Hypotheken

Huis meer waard geworden? Zo bespaar je makkelijk op je maandlasten!

Marije Wijshake-Hellemons donderdag 12 mei 2022 - bijgewerkt op: 30 mei 2022
Woningen in Nederland zijn de afgelopen jaren flink meer waard geworden. Laat geen geld liggen! Door de actuele waarde van je woning aan te tonen, verlaag je direct je hypotheekrente. En daardoor je maandlasten. In dit artikel legt Marije, hypotheekspecialist bij Moneywise uit, hoe jij flink kunt besparen op je rente.

Bank zegt niks over lagere rente

Wist je dat de waarde van je woning tussentijds niet automatisch wordt aangepast door de bank? De bank heeft de waarde van de woning vastgesteld bij het afsluiten van de hypotheek. En tenzij je deze al eens hebt laten aanpassen, staat deze nog steeds op dezelfde waarde van jaren geleden. Je hypotheekrente is daardoor dus gebaseerd op een lagere waarde van je woning. De kans is groot dat je hierdoor teveel rente betaalt. Door het aanpassen van deze waarde kun je heel gemakkelijk besparen op je maandlasten. Iedere bank heeft hier wel zijn eigen spelregels voor, en de vraag is natuurlijk of het interessant is. Neem daarom contact op met onze hypotheekspecialisten om de mogelijkheden te bespreken.

Profiteer van lagere renteklasse

Koop je een huis van bijvoorbeeld € 300.000 en leen je ook € 300.000? Dan leen je dus 100% van de waarde van woning aan hypotheek. Je valt dan bij een bank in de renteklasse tot 100%. Is je hypotheek lager? Dan krijg je een rentekorting. Afhankelijk van de bank, zijn er meerdere renteklassen. Meestal zijn dit er 3 of 4, maar er zijn ook uitschieters met 8 renteklassen. Hoe lager de hypotheek is ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger de rentekorting. De laagste renteklasse is een 50% of 60%-tarief.

Hogere woningwaarde en NHG hypotheek

Heb je een NHG hypotheek? Dan val je al in de laagste renteklasse. Als je huis meer waard is geworden is dat dus fijn maar het gaat je geen voordeel in je maandlasten opleveren bij je huidige hypotheek. Vindt je nog steeds dat je teveel rente betaalt, dan is oversluiten van je hypotheek naar een bank met een lagere hypotheekrente misschien wel interessant.

Hoe toon je een hogere woningwaarde aan?

Dit doe je door een actuele waardebepaling aan te leveren bij de bank. Dat kan op 3 manieren:
-             De WOZ-waarde
-             Een Calcasa Desktoptaxatie
-             Een gevalideerd taxatierapport

Hoe kom ik aan een goedkoop taxatierapport?

Dat regelen we graag voor je. Via Moneywise kun je goedkoop een taxatie aanvragen.
De kosten bedragen € 595.
Een Calcasa Desktoptaxatie is veel goedkoper wordt helaas niet door iedere bank geaccepteerd.

Een voorbeeld waarbij we de hypotheekrente verlagen door een hogere waarde aan te tonen bij de bank

Henk en Marieke hebben hun hypotheek in 2010 afgesloten. De waarde van de woning was toen € 300.000. Ze hebben deze gefinancierd met een aflossingsvrije hypotheek van € 300.000, tegen 3,5% rente. Er is 100% van de waarde van de woning gefinancierd. Deze rente is destijds 20 jaar vastgezet, tot 2030. Inmiddels is het 2022. De hypotheek is afgelost tot € 220.000. Henk en Marieke betalen nog steeds 3,5% rente. Ze laten de woning opnieuw taxeren. De waarde blijkt € 480.000 waard te zijn. Dat is een flinke waardestijging!
Henk en Marieke sturen het taxatierapport op naar hun bank. Die past vervolgens de rente aan naar het rentepercentage behorende bij een 50%-tarief. Ze hebben tenslotte minder dan de helft van de waarde van de woning gefinancierd. De rente daalt hierdoor naar 2,6%. Hiermee besparen ze € 165 per maand op de hypotheeklasten!

Kan ik bij iedere bank mijn rente verlagen als mijn huis meer waard is geworden?

Niet iedere bank biedt de mogelijkheid om de hypotheekrente tussentijds aan te passen, maar gelukkig doen verreweg de meeste dit wel. En niet iedere bank accepteert alle vormen van de waardebepaling. Uiteraard kunnen wij dat voor je uitzoeken en meteen andere opties voor je bekijken om te besparen op je maandlasten.

We helpen je graag met het verlagen van je rente!

Benieuwd of jij ook kunt besparen op je maandlasten? Neem dan vooral contact op met onze hypotheekspecialisten. Zij kunnen je helpen om te bepalen of je de hypotheekrente kan verlagen, en wat de spelregels zijn van jouw bank. Ook bespreken we de opties om dit in gang te zetten bij jouw bank. We kunnen je bijvoorbeeld helpen met het aanvragen van een taxatierapport via Moneywise, of een Calcasa Desktoptaxatie. Vervolgens helpen we je ook om dit te regelen bij de bank, zodat je maandlasten snel kunnen worden verlaagd.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.001 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube