Woekerpolis

Een woekerpolis, hoe kom je er vanaf?

Jeroen Wolfsen vrijdag 28 februari 2014 - bijgewerkt op: 22 oktober 2017
Een woekerpolis oversluiten, hoe werkt dat eigenlijk.

Er zijn nog steeds honderdduizenden mensen met een woekerpolis.  Maar er blijken maar weinig mensen actie te ondernemen om van hun woekerpolis af te komen.  Hoe kan dat toch? Hoe komt het dat mensen weten dat ze een polis hebben die geld kost in plaats van oplevert maar toch niet aan de slag gaan om dit probleem op te lossen?

Voor veel mensen blijkt de woekerpolis iets te zijn waar ze liever niet over nadenken. Ze weten niet hoe ze het op moeten lossen en ze vertrouwen eigenlijk ook verzekeraars, banken en adviseurs niet meer. Men is bang om weer een verkeerde keuze te maken en doet daarom dan maar niks. En dat is zonde.

Terwijl het heel simpel kan zijn om van uw woekerpolis af te komen. Hierbij enkele tips waarmee u als consument zelf de eerste stappen kunt zetten.

Allereerst: schakel de oude adviseur of verzekeraar in.
Geef aan dat u een gratis hersteladvies verwacht.  De oude adviseur is verplicht om u te helpen en mag u hiervoor geen kosten in rekening brengen.  Er zijn zeker adviseurs die dit heel goed doen voor hun klanten maar we krijgen ook veel signalen dat consumenten helemaal niet goed of gratis geholpen worden. En veel consumenten willen helemaal geen zaken meer doen met de oude adviseur of de adviseur is simpelweg spoorloos verdwenen.

Wat kunt u als consument zelf doen?

Zoek uit wat de fiscale spelregels voor u polis zijn. We onderscheiden 3 soorten :

-De belastingvrije polis;
-De polis die gekoppeld is aan de hypotheek  (de verpande polis);
-De lijfrente polis.

Als het niet duidelijk is wat voor soort polis u heeft, bel dan gewoon met de verzekeraar en wat voor soort polis het is.

De belastingvrije polis
De belastingvrije polis werd verkocht onder het mom van extra sparen voor leuke dingen voor later. Na 15 of 20 zou u een belastingvrije uitkering ontvangen waarmee u kon doen wat u wou. Is de polis ingegaan na 14-09-1999 dan is er eigenlijk geen enkel belastingvoordeel op deze polis. De waarde valt altijd in box 3 als spaargeld en er is dan ook geen enkele fiscale reden te bedenken waarom het voordelig zou zijn dat u via deze polis spaart of belegt. Het is absoluut niet verplicht om de premie voor deze polis door te betalen en afkopen is altijd mogelijk.

Is de polis van voor 14-09-1999 dan betaalt u alleen belasting over de afkoopwaarde als deze hoger is dan de ingelegde premie. Omdat er bij veel woekerpolis minder waarde in de pot zit dan dat er aan premie is betaald, kan men deze dus zonder belastingnadeel afkopen. Het geld uit de polis kunt u dan gewoon op uw spaarrekening zetten. Of je hypotheek mee aflossen.

Begin met het opvragen van de waarde van de polis. Dat kan heel simpel door een briefje naar de verzekeraar te sturen. Kijk hoeveel er in de polis als waarde is en vergelijk dat met de beloofde eindopbrengst.

Op moneywise.nl staat een woekerpolis-check  die dit inzichtelijk voor u maakt.

Een polis die verpand is aan de hypotheek
Dit is een ingewikkelder verhaal waarbij u niet zomaar de polis kan afkopen en de waarde op uw privé rekening kunt laten storten. Omdat de polis is gekoppeld aan de hypotheek is de bank eigenlijk een beetje de eigenaar van de polis geworden en kunt u niks doen zonder de goedkeuring van de bank. Het probleem met deze polis is dat door de hoge premie voor een overlijdensdekking, de hoge kosten en de lage beleggingsrendementen u nooit voldoende bij elkaar spaart om uw hypotheekschuld af te lossen. Om toch een flink bedrag aan het eind van de looptijd van de hypotheek af te kunnen lossen is het absoluut noodzakelijk dat u deze polis aanpakt. In veel gevallen ziet de oplossing er als volgt uit: Sluit een nieuwe losse overlijdensverzekering af. De premies voor deze verzekeringen zijn de afgelopen jaren tot 70% in prijs gedaald. In bijna alle gevallen kan dat goedkoper. De waarde die nu in de polis zit wordt afgekocht en afgelost op de hypotheek schuld. En de premie die u vroeger aan deze polis betaalde wordt gebruikt voor ouderwetse maandelijkse aflossingen van de hypotheekschuld. In veel gevallen zal het maandbedrag omhoog gaan. Hou dus rekening met stijgende maandlasten. Maar in tegenstelling tot de huidige situatie met een woekerpolis bent u dan na een aantal jaren wel uw hypotheekschuld of een groot deel daarvan kwijt.  En dat is een heel verschil met de bodemloze put van de huidige woekerpolis.

Doe de woekerpolis check of lees over de hypotheek onder water.

De lijfrentepolis
Veel mensen zijn gaan sparen of beleggen in een lijfrenteverzekering om een aanvulling op het pensioen te regelen.  In bijna alle gevallen zijn dit ook woekerpolissen en is het de moeite waar om deze om  te zetten naar een veel interessantere vorm: Banksparen.

U opent een lijfrente bankspaarrekening, koopt de polis bij de verzekeraar af en laat het geld rechtstreeks van de oude verzekeraar naar de nieuwe bank overboeken. Dit gebeurt dan helemaal fiscaal geruisloos. Uw geld gaat van het ene lijfrenteproduct naar het andere en de fiscus vindt dat helemaal prima. De fiscus komt bij een lijfrente pas om de hoek kijken als u 65 bent en begint met maandelijkse uitkeringen. Omdat u de inleg op zo’n lijfrente polis of lijfrente bankspaarrekening mag aftrekken van uw belastbare inkomen, gaat men op pensioenleeftijd belasting heffen over de uitkeringen.
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.955 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube