Hypotheken

Lage rente: slecht nieuws voor spaarders maar goed nieuws voor uw hypotheek

Jeroen Wolfsen donderdag 15 januari 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Wie spaargeld heeft staan op een spaarrekening ontvangt steeds minder rente over zijn spaargeld. De grote banken als ING, Rabo en ABN-AMRO geven op dit moment een rente van 1% en zelfs lager. SNS bank zit iets hoger met een rente van 1,45%.  Maar ook dan spreken we nog steeds over een historisch lage rente. De laatste jaren is de rente keer op keer gedaald met de huidige rente als dieptepunt. We geven u graag tips waarmee u meer rente kunt krijgen op uw spaarrekening of minder rente betaalt voor uw hypotheek.

Hogere rente op spaarrekening makkelijk te regelen

Juist nu is het interessant om spaarrentes te vergelijken want er zijn nog steeds banken die u meer bieden dan de 1% die u bij de grote banken kunt krijgen. Knab bank  biedt u op dit moment een rente van 1,65% tot 1,8%. Nationale Nederlanden bank biedt u een rente van 1,6%.

Overstappen met uw spaargeld is dus de moeite waard en helemaal niet veel werk. Spaarrekeningen zijn volledig online te openen en te beheren. Meer rente op uw spaarrekening is op die manier in een paar minuten te regelen.

Lage rentestand is goed nieuws voor hypotheken

De lage rentestand is slecht nieuws voor uw spaargeld. Maar als u een hypotheek heeft of wilt gaan afsluiten, kan het ook goed nieuws zijn. Ook de hypotheekrente staat zo langzamerhand op een historisch dieptepunt.

Hypotheek 10 jaar vast vanaf 2,65%

Op dit moment is een hypotheek voor een lening met NHG mogelijk voor 10 jaar vast tegen een rente van 2,65%.  En voor 5 jaar vast op basis van NHG betaalt u op dit moment 2,15%.  Dat zijn hele lage tarieven. Loopt binnenkort uw rentevast periode af? Dan heeft u dus geluk en kunt u verlengen tegen een lage rente.

Hypotheek oversluiten

Heeft u de rente nog een aantal jaren vaststaan en wilt u profiteren van de lage rentestand? Dan kunt u overwegen om uw hypotheek over te sluiten. U kunt dan wel te maken krijgen met boeterente omdat u de lopende renteafspraak met uw huidige bank openbreekt. Ook wordt u geconfronteerd met nieuwe afsluitkosten en notariskosten.
Tot slot krijgt u te maken met het feit dat de acceptatienormen voor nieuwe hypotheken steeds strenger zijn geworden. In steeds meer gevallen is het niet mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten door deze steeds strengere regels. Op basis van het inkomen en de waarde van de woning kan er niet meer voldoende geleend worden om een nieuwe hypotheek bij een nieuwe bank te sluiten.

Andere optie: rentemiddeling

Bij sommige banken is het mogelijk om gebruik te maken van rentemiddeling. In dat geval wordt er een gemiddelde rente uitgerekend op basis van uw huidige rente en nog resterende looptijd en een nieuwe rente op basis van een nieuwe rentevast periode. Door het opnieuw vast zetten van de rente ontvangt u de gemiddelde rente en kunt daardoor toch profiteren van een lagere rente zonder dat u een nieuwe hypotheek hoeft af te sluiten.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.027 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube