Hypotheken

Je huis verduurzamen?  Een goede hypotheek maakt het betaalbaar

Jeroen Wolfsen maandag 25 maart 2019 - bijgewerkt op: 26 maart 2019
De energiekosten schieten omhoog. Je huis verduurzamen en dus energiezuiniger maken loont nu meer dan ooit. Maar om je energiekosten naar beneden te krijgen moet je eerst flink investeren in je woning. De kost gaat immers voor de baat uit. Afhankelijk van je plannen en je woning kan het om tienduizenden euro’s gaan. En die heeft niet iedereen zomaar op de plank liggen. Hoe financier je deze kosten nu het slimste?  We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

Tip 1: Je kunt tot 106% van de waarde van de woning lenen.
Tegenwoordig kun je niet meer hypotheek krijgen dan 100% van de waarde van je woning. Maar als je je huis energiezuiniger wil maken dan gelden er andere regels. Dan kun je namelijk tot 106% van de waarde van de woning lenen. Deze 6% extra moet je dan besteden aan energiebesparende maatregelen. Door de verhoging van de maximale hypotheek is er dus meer mogelijk.

Tip 2: Je kunt € 9.000, € 15.000 tot € 25.000 extra lenen voor energiebesparende maatregelen
Je inkomen moet natuurlijk wel voldoende zijn om het gewenste bedrag aan hypotheek te kunnen krijgen. Daarom is het goed om te weten dat je € 9.000 extra mag lenen als je energiebesparende maatregelen neemt.
Je kunt zelfs € 15.000 extra lenen als je een woning koopt met (of gaat verbouwen naar) een energie-index of een energie-coëfficiënt van nul of lager.
Koop je een nul op de meter woning dan kun je zelfs tot € 25.000 meer lenen bij hetzelfde inkomen. De gedachte achter deze verruiming is dat je lagere maandlasten hebt doordat je minder per maand aan energie kwijt bent. Die besparing mag je gebruiken om een hogere hypotheek af te sluiten.

Wel is er één voorwaarde: het toetsinkomen moet hoger zijn dan € 33.000 per jaar.

Tip 3: Maak gebruik van subsidies
Veel gemeenten bieden subsidieregelingen aan voor het energiezuinig maken van je huis. Met deze subsidie kun je flink besparen op de kosten die je moet maken om je huis energiezuiniger te maken. En dat is natuurlijk de eerste winst. Hier kun je checken of je in aanmerking komt voor een subsidie: https://www.energiesubsidiewijzer.nl/

Tip 4: De energiebespaarlening
Ook kun je kijken of je in aanmerking komt voor de Energiebespaarlening. Dit is een lening van het Energiebespaarfonds. Dit fonds wordt gevuld door de rijksoverheid. Je kunt deze lening gebruiken om je bestaande woning energiezuiniger te maken. De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Je kunt tot maximaal € 25.000 lenen en afhankelijk van de hoogte van de lening betaal je deze tussen de 7 tot 15 jaar terug.
Kom je in aanmerking voor  het 'Zeer energiezuinige pakket'  dan kun je maximaal € 50.000 lenen. En je kunt tot € 65.000 lenen voor bij  'Nul op de Meter pakket'.

Tip 5: Heel gemakkelijk en snel lenen door een consumptief krediet
In plaats van het aanpassen van je hypotheek kun je ook kiezen voor een gewone persoonlijke lening. Het voordeel is dat deze snel geregeld word en je het geld meteen beschikbaar hebt. Je hoeft niet aan te tonen dat je het geld gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Je kunt de rente die je betaalt gewoon aftrekken als rente voor de eigen woning, als  je maar aantoont dat het het hebt gebruikt voor de woning. Je hebt dus niks te maken met energie prestatie certificaten. Ook hoef je niet naar de notaris om je hypotheek te laten aanpassen en maak je geen kosten voor taxatie, advies en bemiddeling van een hypotheek. De rente voor een persoonlijke lening is wel hoger. Laat je dus goed adviseren over het verschil tussen een hypotheek en een persoonlijke lening.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.009 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube