Hypotheken

5 tips om je maandlasten te verlagen

Jeroen Wolfsen dinsdag 14 juni 2016 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Het zal je niet ontgaan zijn: de hypotheekrente staat historisch laag. Een hypotheek met een rente voor 10 jaar vast is al mogelijk vanaf 1,75% en 20 jaar vast voor 2,4%. Wat zou dat betekenen voor jouw maandlasten als je kan profiteren van zo'n lage rente? Waarschijnlijk fors lagere maandlasten, wie wil dat nu niet? We leggen je uit wat je kunt doen om je maandlasten voor je hypotheek fors te verlagen.

Je hypotheek oversluiten en gebruik maken van NHG
Het is in ieder geval verstandig om te onderzoeken of je je bestaande hypotheek kunt oversluiten. Als je geluk hebt, loopt je rentevast periode binnenkort af. Dan kun je een nieuwe rentevast periode kiezen bij je huidige bank, maar je kunt ook overstappen naar een andere bank. Als je op dat moment overstapt, betaal je geen boeterente.
De kans is groot dat een andere bank goedkoper is. En met een beetje geluk kom je in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De afgelopen jaren zijn de regels om in aanmerking te komen voor NHG flink verruimd en dat betekent dat je nu misschien in aanmerking kunt komen voor NHG, terwijl dat niet zo was toen je het huis kocht. Het voordeel van NHG is een fors lagere rente. Als je je hypotheek oversluit, maak je kosten voor het regelen van een nieuwe hypotheek. Via MoneyWise zijn deze kosten laag en dat betekent dat je de kosten snel terugverdient.

Rentemiddelen
Bij een aantal banken is het mogelijk om de rente te middelen. Als je gebruik maakt van rentemiddeling, krijg je een nieuwe rentevast periode waarbij de oude rente wordt gemiddeld met de nieuwe rente. Op die manier kun je je maandlasten verlagen zonder dat je boeterente hoeft te betalen. Rentemiddeling kan daarom een alternatief zijn voor oversluiten. Maar let op, rentemiddeling is niet altijd verstandig. Ben je bijvoorbeeld van plan om binnenkort te verhuizen? Dan kun je door gebruik te maken van rentemiddeling zelfs een boete krijgen. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Neem dan gewoon contact op. We denken graag met je mee.

Sluit je overlijdensverzekering over en bespaar op de premie
In de meeste gevallen moet je bij het afsluiten van een hypotheek ook een levensverzekering afsluiten. De premies voor deze overlijdensrisicoverzekeringen zijn de laatste jaren enorm gedaald. We zien dat mensen tot 70% lagere premies betalen voor een nieuwe verzekering. En dat scheelt over de gehele looptijd van een hypotheek duizenden euro’s. Het oversluiten van een overlijdensverzekering is in een paar dagen geregeld.

Huis in waarde gestegen: lagere rente
Veel mensen weten niet dat de bank het rentepercentage van de hypotheeklening kan verlagen als je huis meer waard is dan bij het aanvragen van de hypotheek. Hoe hoger de waarde van je woning ten opzichte van je lening, hoe meer zekerheid de bank heeft. En als een bank meer zekerheid heeft, kan de rente van je hypotheek omlaag. Alleen zal de bank je dat niet zelf vertellen.
Wil je weten of dat bij jouw bank ook mogelijk is, neem dan contact met ons op. We zoeken het graag voor je uit. In sommige gevallen is een WOZ-verklaring voldoende, maar het kan ook zijn dat er een nieuwe taxatierapport moet worden gemaakt.
Afhankelijk van de voorwaarden van je hypotheek kan de rente worden aangepast tijdens de lopende periode. Dan heb je meteen voordeel. Het kan ook zijn dat de bank de rente pas aanpast als je een nieuwe rentevast periode moet kiezen.

Koop je woekerpolis af en ga aflossen
Heb je een hypotheek waar een levensverzekering aan gekoppeld is waarin belegd wordt om de hypotheek af te lossen? Dan is de kans heel groot dat dit een woekerpolis is. Een woekerpolis kost je simpelweg geld, veel geld!
We helpen je graag om van deze polis af te komen. Soms kan de polis bij de verzekeraar worden omgezet naar een product met lagere kosten, maar het is ook mogelijk om de polis te beëindigen en de waarde te gebruiken om een deel van de hypotheek af te lossen. Daarmee regel je in een keer dat je stopt met betalen aan een te dure polis en ga je daadwerkelijk je hypotheekschuld aflossen.
Niet onverstandig, als je je realiseert dat er vanaf 2001 een nieuwe belastingregel is: je mag de rente van je hypotheek nog maar 30 jaar aftrekken. Heb je voor of in 2001 een huis gekocht? Dan is de rente aftrekbaar tot 2031. Heb je na 2031 nog een restschuld? Dan gaan je netto maandlasten fors omhoog!

Hulp nodig?
Wil je weten welke mogelijkheden je hebt om je maandlasten te verlagen? Neem contact met ons op. We kunnen heel snel een inschatting maken van de mogelijkheden die je hebt om je hypotheek aan te passen en te profiteren van lagere maandlasten. Voor zo'n eerste inventarisatie rekenen we geen kosten.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.947 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube