Hypotheken

Hoge hypotheekrente? Zes redenen om toch je hypotheek over te sluiten

Marije Wijshake-Hellemons donderdag 12 mei 2022 - bijgewerkt op: 13 mei 2022
Het zal niemand ontgaan zijn, de hypotheekrentes zijn in flink tempo aan het stijgen. En het einde is nog niet in zicht. Deze ontwikkeling brengt de volgende vraag naar boven: is het nog wel interessant om de hypotheek over te sluiten ondanks de stijgende hypotheekrente? Het antwoord is: Jazeker wel! In dit artikel geven we 6 redenen om nog steeds je hypotheek over te sluiten.

Ons belangrijkste advies: onderzoek of je kunt besparen op je hypotheek!

Oversluiten van de hypotheek kan interessant zijn om verschillende redenen. Misschien wil je besparen op je maandlasten of wil je iets veranderen aan je huis of hypotheek. Het onderzoeken van je mogelijkheden is in alle gevallen verstandig. Het kan zijn dat de conclusie is dat oversluiten niet interessant voor je is. Geen probleem. Dan weet je dat en dan kan je hypotheek weer voor jaren de kast in. Maar de kans is groot dat het wel interessant is. En dus is het belangrijk dat je de mogelijkheden onderzoekt. Dat hoef je niet zelf te doen. Dat doen wij voor je. Om te zien of je kunt besparen kun je heel gemakkelijk onze online oversluittool invullen. Die geeft binnen een paar minuten aan hoeveel je kunt besparen. Maar je mag ons ook bellen. Een van onze hypotheekspecialisten kijkt dan meteen met je mee of het interessant kan zijn om over te sluiten.

Zes redenen om de hypotheek toch over te sluiten

1. De looptijd van je bestaande rentevastperiode loopt af

Wanneer de rentevastperiode van je hypotheek afloopt, of wellicht zelfs de looptijd van de hypotheek zelf, is het tijd om actie te ondernemen. Een aantal maanden voor het aflopen van deze periode, krijg je een voorstel van de huidige bank met een nieuwe hypotheekrente. Het is altijd verstandig om dit te vergelijken met andere banken. Dit voorstel is namelijk zelden de voordeligste optie! Wanneer de rentevastperiode is afgelopen, hoef je geen boeterente te betalen om de hypotheek over te sluiten. De kosten voor het oversluiten van de hypotheek zijn dus laag.

2. Je wilt verbouwen of verduurzamen

Heb je een verbouwing in het verschiet? Of wil je je woning verduurzamen door het toepassen van energiebesparende voorzieningen? Dan kan je dit natuurlijk financieren door je hypotheek te verhogen. In dat geval is het altijd verstandig om ook een vergelijking te maken met andere banken. Daarbij kijken wij ook naar de voorwaarden die gelden voor bijvoorbeeld het bouwdepot van de bank waar je de hypotheek uiteindelijk bij verhoogt. Er zijn onderling namelijk grote verschillen in de spelregels.

3. Je wilt de overwaarde opnemen

De waarde van woningen in Nederland zijn flink gestegen de afgelopen jaren. De kans is hierdoor groot dat je een flinke overwaarde hebt opgebouwd. Deze overwaarde kan je opnemen en inzetten zoals je wilt. Je kan er bijvoorbeeld van genieten tijdens je pensioen of er een camper van kopen en die lange reis gaan maken. Maar je kan er ook andere schulden mee aflossen, zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Hiermee verbeter je je financiële situatie aanzienlijk.

4. Aflossingsvrij steeds interessanter

De afgelopen jaren werden er steeds minder aflossingsvrije hypotheken afgesloten. Dat kwam vooral door nieuwe belastingregels. Vanaf 2013 mocht je voor een nieuwe hypotheek de hypotheekrente alleen nog maar aftrekken als je een annuïteiten -of lineaire hypotheek afsloot. Maar had je voor 2013 al een hypotheek dan heb je nog steeds recht op een aflossingsvrije hypotheek. En door de lagere rentes en stijgende WOZ-waardes is bij veel mensen de hypotheekrente aftrek nihil of heel laag. Dus kiezen steeds meer mensen voor een aflossingsvrije hypotheek. Bij alle banken en geldverstrekkers kun je ook gewoon een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Er zijn wel een paar voorwaarden waar je rekening mee moet houden maar daar heb je de hypotheekspecialist van Moneywise voor. Die weet precies wat kan en mag en bij welke bank. Het grote voordeel van aflossingsvrij is natuurlijk de lage maandlasten. Je betaalt immers alleen maar rente. En omdat veel mensen steeds meer overwaarde hebben, is het aflossen van je huis tot de laatste cent minder belangrijk geworden.

5. Je wilt meer zekerheid

Hierbij gaat het om het vermijden van risico. Een rentevastperiode die binnen een paar jaar afloopt, of de einddatum van de hypotheek die in zicht komt… En wat dacht je van een naderende AOW-leeftijd met een veranderend pensioeninkomen? Of een andere verandering in de gezinssituatie? Het kunnen allemaal redenen zijn om nu je hypotheek aan te pakken. We weten namelijk niet wanneer de rente stopt met stijgen. En nu weet je wat je hebt en kunt krijgen. Een beslissing nemen hierover kan ontzettend veel rust geven. We denken graag mee over de mogelijkheden.

6. Je wilt efficiënter aflossen op de hypotheek

Wanneer je de hypotheek efficiënter wilt aflossen, is dit ook een moment om de vergelijking te maken met andere banken. Wat is de reden dat je nu niet of nauwelijks aflost? Heb je bijvoorbeeld een woekerpolis aan de hypotheek gekoppeld? Dan is de kans groot dat het beoogde eindbedrag niet wordt gehaald. En de maandelijkse inleg van deze polissen is vaak hoog. Is het dan niet efficiënter om dit geld op een andere manier in te zetten om de hypotheek af te lossen? In veel gevallen wel. Onze hypotheekspecialisten brengen de huidige situatie in kaart, en bespreken de alternatieven.

Eerste gesprek met hypotheek adviseur gratis

Omdat we van te voren nooit in kunnen schatten of oversluiten van je hypotheek voordeel voor je oplevert, is het eerste gesprek met één van onze hypotheekadviseurs altijd gratis. Tijdens dat gesprek kunnen we vaak al heel snel een indicatie afgeven van de mogelijkheden en voordelen van oversluiten. En als blijkt dat het niet voordelig is, dan weet je dat tenminste en hoef je je daar geen zorgen meer over te maken.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.047 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube