Sparen

Vermogensrendementsheffing over spaargeld mogelijk onrechtmatig!

Jeroen Wolfsen maandag 13 april 2015 - bijgewerkt op: 12 augustus 2019
sparenSinds 1 januari 2001 betaalt iedereen 1,2% belasting over zijn vermogen (de zogenoemde vermogensrendementsheffing). Het uitgangspunt hierbij is dat iedereen zonder al te veel risico een rendement kan halen van 4%. Over dat rendement wordt jaarlijks 30% belasting geheven. Zo komen we op een belastingtarief over spaargeld van 1,2%.

En aangezien bij de meeste banken de rente rond de 1,2% (en lager!) schommelt, betaal je dus net zoveel belasting als dat je rente krijgt.

Uitspraak Hoge Raad: mogelijk onrechtmatig!

De Hoge raad heeft als hoogste rechter in Nederland op vrijdag 3 april een uitspraak gedaan waaruit blijkt dat zij deze belasting onrechtmatig vindt. Het is voor spaarders op dit moment simpelweg niet haalbaar om 4% rendement te maken. Dit heeft als gevolg dat er sprake is van een belastingdruk van 100% of meer. Of er echt sprake is van onrechtmatigheid is nu nog niet geheel duidelijk, maar er is wel een duidelijk signaal afgegeven.

Vermogensrendementsheffing al langer ter discussie

De laatste jaren staat de vermogensrendementheffing vaker ter discussie. Met het dalen van de rente wordt de te betalen belasting steeds zwaarder op spaargeld boven de vrijstelling. De enige manier om meer rendement te halen is gaan beleggen, met alle risico’s die daarbij horen. Mensen die hard hebben gespaard willen dit beleggingsrisico echter vaak niet lopen en ervaren daarom de belasting op hun spaargeld als onredelijk.

Politiek ziet probleem wel maar….

Zelfs Willem Vermeend, die in 2001 als staatssecretaris van Financiën de spaartax heeft bedacht, geeft aan dat het systeem niet meer van deze tijd is. Al in 2011 gaf hij aan dat het percentage van 4% waarmee gerekend wordt naar beneden moet worden bijgesteld. Maar in 2013 gaf zijn toenmalige collega Weekers aan dat er simpelweg geen ruimte voor is in de staatsbegroting. Met andere woorden de politiek kan de te zware belasting goed gebruiken om andere gaten mee te dichten. Hopelijk kan de uitspraak van de Hoge Raad de politiek in beweging zetten om de belastingdruk op spaargeld naar beneden bij te stellen.
In dit artikel

Spaarrente vergelijken

Vergelijk alle banken en vindt de hoogste spaarrente!

Vergelijk & open rekening

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.962 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube