Lijfrente

Fiscale oudedagsreserve (FOR) en banksparen. Wat is er mogelijk?

Maarten Docter dinsdag 18 november 2014 - bijgewerkt op: 20 december 2021
Als zelfstandig ondernemer kunt u gebruik maken van de fiscale oudedagsreserve, beter bekend als FOR. Dit lijkt een interessante regeling maar wat is nu echt het voordeel van de FOR en kleven er ook nadelen aan?

Is de FOR nu echt een oudedagsvoorziening? Waar is mijn FOR geld eigenlijk? Kan ik ook rendement maken op mijn FOR?
Zomaar een aantal vragen uit de dagelijkse praktijk. We leggen het u graag uit.

FOR is uitstel van betaling maar in feite een belastingschuld

Als u gebruik maakt van de FOR brengt u een bedrag in mindering op de winst van uw bedrijf. U mag in 2018 maximaal 9,44% van de winst in mindering brengen. Het maximum bedrag dat u als FOR mag reserveren is € 9.395 (2021). Over het bedrag dat u reserveert hoeft u in 2018 geen belasting te betalen. U krijgt dus uitstel van betaling.

Afrekenen over FOR

Het is de bedoeling dat u het geld dat u reserveert met de FOR ook daadwerkelijk opzij zet. Maar in veel gevallen wordt het geïnvesteerd in het bedrijf. De FOR staat wel op de balans als reservering maar veel ondernemers hebben er geen echt geld tegenover staan. En het is dan ook maar de vraag of er rendement mee wordt gemaakt. Het verdwijnt als het ware in het bedrijf.
Maar op enig moment zult u over het bedrag dat u als FOR heeft opgebouwd moeten afrekenen met de fiscus. Voor de meeste ondernemers is dat het moment waarop ze het bedrijf beëindigen. Maar niet elke ondernemer heeft dus daadwerkelijk geld hiervoor gereserveerd. Vaak gaat men er vanuit dat de verkoop van het bedrijf voldoende geld oplevert om de belasting die betaald moet worden over de FOR te kunnen betalen.  Als dat tegenvalt is er een probleem. De belasting moet gewoon betaald worden. En in plaats dat er nog wat overblijft uit de verkoop van het bedrijf kan men dus met een belastingschuld blijven zitten.

Belangrijk
Update: Uitspraak Hoge Raad: geen dubbele ZVW bijdrage over afstorten oudedagsreserve

FOR en banksparen

Steeds meer mensen realiseren zich dat het verstandig is om tussentijds iets met de FOR te doen. Meestal ontstaat dit besef bij ondernemers die al een aantal jaren bestaan en inmiddels over meer liquide middelen beschikken. Na de hectische startjaren ontstaat er een beter beeld bij de financiën van privé en het bedrijf.
Dat is dan vaak het moment om na te denken over de FOR reservering. Als u het prettig vindt om uw oudedagsvoorziening ook daadwerkelijk op te gaan bouwen en buiten het bedrijf te brengen dan kunt u  op ieder gewenst moment de FOR omzetten naar banksparen. Dat kan dus tijdens het bestaan van de onderneming maar ook bij het opheffen van de onderneming.

Tijdens de opbouwperiode kunt u ervoor kiezen om de FOR af te storten naar banksparen. Dat gaat in principe in twee stappen. Eerst laat u de FOR (of een deel) vrijkomen en wordt uw belastbare inkomen met dit bedrag verhoogd. U zou dan dus in één keer belasting moeten betalen over het de FOR afname. Maar als u het bedrag doorstort naar een lijfrente bankspaarrekening dan heeft u voor hetzelfde bedrag meteen een aftrekpost. En is uw inkomen weer naar beneden aangepast. Het omzetten van For naar banksparen gaat dus fiscaal neutraal. U hoeft geen belasting te betalen.

Als u kiest voor een opbouwrekening ( omdat u nog niet de AOW leeftijd heeft bereikt) dan betaald u gedurende die opbouwperiode dus geen belasting over de waarde op de lijfrente bankspaarrekening. Ook geen vermogensrendementsheffing in box 3. Pas als u op AOW leeftijd het saldo op de opbouwrekening omzet naar een uitkeerrekening gaat u over iedere uitkering belasting betalen.

FOR omzetten bij staking onderneming

Zet u de FOR om bij staking van de onderneming, gebeurt er eigenlijk hetzelfde. De stakingswinst wordt verhoogd met de vrijvallende FOR en omdat u deze meteen afstort bij een bank wordt deze met hetzelfde bedrag weer vermindert.  Ook dan hoeft u dus niet in één keer belasting te betalen over het hele bedrag. Pas als u het geld laat uitkeren via een banksparen uitkeerrekening gaat u over iedere ontvangen uitkering belasting betalen.

Zolang als u ondernemer bent en het ondernemersvermogen hoger is dan de FOR stand kunt u de FOR gewoon laten staan. Het is dus niet zo dat de FOR op AOW leeftijd moet worden omgezet in een lijfrente uitkering of dat u op dat moment moet afrekenen met de fiscus. U mag na het bereiken van de AOW leeftijd niet meer doteren aan de FOR.

Zet u de FOR om na beëindiging van de onderneming dan hoeft u niet meteen te beginnen met uitkeren. U mag doorsparen tot maximaal 5 jaar na het bereiken van de AOW leeftijd.

Mogelijkheden lijfrente uitkeringen

U moet er rekening mee houden dat u pas de FOR kan laten uitkeren via banksparen vanaf uw AOW leeftijd. De uitkeringsduur is dan minimaal 5 jaar en de uitkering per jaar mag niet meer bedragen dan € 22.443(2021) per jaar. (te samen met eventuele andere lijfrente uitkeringen die u tijdelijk laat uitkeren)

Bij welke bank kan ik mijn FOR  het beste afstorten?

Ook dit is een vraag die ons vaak gesteld wordt. U kunt heel gemakkelijk zelf alle banken vergelijken en bepalen welke bank u de hoogste rente biedt. U kunt gratis een offerte aanvragen voor een lijfrente bankspaarrekening. Via Moneywise kunt u snel en goedkoop een bankspaarrekening openen . Voor eenmalig € 165 openen we de rekening voor u bij de bank van uw keuze en zorgen we ervoor dat u het geld fiscaal veilig kan overboeken naar uw nieuwe lijfrente bankspaarrekening.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.944 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube