Financieel Advies

Is mijn geld nog veilig bij SNS REAAL?

Jeroen Wolfsen woensdag 16 januari 2013 - bijgewerkt op: 14 januari 2016
In de media is al geruime tijd aandacht voor de situatie bij SNS REAAL . Deze bank en verzekeraar staat negatief in de schijnwerpers  omdat er financiële problemen zijn.  MoneyWise wil duidelijkheid bieden aan consumenten die een bankspaarrekeningen bij SNS REAAL hebben lopen of zich hierop aan het oriënteren zijn.

Wat is het probleem?
Om u inzicht te geven wat er speelt bij SNS REAAL is het goed om eerst uit te leggen uit welke onderdelen het bedrijf bestaat en welk onderdeel het probleem is.

De SNS Reaal groep bestaat uit meerdere bedrijven :

 SNS REAAL


Het probleem van SNS REAAL zit in de laatste tak van het bedrijf, Property Finance. Dit onderdeel is enkele jaren geleden voor veel geld overgenomen van  ABN AMRO ( bouwfonds). Property Finance verstrekt leningen voor vastgoed en is door de slechte resultaten in de vastgoed branche in de problemen gekomen. De afgelopen jaren heeft men flink moeten afschrijven, alleen al in het laatste kwartaal 99 miljoen euro.

Daarnaast moet men eind dit jaar 848 miljoen aan ontvangen staatssteun terugbetalen. Waarschijnlijk wordt dit omgezet in aandelen. En daarmee wordt de Nederlandse Staat dus aandeelhouder van SNS REAAL. Of de staat alle aandelen over gaat nemen van de bank is nog niet duidelijk. Volgens Harald Bennink,  Hoogleraar Bankwezen is de kans groot dat dit gebeurt. Maar zover is het nog niet.

Voorlopig is men aan het onderzoeken of het noodlijdende Property Finance kan worden ondergebracht in een ‘Bad Bank’. Deze ‘Bad Bank‘ zou de Nederlandse staat, ING, ABN AMRO  en RABO als aandeelhouders moeten krijgen. Dit plan wordt echter gedwarsboomd door de Europese commissie.  Het is niet onwaarschijnlijk dat de plaats van ABN en ING worden ingenomen door een buitenlandse bank. Op die manier kan het verder goed draaiende deel ( SNS bank, REAAL en Zwitserleven) gewoon verder gaan.

Welke risico’s loopt u met uw geld bij SNS REAAL?
Het allerbelangrijkste is dat een bankspaarrekening bij REAAL of de SNS bank  gewoon onder het depositogarantiestelsel van de Nederlandste Bank valt. U bent dus altijd gedekt tot € 100.000. Een uitkering uit het garantiestelsel wordt binnen 3 maanden gedaan, mochten er problemen ontstaan.

Daarbij is het van belang dat REAAL  onder de bankvergunning van Regio  bank valt en deze dus samen een apart bedrijf vormen en een eigen bankvergunning hebben. Deze twee banken hebben dus ook een eigen dekking binnen het depositogarantiestelsel.
De SNS bank deelt zijn bankvergunning met BLG en tot slot heeft ASN bank nog een eigen vergunning en dus ook een eigen dekking binnen het depositogarantiestelsel. Alle bankspaarproducten vallen onder dit depositogarantiestelsel.

Daarnaast is het zo dat de SNS Bank als systeembank gezien wordt door de Nederlandse staat. Dat betekent dat men de bank zo belangrijk vindt dat men altijd zal ingrijpen en de bank niet failliet zal laten gaan. Maar zelfs als de SNS bank failliet gaat is het nog niet  automatisch zo dat REAAL bancaire diensten ook failliet gaat. Dit is immers samen met Regiobank een apart bedrijf.

De verzekeraars REAAL en Zwitserleven
Voor de polishouders van een levensverzekering geldt een andere situatie dan voor rekeninghouders bij een bank. Bij een levensverzekering is er geen garantiestelsel. Er zijn wel afspraken over een vangnet. Andere levensverzekeraars zullen een omgevallen verzekeraar overnemen. Het is alleen echter nog nooit in de praktijk voorgekomen en het is onduidelijk hoe dit er dan uit zal zien. De reden dat er nog nooit een verzekeraar is omgevallen ligt in het feit dat je geld bij een verzekeraar veel veiliger staat. Het zijn namelijk allemaal langlopende contracten waar je niet zo maar aan kan komen. En een verzekeraar moet ook veel meer geld in kas houden dan een bank. Dat noemt men solvabiliteit  De Nederlands bank houdt streng toezicht hierop.  De solvabiliteit van REAAL en Zwitserleven is ongeveer twee maal zo hoog als voorgeschreven. Er is dus meer dan voldoende geld in kas om aan hun verplichtingen te voldoen. Er is dus geen enkele reden om je als polishouder zorgen te maken hierover.

Kijk naar de feiten maar volg uw gevoel
Op basis van de thans bekende informatie en de meningen van expert zijn er eigenlijk geen risico’s zo lang als u zich houdt aan de spelregel van € 100.000 per rekening per bank in verband met de garantiedekking. Maar ook hier geldt dat als u zich ergens niet prettig bij voelt, u ook dat gevoel mee moet nemen in uw beslissing. Baseer de keuze voor een bank op verstand maar ook uw hart.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.957 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube