Pensioen

Oudedagssparen en oudedagbestemmingsreserve vervangers voor pensioen in eigen beheer?

Jeroen Wolfsen donderdag 02 juli 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft zijn plannen voor het pensioen van ondernemers bekend gemaakt. Al langere tijd is men aan het nadenken over het wijzigen van pensioen in eigen beheer en zelfs het afschaffen van pensioen in eigen beheer.

Meer dan 80% van de directeur-grootaandeelhouders (DGA) bouwt pensioen op in eigen beheer, maar de fiscale regels en de lage rentestand levert voor hen problemen op. In veel gevallen is er simpelweg te weinig geld aanwezig om de afgesproken pensioenverplichting na te kunnen komen. De fiscale regels zijn de laatste jaren erg ingewikkeld geworden en wijzigen regelmatig.

Staatssecretaris Wiebes presenteert nu twee mogelijke oplossingen: Oudedagssparen en de oudedagsbestemmingsreserve. Maar naast deze twee mogelijkheden kan de Kamer ook besluiten om pensioen in eigen beheer volledig af te schaffen. In dat laatste geval moet er wel een overgangsregeling komen voor bestaande pensioenen in eigen beheer.

Oudedagssparen

Hierbij heeft de DGA de mogelijkheid om ieder jaar te besluiten hoeveel hij ieder jaar spaart voor zijn pensioen. Dit sparen doet hij van zijn loon en hij bespaart hiermee dus loonbelasting. Het gespaarde kapitaal moet ieder jaar groeien op basis van de marktrente. Het geld dat op deze manier wordt opgebouwd kan niet meer uit de BV worden gehaald. De DGA heeft ook de zekerheid dat het opgebouwde pensioenkapitaal gebruik gaat worden voor zijn pensioen, hij heeft de juridische rechten.

Oudedagsbestemmingsreserve

De tweede variant is de oudedagsbestemmingsreserve. Hierbij mag de DGA jaarlijks een deel van de winst reserveren voor zijn pensioen. Hiermee wordt dus vennootschapsbelasting bespaart. Deze vorm levert meer flexibiliteit op voor de DGA. Het geld blijft beschikbaar voor andere doeleinden. Daar staat tegenover dat de DGA niet de juridische rechten heeft op de opgebouwde reserve. Met andere woorden zijn pensioen is niet zonder meer veilig.

Pensioensparen: pensioen nu ook op te bouwen en uit te keren via banksparen

Op pensioendatum moet de DGA in beide vormen het pensioen uitkeren. Hierbij komt nu ook voor het eerst de mogelijkheid om de pensioenuitkering te laten doen door een bank. De staatssecretaris zegt hierover in zijn brief: ‘Dit potje moet uiteindelijk worden gebruikt voor het extern bedingen van een lijfrente (inclusief lijfrentespaarrekening en lijfrentebeleggingsrecht) voor de DGA of voor gelijkmatige uitkeringen gedurende 20 jaren aan de DGA door de BV.’

Levenslang pensioen niet meer verplicht

Verder is het opmerkelijk dat men nu voor het eerst het levenslang pensioen los laat. Een uitkering voor de DGA moet nu minimaal 20 jaar lopen. Hiermee sluit men aan op de wetgeving voor banksparen. Banksparen kent immers geen levenslange uitkering. Daarom heeft men de 20 jarige uitkering fiscaal gelijkgesteld met levenslang.

De plannen moeten nog door de Kamer worden goedgekeurd, maar voorlopig zijn de contouren duidelijk.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.957 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube