Lijfrente

Lijfrente afkopen en revisierente. Hoe zit het nu precies?

Rob van Lingen donderdag 02 april 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Het afkopen van een lijfrenteverzekering of lijfrente bankspaarrekening is in principe fiscaal niet toegestaan. Er is sprake van afkopen als u besluit om het lijfrentekapitaal in één keer uit te laten keren en niet kiest voor een periodieke uitkering. In dit artikel vertellen we u wat de gevolgen zijn van afkoop en in welke gevallen het wel is toegestaan.

Maximaal 72% belasting bij afkoop lijfrente

Als u uw lijfrente afkoopt is de bank of verzekeraar verplicht om alle belasting in één keer in te houden.  In veel gevallen houdt men dan 52% loonbelasting in en daarover heen komt nog een bijdrage voor de zorgverzekeringswet.

Revisierente over afkoopwaarde lijfrente

Naast deze belasting moet u ook nog revisierente betalen aan de fiscus. Deze bedraagt in principe 20%. In het slechtste geval betaalt u dus 72% over de afkoopwaarde en houdt u netto maar een klein bedrag over van uw lijfrente.

Afkoop opgeven bij aangifte inkomstenbelasting

De ingehouden loonbelasting is een voorheffing op de uiteindelijke verschuldigde inkomstenbelasting.  De afkoopwaarde van uw lijfrente moet u opgeven in de aangifte inkomstenbelasting in box 1. Heeft de uitrekende bank of verzekeraar teveel loonbelasting inhouden dan kunt u nog belastinggeld terugkrijgen. Heeft men te weinig ingehouden dan moet u eventueel bijbetalen. De uiteindelijk te betalen belasting over de afkoopwaarde is dus afhankelijk van uw totale inkomen.

Revisierente zelf opgeven en betalen?

Afhankelijk van uw polis of bankspaarrekening moet u bij afkoop zelf de revisierente betalen of wordt deze ingehouden door de uitkerende partij. Bij oud regime polissen en afkoop kleine lijfrentes houdt de verzekeraar rekening met het belastingtarief dat hoort bij uw inkomen van het voorgaande jaar. Dat hoeft dus geen 52% te zijn. De revisierente houden ze niet in en moet u dus zelf opgeven en betalen aan de fiscus.
In alle andere gevallen houdt de verzekeraar of bank standaard 52% in en moet u via de inkomstenbelasting eventueel te veel betaalde loonbelasting terugkrijgen. Ook houden ze meteen revisierente in. Normaal gesproken betaalt u 20% van de waarde van uw lijfrente als revisierente maar het is mogelijk dat u minder moet betalen. U moet dus met een verklaring van de fiscus dit aantonen.

Tegenbewijsregeling revisierente

Koopt u een lijfrente af binnen 10 jaar na het afsluiten? Dan kunt u gebruik maken van de tegenbewijsregeling. Dit kan betekenen dat u minder revisierente hoeft te betalen. U kunt dit uitrekenen op de site van de belastingdienst met de Rekenhulp Revisierente.

Wanneer betaalt u geen revisierente?

U betaalt geen revisierente als uw afkoopbedrag lager is dan € 4.281 (2015). U kunt dan gebruik maken van de regeling afkoop kleine lijfrente.
U hoeft ook geen revisierente te betalen als u een oud regime lijfrente afkoopt.

 Afkoop pensioenregeling

U hoeft ook geen revisierente te betalen over de afkoopsom van een klein pensioen. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • Het pensioen is niet meer dan € 438,44 per jaar.
  • Het gaat om pensioen op grond van de Pensioenwet.

 

 
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.963 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube