 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube