Lijfrente

Ik moet een lijfrente uitkering aankopen maar de rente staat zo laag.

Jeroen Wolfsen vrijdag 13 februari 2015 - bijgewerkt op: 22 oktober 2017
Als u een vrijkomende lijfrente heeft, dan moet u op enig moment een lijfrente aankopen. Dat levert het meeste op via banksparen.
Maar banksparen is een heel transparant product waar u meteen bij ziet wat de rente is die u vergoed krijgt op uw lijfrente kapitaal. En op dit moment is die rente heel laag. Hoe kunt u daar nu mee omgaan en wat is verstandig?

Heeft u het geld niet nodig, dan kunt u uitstellen en wachten op hogere rente

Het eerste wat u zou kunnen doen is het geld uitstellen als u niet meteen een uitkering nodig heeft. U kunt dan nog een aantal jaren doorsparen op een lijfrente opbouwrekening. U mag doorsparen tot uiterlijk 5 jaar na uw AOW leeftijd. Dan moet u toch echt beginnen met een uitkering. Op uiterlijk die leeftijd zet u dan uw lijfrente opbouwrekening om naar een lijfrente uitkeerrekening. Als de rente tegen die tijd gestegen is, kunt u het dus laten uitkeren tegen een hogere rente.

Heeft u het geld nu nodig?

Dan is er eigenlijk geen andere mogelijkheid dan nu een uitkeerrekening te openen. U moet dan een lijfrente uitkeerrekeningen openen. De minimale looptijd hiervoor is 5 jaar maar u mag ook langer laten uitkeren. De rente die u ontvangt wordt bepaald bij het openen van de rekening en verandert daarna niet. De rente kan dus niet dalen maar ook niet meer stijgen. Uw uitkering staat dus vast. Maar dan wel tegen die huidige lage rente.

Wat kost die lage rente stand u nu eigenlijk:

huidige situatie
Stel dat er een lijfrentekapitaal van € 25.000 vrijkomt en u dat vanaf AOW leeftijd in 5 jaar wilt laten uitkeren dan ontvangt u op basis van de huidige rente van 1,75% een bruto uitkering van € 435,31 bruto per maand. De bank is verplicht om loonbelasting in te houden en dan ontvangt u netto € 333,23.

rente 1% hoger 
Stel dat de rente 1% hoger is , dus niet 1,75% maar 2,75%. Dan stijgt de bruto uitkering naar € 446,04 per maand. Netto zal de bank €  341,47 aan u overmaken.

rente 2% hoger
Stel dat de rente zelfs  2% hoger is dan de huidige rente. Bij een rente van 3,75% ontvangt u dan maandelijks € 456,98 bruto. Netto zal de bank € 349,75 aan u overmaken.

verschil in uitkering per maand
Het verschil bij 1% meer rente is maandelijks € 341,47 - € 333,23= € 8,24 meer
Het verschil bij 2% meer rente is maandelijks € 349,75-€ 333,23= € 16,52 meer.

En natuurlijk is elke euro die u meer ontvangt mooi meegenomen. En we gunnen het u ook van harte. Toch zijn de verschillen per maand klein, ondanks een forse rentestijging van zelfs 2%. En een dergelijke rentestijging zit er voorlopig nog niet aan te komen is mijn inschatting.

Samenvattend:

 

Het is niet leuk om een lijfrente aan te moeten kopen met de huidige lage rentestand. Toch levert een flinke rentestijging geen hele grote verschillen op in de maandelijkse uitkering.
Waar mogelijk iets te verdienen valt is uitstellen. Dat kan natuurlijk alleen als u het geld niet meteen nodig heeft. U kunt dan nog een aantal jeren doorsparen. Met een beetje geluk is de rente dan op een later tijdstip hoger.

Vergelijken is in ieder geval verstandig want de aller makkelijkste manier om zoveel mogelijk uit uw lijfrente te halen is gewoon de bank kiezen met de hoogste uitkering. Vergelijken en online offertes aanvragen kunt u gratis doen op onze website.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.967 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube