Hypotheken

Gaat de hypotheekrente stijgen of dalen in 2023?

Jeroen Wolfsen woensdag 11 januari 2023 - bijgewerkt op: 15 januari 2023
Eén van de belangrijkste vragen voor mensen die nu een huis willen kopen, is wat de hypotheekrente gaat doen in 2023. De rente is sinds eind 2022 hard gestegen. Zet die stijging zich voort of hebben we het hoogste punt gehad en gaat de rente misschien dalen? In dit artikel geven we aan wat er speelt op het gebied van de rente voor een hypotheek. Belangrijk voor mensen die een huis willen kopen maar natuurlijk ook voor mensen met een lopende hypotheek waarvan de rentevast periode de komende tijd afloopt.

Hypotheekrente kort of juist lang vastzetten?

Jarenlang wat 10 jaar vast de meest gekozen rentevast periode maar in de jaren 2020-2022 zagen we dat steeds meer mensen kozen voor 20 jaar vast en zelfs 30 jaar vast. Niet zo gek met rentes die onder de 2% zaten. Nu de rente sinds eind 2022 hard is gestegen zien we dat de meeste mensen weer 10 jaar vast kiezen. Dat heeft natuurlijk te maken met de hoogste van de rente.
De hypotheekrente voor 10 jaar vast tegen NHG tarief kost nu bij de goedkoopste geldverstrekker 3,92%. De rente voor 20 jaar vast voor een hypotheek onder NHG bedraagt 4,11% en dat is dus niet eens zo heel hoger. Toch kiest 49% voor 10 jaar vast en slechts 21% voor 20 jaar vast. Nog maar 5% van de hypotheken wordt gesloten tegen een rente van 30 jaar vast.

Gezien het geringe verschil tussen 3,92% voor 10 jaar vast en 4,11% voor 20 jaar vast zou je misschien verwachten dat meer mensen voor 20 jaar zouden kiezen. Maar dat is dus niet het geval.

Waarom kiest men vaak rente voor 10 jaar vast?

Dat de rentevastperiode van 10 jaar meer gekozen wordt kan komen door 2 redenen.
Ten eerste zijn de huizenprijzen zijn nog steeds hoog en zeker starters moeten dan vaak maximaal lenen om de woning te kunnen kopen En de maximale hypotheek is nu eenmaal hoger als de rente lager is.
De tweede reden is dat men wellicht denkt dat de rente in de toekomt toch weer zal delen. Kiest men nu voor een langere rentevast periode dan is het oversluiten van de hypotheek in de toekomst duurder omdat door de lange rentevast periode de boeterente hoger is.

Korte rentevast periode of variabele rente?

We zien dat mensen ook interesse hebben in rentevast periode van een paar jaar of 5 jaar vast. Of  een variabel rente. Je kunt nu een variabel rente van 2,05% krijgen. Dat is natuurlijk een stuk goedkoper dan de rente voor 10 jaar. De rente voor 5 jaar vast verschilt niet zoveel met die van 10 jaar. Tien jaar vast kost 3,92% en 5 jaar vast kan nu voor 3,85%. Daar valt dus niet zoveel op te besparen. Wel is het zo dat je minder kan lenen als je de rente korter dan 10 jaar vastzet. Dat komt omdat de bank voor het berekenen van de maximale hypotheek verplicht moet rekenen met 5%. We noemen dat de toetsrente. En die is dus hoger dan de rente voor 10 jaar. Daarom kan men minder lenen en kiezen veel mensen voor 10 jaar vast in plaats van een kortere rentevast periode.

Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?

Dat is moeilijk te zeggen. President Knot van DNB verwacht nog wel een rentestijging. Maar veel is afhankelijk van de ontwikkeling van de economie. Oude wetten en wijsheden gelden daar nu even niet. De oorlog in Oekraïne heeft daar grote invloed op en het valt moeilijk in te schatten hoe deze zich de komende tijd zal ontwikkelen. De afgelopen dagen is de rente weer iets gestegen. Maar een paar maanden geleden daalde de hypotheekrente juist iets. Het valt voor een consument niet mee om te bepalen wanneer het een goed moment is om een huis te kopen. Minstens zo belangrijk als de hypotheekrente is natuurlijk de ontwikkeling van de huizenprijzen. Experts zijn het er over eens dat die zullen dalen. maar aangezien er nog steeds een flink te kort is aan woonruimte zal de markt niet zomaar met tientallen procenten gaan dalen. Onduidelijk of kopers dus voordeel gaan krijgen en hoeveel.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.009 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube