Hypotheken

Hypotheekrente licht aan het stijgen

Jeroen Wolfsen geschreven op maandag 22 februari 2021 om 15:19:51
Na maanden van dalende rente zien we nu de eerste verhogingen van de hypotheekrente bij een aantal banken. Het gaat dan vooral om de rente voor lange rentevastperioden. Waarom de hypotheekrente stijgt en of we ons zorgen moeten maken, lees je in dit artikel.

Rente op staatsleningen stijgt
De rente op staatsleningen is gestegen naar de hoogste stand sinds augustus 2020. Als de rente op staatsleningen stijgt, stijgt meestal ook de rente voor hypotheken met een rentevastperiode van 20 jaar of langer. Het is weliswaar een lichte stijging die we zien in de hypotheekrente maar toch. Er is nu in ieder geval een eind gekomen aan de daling van de afgelopen maanden. De stijging komt door de rente ontwikkelingen in Amerika. Het steunpakket van President Biden wakkert de inflatie daar aan en dat is de reden waarom de rente in Amerika stijgt. Europa begint dat nu ook te voelen en dat vertaalt zicht in een stijging van de lange termijn rente.

Welke banken hebben de rente aangepast?
De volgende banken laten een lichte stijging zien: Holland Woont, Woonnu Centraal beheer , Lot en IQwoon. Zo gaat de rente voor een NHG hypotheek van 20 jaar vast bij Centraal beheer van,1,27% naar 1,35%.

Vele soorten hypotheekrentes
Maar let op er zijn ook partijen die de rente juist laten dalen. Bij Vista daalde de rente voor 20 jaar vast voor een hypotheek tot 95% van de marktwaarde van 1,72% naar 1,71%. Weliswaar een kleine daling maar toch. Het is dus ook maar net voor welke rente je in aanmerking komt. Je kunt nu eenmaal niet zeggen:' de rente stijgt of de rente daalt'. Er zijn zoveel verschillende rentes. Voor verschillende looptijden maar ook voor verschillende marktwaardes (dus hoeveel je leent t.o.v. de waarde van je woning). Het vinden van den rente die het beste past in jouw situatie kan dus ook een hele uitdaging zijn.

Rente blijft extreem laag
Feit blijft: de rente is en blijft extreem laag. Dus een geluk voor iedereen die een ander huis wil kopen of als je je hypotheek wil oversluiten.
De gemiddelde woning kost in Nederland inmiddels zo'n € 360.000 en zelfs als je deze woning volledig moet financieren met een hypotheek tot 100% van de waarde betaal, je op dit moment voor 20 jaar vast slechts 1,67%. Met andere woorden voor deze woning betaald je € 501 aan rente iedere maand. Daar komt natuurlijk de aflossing nog bij. Maar als je alleen kijkt naar de rente is de maandlast extreem laag. Elke 0,1% dat de rente omhoog gaat kost je bij deze woning € 30 bruto per maand.

Profiteren van lage rente
Wil je nog profiteren van die lage rente. Kijk dan of je je hypotheek kunt oversluiten. Zelfs als je nu nog te maken hebt met een lopende rente-afspraak en je boeterente moet betalen, is oversluiten vaak voordelig. Het is in ieder geval verstandig om je mogelijkheden goed te onderzoeken . En dat is helemaal niet veel werk. Vul de super handige hypotheek oversluittool van Moneywise in. Je ziet meteen of er mogelijkheden zijn en hoeveel jij kunt besparen.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.994 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube