Hypotheken

Hogere WOZ waarde? Dat kan een lagere hypotheekrente opleveren!

Jeroen Wolfsen geschreven op woensdag 10 februari 2021 om 10:52:31
Aan het begin van het nieuwe jaar wordt door de gemeente de nieuwe WOZ-waarde voor koopwoningen vastgesteld.  Aangezien de huizenmarkt op dit moment een gekkenhuis is, met steeds hoger oplopende huizenprijzen, is het niet gek dat ook de WOZ-waardes zullen stijgen. Het is natuurlijk prettig dat je huis meer waard wordt maar als de WOZ waarde ook stijgt gaat je dat wel geld kosten. Je gaat meer belasting betalen en ook de gemeentelijke kosten gaan omhoog. Je kunt bezwaar aantekenen tegen een hogere WOZ-waarde. Maar soms is het slim om daar even mee te wachten. Met een beetje geluk kun je namelijk op je rente besparen.  In dit artikel leggen we je uit hoe dat werkt.

Slim gebruik maken van een hogere WOZ-waarde!
Wanneer je een hypotheek hebt zonder NHG, kom je met een hogere WOZ-waarde wellicht in aanmerking voor een aanpassing van de hypotheekrente. In sommige gevallen betekent dit een rentekorting van 0,4 procent! De rente die je betaalt op je hypotheek is namelijk afhankelijk van de zogenaamde  schuld-restwaarde verhouding. In gewoon Nederlands: Hoe lager je hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van je woning, hoe lager de rente voor je hypotheek kan worden. Dit werkt alleen bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een hypotheek met NHG heeft namelijk al de laagste rente en kan dus niet verder zakken.

WOZ-waarde of taxatierapport
Je kunt bij veel banken je WOZ waarde gebruiken om aan te tonen dat je huis meer waard is geworden om voor een lagere hypotheekrente in aanmerking te komen. Onze hypotheekexperts weten precies welke banken een WOZ-waarde accepteren, en kunnen uitrekenen of de rente op de hypotheek naar beneden kan. Wanneer een WOZ-waardebepaling niet wordt geaccepteerd, is een taxatierapport of Calcasa-waardebepaling wellicht een optie. Moneywise kan al een taxatie regelen voor € 475.

Ben je het niet eens met de WOZ-waardebepaling?
Heb je de rente op je hypotheek kunnen verlagen dankzij de hogere WOZ? Dan kun je als je het niet eens bent met die waarde altijd nog bezwaar maken. Iedere gemeente verstrekt een WOZ-taxatieverslag. Hierin staan de panden waarmee jouw woning is vergeleken, met de kenmerken van deze woningen. Soms worden er woningen met elkaar vergeleken die veel van elkaar verschillen. Ook de verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de buurt zijn een mooie graadmeter. Kom je tot de conclusie dat er geen eerlijke vergelijking is gemaakt, en wordt je daar financieel door benadeeld? Dan kan je bezwaar maken bij de gemeente. Hiervoor heb je beperkt de tijd, en moet er een gemotiveerde brief worden geschreven. De waardebepaling wordt vervolgens opnieuw beoordeeld.

Maar, voordat je bezwaar maakt bij de gemeente, eerst even langs Moneywise om te kijken of er iets aan de hypotheekrente kan worden gedaan. Dan heb je dubbel voordeel!
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.047 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube