Lijfrente

Waar kan ik terecht met mijn vrijkomende lijfrente als ik in het buitenland woon?

Maarten Docter dinsdag 14 april 2015 - bijgewerkt op: 13 juni 2023
We krijgen bij MoneyWise regelmatig te maken met klanten die in het buitenland wonen en met hun vrijkomende lijfrente een direct ingaande lijfrente moeten aankopen. Het liefst kiezen zij voor een vorm van banksparen, informeren hier en daar bij een bank, maar komen er al snel achter dat zij bij een bank niet (meer) terecht kunnen. Dus zijn de niet-ingezetenen van Nederland overgeleverd aan de verzekeraars. En de keuze uit het aantal verzekeraars is beperkt.

Lijfrente uitkeren als niet-ingezetene

Bij een bank kunt u niet meer terecht. De banken hebben er geen vergunning voor, het is arbeidsintensief en de bank moet anders omgaan met de inhouding van belastingen. Maar als uw lijfrente vrijkomt en u woont in Frankrijk, waar kunt u dan wel terecht?

MoneyWise weet bij welke verzekeraar u terecht kunt. Dat kan soms bij de verzekeraar waar uw lijfrente nu nog is ondergebracht. En soms moeten we uitwijken naar een andere partij. Het hangt af van het land waar u woonachtig bent, maar ook of u uw lijfrente wilt laten uitkeren of nog uitstellen. Belgisch-, Duits- en Frans-ingezetenen maken nog de meeste kans op een nieuwe lijfrenteverzekering.

Lijfrente uitkeren en vrijstelling loonbelasting en premie volksverzekering

Als u een verzekeraar gekozen heeft dan kunt u via het Belastingdienstkantoor Buitenland in Heerlen schriftelijk om vrijstelling van inhouding van loonbelasting vragen. De uitkerende instantie kan op basis van die vrijstelling uw lijfrente zonder inhouding van loonbelasting uitkeren. Daarvoor is wel een betaalrekening bij een bank in Nederland als tegenrekening nodig. Daarnaast verwacht de verzekeraar van u een kopie van uw geldige Nederlandse legitimatiebewijs en een bewijs van uw BSN (voorheen sofinummer). Een Nederlands woonadres is soms nodig om door de aanvraagsystemen van de verzekeraar te kunnen.

Als het u niet lukt om de vrijstelling van inhouding van loonbelasting te verkrijgen, dan is de uitkerende instantie verplicht om de loonbelasting volgens de groene tabellen in te houden. U verrekent de ingehouden belasting dan weer met uw aangifte inkomstenbelasting.

Vergelijken als niet-ingezetene van Nederland

Speciaal voor niet-ingezetenen van Nederland is onze webpagina 'lijfrente in het buitenland' beschikbaar die zo up to date mogelijk wordt gehouden en waar u ook het ‘Verzoek Vrijstelling inhouding loonbelasting/premie volksverzekeringen' kunt downloaden. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen op telefoonnummer +31(0)85 760 76 00 of mailen naar info@moneywise.nl. Wij helpen u graag.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.964 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube