Hypotheken

Bespaar op je maandlasten: verduurzaam je woning!

Marije Wijshake-Hellemons geschreven op vrijdag 13 mei 2022 om 11:38:28
De oorlog in Oekraïne is slecht nieuws voor de economie en onze portemonnee. We hebben te maken met een flinke inflatie, alles wordt in rap tempo duurder. Zo ook de prijs van energie. Daarom is dit het moment om te starten met het verduurzamen van je woning. Daarmee kun je flink besparen op je energiekosten!

Waarom zou je je huis verduurzamen?

Het verduurzamen van je huis brengt verschillende voordelen met zich mee. Niet alleen is het beter voor je portemonnee, het is uiteraard ook goed voor het milieu. Je verbruikt tenslotte minder fossiele brandstoffen. Daarnaast maakt het je in sommige gevallen minder afhankelijk van externe partijen, omdat je bijvoorbeeld voor je eigen energie zorgt. Ook maakt het je woning comfortabeler.

Ook een voordeel: iedere woning heeft verplicht een energielabel. Mocht je jouw huis willen verkopen, dan is een woning met een A-label aantrekkelijker dan eentje met bijvoorbeeld een G-label. En een aantrekkelijkere woning brengt meer op! Tot slot bieden steeds meer banken een korting aan op de hypotheekrente, wanneer je woning energiezuinig is.

Tips om eenvoudig te besparen op je energielasten

Door kleine aanpassingen kan je al besparen op je energielasten. Dit geldt uiteraard niet alleen voor koopwoningen, maar ook wanneer je een huurwoning hebt. Wanneer je niet te lang doucht, de thermostaat een graadje lager zet, overstapt op ledlampen, radiatorfolie aanbrengt, en let op het sluipverbruik van je elektrische apparaten, merk je dit al in de portemonnee. En zo zijn er talloze kleine oplossingen te bedenken, die de eerste stap zijn naar verduurzaming.

Goede energiebesparende maatregelen leveren een flinke besparing op

De kleine aanpassingen zijn leuk en zeker nuttig, maar als je echt wilt verduurzamen, kun je het beter iets groter aanpakken. Met de volgende duurzame investeringen kun je flink wat geld besparen. Voor het beste resultaat doe je dit in een aantal stappen:

Stap 1: Zorg voor goede isolatie van je woning door isolatie van het dak, de spouwmuur, de vloer, de bodem en door dubbele beglazing en eventuele aanpassing van de kozijnen.
Stap 2: Zorg voor een goede ventilatie in de woning.
Stap 3: Start met het opwekken van duurzame energie door middel van zonnepanelen.
Stap 4: Start met het verwarmen en koelen van je woning door bijvoorbeeld een zonneboiler of warmtepomp en elektrische vloerverwarming.

Een hypotheek om je huis te verduurzamen

Heel leuk en aardig al die maatregelen, maar die zijn natuurlijk niet gratis. Dat kan misschien een drempel zijn. Zonde, want er is een grotere kans dat wat je bespaart meer oplevert dan het geld dat je in eerste instantie uitgeeft. Om de eerste drempel een beetje weg te nemen zijn er verschillende manieren om de financiële last voor jou te verkleinen.

  • Financieren via je hypotheek: In principe mag de hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde bedragen. Ben je van plan om je woning te verduurzamen? Dan mag je
    maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Uiteraard moet deze extra 6% uitsluitend gebruikt worden voor verduurzamende maatregelen.
  • Een lening afsluiten: Als je niet op korte termijn een nieuwe hypotheek afsluit, kan een lening een optie zijn. Gemeenten proberen hun steentje bij te dragen bij het energiezuiniger maken van woningen. Daarom kun je bij veel gemeenten een duurzaamheidslening afsluiten, tegen gunstige voorwaarden. Wil je weten of jouw gemeente hieraan meedoet? Dit vind je op Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Ook kun je een lening afsluiten via het Nationaal Energiebespaarfonds. Deze lening is specifiek voor het verduurzamen van bestaande huizen. Uiteraard gelden hier ook voorwaarden voor.
  • Subsidie aanvragen: Zie je een lening niet zitten? Het is soms mogelijk om een subsidie aan te vragen als je jouw woning wilt verduurzamen. Deze kun je zowel bij de overheid, provincie als je gemeente aanvragen. Je hebt bijvoorbeeld de btw teruggave op zonnepanelen of de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Als je wilt weten welke mogelijkheden jij hebt in jouw omgeving, kun je een kijkje nemen op de Energie Subsidiewijzer.

Laat je goed adviseren

Overweeg jij jouw woning te verduurzamen? Stort je dan niet direct vol enthousiasme in de wereld van boilers en zonnepanelen. Neem contact op met onze hypotheekspecialisten en laat je eerst goed adviseren, zodat je weloverwogen keuzes maakt. De hypotheekspecialisten van Moneywise kunnen je hierbij helpen. Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.001 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube