Hypotheken

De hypotheekrente stijgt. Dat kan goed nieuws zijn als je wil oversluiten

Jeroen Wolfsen donderdag 27 mei 2021 - bijgewerkt op: 31 mei 2021
De hypotheekrente is de afgelopen twee weken gestegen. Niet veel, maar toch zagen we kleine stijgingen bij verschillende banken. Is dit dan de aanzet naar echt hogere hypotheekrentes? En als je nog wil profiteren van die lage rente moet je nu dan je hypotheek halsoverkop kop gaan oversluiten? In dit artikel lees je tips om te profiteren van hypotheekrente veranderingen en zul je zien dat er ook voordeel te halen valt als de rente stijgt.

Is de hypotheekrente aan het stijgen?

We hebben wat hypotheekrente verhogingen gezien de afgelopen weken. Maar eigenlijk waren dat lichte verhogingen. Zo ging de rente voor een hypotheek onder NHG met een rentevast periode van 20 jaar van 1,16% naar 1,20%. Dat is dus een verhoging van 0.04%. Op een hypotheek van € 300.000 scheelt dat € 10 bruto per maand.
Natuurlijk is het een verhoging maar het is nog niets iets om je zorgen over te maken. Wel lijkt het dat er een einde is gekomen aan de rentedalingen. Maar of dat wil zeggen dat de rente op korte termijn zal gaan stijgen, valt moeilijk te zeggen. In ieder geval zijn de economen het daar onderling niet over eens. De expert van verschillende banken verwachten een stabiele rente tot licht stijgende rente voor de  langere looptijden. Maar niemand is echt duidelijk wanneer en met hoeveel de hypotheekrente stijgt.

Oversluiten : vraag nu een offerte aan!

Wil je zeker weten dat je tegen de huidige lage rente je hypotheek kan oversluiten vraag dan nu een offerte aan. Dan heb je in ieder geval die lage rente van dit moment. En zo'n offerte is in ieder geval 4 tot 4 maanden geldig, dus tijd genoeg om naar de notaris te gaan om over te sluiten.

Bij stijgende hypotheekrente betaal je minder boeterente

Als de hypotheekrente stijgt is er grote kans dat je minder boeterente gaat betalen. En dat kan interessant zijn. Want de boeterente is nu eenmaal de reden waarom het soms niet loont om de hypotheek over te sluiten. Dat komt door de manier waarop boeterente berekent wordt.
Voor het bepalen van de boete kijkt men naar de vergelijkingsrente. Dat is de rente die de bank nu vraagt voor een hypotheek met een rentevast periode die overeenkomt met de nog lopende rentevast periode op jouw hypotheek.

Een voorbeeld maakt dit duidelijk:
Erik heeft een hypotheek van € 250.000 tegen een rente van 3,2%. Die rente staat nog 2 jaar vast.
voor het betalen van de boeterente kijkt de bank nu naar de rente voor 2 jaar. Als die nu 1,2% dan rekent de bank dus met het verschil van 2% om de boete te bepalen. In dit geval zou Erik ongeveer € 8.500 aan boete moeten betalen
Stijgt de rente en gaat de rente voor 2 jaar vast naar 1,5% dan rekent de bank met een verschil van 1,7%. En dat levert Erik een lagere boeterente op. Elke 0,1% dat de rente stijgt, scheelt zo’n € 400 aan boeterente.

De truc: nu offerte aanvragen tegen lage rente en intussen stijgt de rente

Als je nu een offerte aanvraagt en deze is akkoord, heb je over het algemeen nog 3 of 4 maanden de tijd om de offerte om te zetten naar een hypotheek bij de notaris. Als in de tussentijd de rente omhoog gaat, kan jouw boeterente dalen. Dat zou dus de ideale situatie zijn. Want de rente voor je nieuwe hypotheek die nog moet ingaan, stijgt immers niet mee in deze 3 of 4 maanden en blijft dus zo laag als is vastgelegd in je offerte. En dan heb je het beste van twee werelden.
Maar we moeten eerlijk zijn. Je weet van te voren wat de rente gaat doen en of het verhaal ook zo uitpakt. Omdat je van te voren nooit weet of de rente stijgt of daalt is het erg moeilijk om dit optimaal te plannen.
Je kan het dus proberen maar we kunnen niet op voorhand beloven dat het het gewenste voordeel oplevert. Sterker nog, als de rente zou dalen in deze periode kan je boeterente zelfs hoger worden. Dus als je gebruik wil maken van deze mogelijkheid dan moet het ook echt zo zijn dat de rente in een stijgende lijn zit. Dat is nu nog niet het geval.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.001 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube